söndag 3 april 2011

Hurra för mig!

Macarons - dessa populära franska bakverk har gäckat mig länge. Jag har nästan blivit provocerad av dem. Så "petit", så pastelliga, så ömtåliga. Och så svåra att lyckas med, har jag fått intrycket av. Det verkar vara en del noggrannhet och en del tur som styr om man lyckas eller inte. Man har på bloggar runtom läst om den ena frustrerade historien efter den andra om spruckna, ihåliga och ojämna (någon skrev att det såg ut som om hennes macarons hade någon grav form av acne) kakor. Kort sagt, jag har alltid sagt att macarons är inget för mig, för att jag varit rädd för det förestående misslyckandet.

Men vad gör man inte för utmana sig efter ledig lördagsförmiddag? Dessutom hade jag redan löst halva jobbet genom att köpa en påse färdigmalt mandelmjöl (på Indian Food House vid Backaplan). Receptet har jag lånat från Hello Sugar.
Jag följde receptet till punkt och pricka, på grammet skulle det stämma. Med min vanliga klumpighet och hets var jag ganska säker på att det skulle gå snett på något vis men, hallelujah - praise the lord, resultatet blev bättre än vad jag hade kunnat hoppas på! Smooth as a babys ass och med en ganska hög fot, jag var mer än nöjd.

Macarons
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens

100 gram vit choklad
1/2 dl grädde
eventuell smaksättning

Gör så här
Blanda mandelmjöl och siktat florsocker i en bunke. Vispa 60 gram äggvita till ett mjukt skum, tillsätt 35 gram socker under vispning. Koka vattnet och den större delen av sockret till lagen når en temperatur av 118 grader. Under vispning på låg fart häller du i sockerlagen i äggsmeten. Fortsätt vispa på hög fart tills marängen svalnat helt och blivit glansig.

Blanda resten av äggvitan med mandelmjölet och florsockret till en smet. Här tillsätter du eventuell kulör och smakessens. Vänd ner marängen i mandelsmeten, rör inte för mycket då smeten ska vara trögflytande. Fyll en sprits och klicka ut smeten i femkronorsstorlek på en bakplåtspappersklädd plåt.

Sätt ugnen på 160 grader. Låt plåten stå i minst 30 minuter så att ytan hinner torka (minskar risken för spruckna macarons). Grädda i mitten av ugnen ungefär 10 minuter. Dra bakplåtspappret av plåten och låt macaronsen svalna innan du lossar dem från pappret.

Fyllningen gjorde jag på följande vis: Koka upp grädde och häll i hackad vit choklad. Smaksätt med mosade bär, sylt, fruktjuice eller kryddor. Jag hade hallon i en del av fyllningen och limejuice i den andra. Låt krämen svalna och stelna något i kyl, spritsa på hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop med en passande hälft.


Och hur smakade då dessa mästerverk? Sött, sött, sött är väl första intrycket. Men den marängiga konsistensen är fin att sätta tänderna i och syrligheten i de båda fyllningarna gjorde sig bra med de söta kakorna. Perfekt med en eller två till kaffet när man egentligen är mätt. Men den största tillgången hos macarons är nog att de verkligen har utseendet för sig! Jag blir helt klart nyfiken på hur de skulle göra sig med andra smaksättningar och fyllningar, så det finns viss chans att jag ger mig på dessa godbitar igen.

Passar även alldeles utmärkt att ge bort ett par stycken i en liten ask, till exempel till någon som bjuder till födelsedagsmiddag!

11 kommentarer:

  1. Åh, de blev ju helt fantastiskt fina! Jag funderar på att prova baka macarons idag men jag har en känsla av att det är dömt att misslyckas, men provar jag aldrig så får jag ju aldrig veta. :)

    SvaraRadera
  2. Tack Ester, vad kul att höra! Testa, klarar jag det så klarar du garanterat det!

    SvaraRadera
  3. Nej, vem är det egentligen som skrämt upp oss på det här viset? Vi lyckades ju båda att få till finfina macarons vid första försöket. Det är kanske dags att börja propagera för just det: hur enkelt det är att baka macarons! Dina blev ju hur fina som helst! Och vad gör det om de skulle spricka, egentligen? Jag är säker på att de är precis lika goda med eller utan sprickor... :)

    SvaraRadera
  4. TPL: Tackar tackar! Är riktigt nöjd!

    Caroline: Kan det röra sig om en konspiration? Någon elak och girig fransk konditor som sprider ryktet?
    Dina är ju också fantastiskt tjusiga. Men vem vet, kanske rör det sig om en nybörjartur? I hope not... To be continued...

    SvaraRadera
  5. De var fantastiskt tjusiga, dina macarons! Synd att hon som bjöd på födelsedagsmiddag inte ville dela med sig av sin fina present så man fick smaka.. Haha.

    SvaraRadera
  6. Ja där missade ni något Cecilia! Lyllos mig som har en halv burk i skafferiet.

    SvaraRadera
  7. Kanonfina macarons!

    Jag testade att göra macarons med fint malda pecannötter istället för mandelmjöl och smaksatte med kakao. En chokladkolafyllning med några korn flingsalt i varje macaron blev hur gott som helst! Bara ett litet tips =)

    SvaraRadera
  8. Tack för tipset Linda, det blir garanterat någon chokladvariant nästa gång!

    SvaraRadera
  9. Oj, vad fina de blev. Sträck på dig (er) jag känner en konditor med 20 års erfarenhet (inte på makroner just) men hans sprack både en och flera gånger :-)!

    SvaraRadera
  10. Moma - tack! Jag sträcker på mig ordentligt i detta nu.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails