söndag 9 januari 2011

Restaurang i vårt kök

Lördag kväll. Det har regnat hela dagen, vilket tillsammans med snön gör att det skapats en isbeläggning med tillhörande livsfara i hela stan. Vill man gå ut? Nej, det vill man inte. Går man ut? Nej, det gör man inte. Men middag, det måste man ju äta. Så då skickar du iväg din karl till affären och sen lagar ni restaurang-mat tillsammans: potatiskaka med getost, rödvinssås och sojabiff (ja, jag hade hellre ätit något annat men vad gör man inte för kärleken?). Mycket mysigt och mycket välsmakande.

Potatiskaka med getost
600 gram potatis
1 dl lätt creme fraiche
100 gram chevre
1 st liten pressad vitlöksklyfta
0.5 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 st ägg
3 msk hackade örter, frysta

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen tunt. Koka upp creme fraiche med getost,vitlök,salt och peppar.Blanda ner potatisen.Rör om och blanda ner ägg och örter.Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform.Häll i potatisen och platta till skivorna. Grädda på nedersta falsen i 45 min eller tills potatisen känns mjuk.Prova med sticka. Ta ut och låt stå en stund i formen innan den stjälps upp. Skär och servera i fyrkanter.

Rödvinssås

1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 tsk torkade chiliflingor (blev dock starkt!)
1 msk torkad rosmarin
2.5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond (grönsaksfond för vegetarisk rödvinssås)
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0.5 dl kallt vatten

Gör så här
Mortla chiliflingorna. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarin och chili. Tillsätt rödvin, vatten, socker, fond och vinäger. Reducera vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.


Rödvinssåsen var verkligen god! Rosmarinen och chilin och rödvinet... wow! Plate lickin' good!

Tips för en enkel, snabb och sjukt god förrätt: stek snabbt upp halloumi och späd sparris. Salta och peppra, ringla över balsamico och olivolja. Klart!


2 kommentarer:

Related Posts with Thumbnails