söndag 13 april 2014

'Murica

För ett antal år sedan körde vi tvärs över USA. 927 mil från Boston till San Diego. Oförglömligt på många sätt och vis. Det var mitt första besök i USA och i egenskap av turist blev jag kär. Vyerna. Tillgängligheten. Maten. Enkelheten. Naturen. Städerna. Stränderna. Bemötandet. Det finns så mycket häftigt med det landet (och så mycket o-häftigt också, jag vet).

Vi var aldrig i Sedona, varifrån Ann-Louise har hittat inspirationen till den här grytan, men väl i en liten stad en bit därifrån som hette Flagstaff. Men å andra sidan blev min gryta inte identisk med originalet heller, så jag antar att det är helt okej om jag döper om den.

Flagstaff Stew
4-5 port

1 liten butternutpumpa
1/4 eko-vitkålshuvud
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
olivolja
1 tetra krossade tomater
4 lagerblad
1 tsk sött paprikapulver
1 krm starkt paprikapulver
5 dl vatten
1 buljongtärning
1/4 blomkålshuvud
1 tetra stora vita bönor
1 tetra svarta bönor
1 1/2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar

Gör så här
Finstrimla vitkål, det ska bli ungefär 5 dl. Skala, kärna ur och skär pumpan i munsbitar. Finhacka lök och vitlök. Värm olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök mjuk tillsammans med kryddorna. Tillsätt pumpa, vitkål, tomat, vatten och buljong. Låt sjuda under lock tills pumpan än nästan mjuk.

Lägg i blomkålen och låt sjuda ytterligare några minuter. Skölj av bönorna, vänd ner dem tillsammans med crème fraichen och låt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller vad du föredrar.


Lätt, men ändå mycket smak. Lättlagad och god god god. Och: bra matlådemat. It's freakin' awsome helt enkelt!

Söndag igen?! Men jag har hunnit med mycket: tränat, druckit drinkar, käkat KoMex, städat, långbakat en grissida och ätit Ben & Jerrys med syrran. Nej, det har inte gått någon nöd på mig.

8 kommentarer:

  1. Flagga mig hit och flagga mig dit, grytan ser supergod ut oavsett!
    Kram på're!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du nästan provade receptet. ;)

    Visst var Flagstaff mysigt?! Jag minns framför allt att jag åt en himla god kinesiskt tofurätt där och att det fanns mängder med fina skulpturer och figurer i staden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns främst att det fanns en väg i stan som gick runt runt som värsta raggarcruisarleden...?
      Tack för inspirationen!

      Radera
  3. Grytan låter som en perfekt bjudrätt när mina vegovänner kommer på middag. Även för köttfria middagar för oss andra. Toppen! I USA har jag inte varit än, men dottern är frälst på naturen (dock ej samhällssystemet, hrm).

    Stor påskkram till dig, bästa Russinet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, naturen är smashing!
      Kram

      Radera
  4. F´låt mitt namn e plåt... Får inte ihop rubriken med inlägget? Kul att laga ihop ett matminne så där och visst är det häftigt att göra den där kust-till-kust-resan over there!

    Din söndag får mig att känna mig värdelös som inte får nåt gjort...

    Ha en härlig påskhelg - och ta det lite lugnt också :-)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha kanske bara jag som tror att alla fattar mina referenser...?

      http://www.urbandictionary.com/define.php?term=murica

      Fortsatt glad påsk Lotta, Kram!

      Radera

Related Posts with Thumbnails