tisdag 22 april 2014

Fast jag hade tröja på mig

Nä hörni. Den här långa långhelgen har nästan varit lika dekadent som de sammanlagda säsongerna av Pluras kök. Alkohol mitt på dan och mat i tid och otid. Först Amsterdam, sen uteserveringar, kalas och sangria i solen på hemmaplan. Och som jag trivts! Men till slut vill både min kropp och mitt sinne bara börja dricka vatten, röra på mig och laga bra mat. Som en gryta fylld med grönsaker och nötig rökig tofu. Dock kan det rekommenderas att slänga i en skvätt vin, för att liksom fasa ut synderna...

Rökig tofugryta 
5 port

250 gram blomkål
3 mindre morötter
400 gram rökt tofu
1 stor gul lök
1/2 röd chili
2 tsk sött paprikapulver
1 stjälk selleri
1 dl rött vin
3 dl (matlagnings-)grädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad
salt
svartpeppar
citronsaft

Gör så här
Börja med att skala morötterna och skär dem i slantar. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka grönsakerna näst intill al dente. Ställ år sidan.

Finhacka lök och strimla selleri, stek dem mjuka. Tillsätt tofu i kuber, finhackad chili och paprikapulver. Låt fräsa med ett par minuter. Addera vin, grädde, buljong och lagerblad. Låt småputtra i tio minuter. Vänd ner grönsakerna och låt dem bli varma. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera med ris eller kanske något trevligt gryn. Inspirationen hittade jag här.


Det fanns något ytterligare som lockade in mig i köket igår. Nämligen dessa två godingar. Att jag idag har små små snitt i 3 av 10 fingrar antar jag får ses som om vi håller på att lära känna varandra.

20 kommentarer:

  1. Jag veet, det är helt galet vad man kan trycka i sig under en så kort tid som påsken. Ingen höjdare att ställa sig på vågen i morse, men på´t igen bara. Började veckan med att avboka ett träningspass. Bra där Malin! Men gick iaf en promenad med sambon min på kvällen och i morgon ska jag inte avboka, lovar....

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska göra det man mår bra av, är det att avboka ett träningspass så är det ;)

      Radera
  2. Mycket god mat har vi också ätit, men inte så onyttig. Jag tillhör ju dessutom de torraste människorna som knappt äter godis. Har aldrig gjort. Men däremot har det blivit ett och annat glas bubbel och annat vin både i tid och otid. Så idag kom tröttheten som ett slag i huvudet. Nu hoppas jag att jag vaknar pigg och i mitt vanliga jag imorgon igen. Även om det varit en finfin helg på många sätt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Godiset är inte så intressant, men mat och goda drycker är jag desto svagare för. Men visst vart det en härlig helg!

      Radera
  3. Ja, choklad blev det på påskhelgen, men det äter jag också annars på helgen :) Grytan låter så god. Kram!

    SvaraRadera
  4. Ha ha - vilken härlig påsk :-) Men kan förstå känslan när det faktiskt kan bli lite för mycket av det goda... Så klart att Kung Markatta har egen sida med recept och grejer, precis som Saltå Kvarn. Ska kolla in fler recept där!

    Såna där knivar vill jag också ha men av någon anledning blir det aldrig av att köpa dem. Kanske ska jag slå slag i saken, med risk för stora plåsterutgifter men man vänjer sig väl :-)

    Hade gärna suttit med där på uteplatsen på Henriksberg - next time in Götet. Deal?

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick faktiskt knivarna, annars hade det nog dröjt innan jag köpt in dem själv.
      Du får komma på sommaren nästa gång! Kram

      Radera
  5. Dekadens är underbart och nödvändigt liksom detox är ibland. Jag hoppas att den här helgen blir lika fin som den förra! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dekadens och detox - som yin och yang :)

      Radera
  6. Ja inte nog med det så kommer det nya helger nu framöver igen vilket betyder ännu mer mat, god dryck och stillasittande.

    Rökig tofu låter gott!

    SvaraRadera
  7. Det ska va gött å leva...!
    Men kanske inte fullt ut varje dag. En mix av god mat på helger och sundare vardagar tror jag är det bästa receptet för att må gott!

    SvaraRadera
  8. Ja fy fan. Det värsta med att man äter ner under lediga dagar är inte de lediga dagarna i sig utan att den där dekadensen har en tendens att leva kvar ett par veckor också. Suck!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ja, hade det bara varat under helgen hade det ju varit lugnt..!

      Radera
  9. Visst är det härligt med långhelger och ALLT vad de har att bjuda på:) Nu är det snart dags igen, huga. Men, men, det gäller att passa på att njuta så gott det går, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet!
    Globalknivar är fullkomligt livsfarliga, när vi köpte vår så höll Håkan på att bli av med ett finger på kuppen! Ta det lugnt:)

    Kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, varför njuta imorgon (eller nästa år) när man kan njuta idag?

      Radera
  10. Efter en vecka på Mallis längtade jag också efter hemlagad mat, men jag är så van att dricka vin i tid och otid och äta ute att jag inte svullar så mycket. Plus att vi promenerade mycket så man brände ju en del. Men medelhavsmat alltså, jag måste börja äta mer så och undvika mjölkprodukter för det funkade verkligen för mig, magen var glad mestadels. :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är magen glad är kroppen glas är huvet glatt :)

      Radera
  11. Hihi låter som en toppenhelg : ) Amsterdam är charmigt! kram Sofia

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails