onsdag 27 november 2013

Halv åtta hos Kim VI

Men var tog egentligen halv åtta-middagarna vägen?! ...Har ni väl undrat nu sedan juli 2012. Ni flackar med blicken och börjar hyperventilera. Inte? Ja jag har iallafall saknat dem. Men det har kommit saker i vägen: barn, jobb, flytt och andra saker som bäst hör hemma i kategorin Livet.

Men nu är de tillbaka och ligan Emma, Johanna, Lotta och Kim är återigen samlad under gastronomiska former. Jag fick äran att vara först ut. Något tema hade jag inte tänkt från början, men ju närmare vi kom lördagen i fråga desto klarare blev det. Klart jag ska ha tema: OST. Det kan tyckas lite svårt att matcha klädseln till detta tema, så mina gäster fick dispens.

Vi startade med en Hjortronbellini och Västerbottenostflarn. Jag fick för några veckor sedan en påse egenplockade hjortron av Rebecka och de gjorde sig bra i en bubblig drink. Bara att göra en puré av lite hjortron och socker, klicka i glas och sedan toppar du med bubbel. Magnifique!


Vi gick vidare på osttigen med en Västerbottenroyale (tack C!) med picklad rödlök och löjrom. Till detta favoritbubblet Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut.


En liten paus innan det var dags för lammrostbiff med portvinssås, ostig potatiskaka och bakad vitkål (egentligen ville jag haft den lite mjällare spetskålen men man kan inte få allt här i livet, det har mamma sagt...).

Den kryddiga Barolo Able G.D. Vajra matchade lammet bra. Emma fick de populära rödbets- och quinoapuckarna tillsammans med en sås på svart vitlök och crème fraiche.

Ostig potatissufflé
(från Vin & barjournalen)
8 portioner

1,5 kg mjölig potatis
125 g mozzarella i tärningar
125 g riven edamerost
50 g riven lagrad ost, till exempel parmesan
50 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1 äggula
salt och peppar
pankoströbröd

Gör så här

Skala potatisen och koka den mjuk, häll av vattnet och pressa sönder den. Häll över kokande mjölk och nästan allt smör förutom ett par klickar, blanda till mos. Rör ner riven parmesanost och ägg, smaka av med salt och peppar.

Smörj och ströa en sockerkaksform eller smörj en ugnsfast form. Bred ut hälften av moset i ett lager, tryck upp det lite vid kanterna.

Lägg i mozzarella och Edamer i ett lager ovanpå. Täck över med resten av moset och jämna till ytan. Strö över ströbröd i ett jämnt, tunt lager, klicka sedan över resten av smöret.

Grädda i ugnen 175 grader ca 30 minuter, längre om rätten stått i kyl. Den höjer sig något och får en gyllene färg när den är klar.

Bakad vitkål med apelsin och vallmo
(Tack Blod, svett och svartpeppar!)
4 port

1/2 litet vitkålshuvud
1 apelsin
1/2 dl rapsolja
2 msk vallmofrö
flingsalt
svartpeppar

Gör så här
Skölj kålen och dela i mindre klyftor. Lägg ut dem på en plåt och riv apelsinskal från den ytters noggrant tvättade apelsinen över. Dela apelsinen på hälften och pressa över saften. Ringla på rapsolja och strö på vallmofrön. Salta och peppra.
Ställ in i ugn på 200 grader och låt stå ungefär 15-20 minuter, tills kålen är mjuk. Vänd någon gång under tiden så att båda sidor får fin färg.


Min favorit för kvällen blev nog ändå efterrätten: en bakad Choklad- och espressocheesecake på en hallonspegel tillsammans med lite hjortronsylt, myntablad och hela hallon. Boom!!! Jag hittade originalreceptet hos Mia Öhrn, så det är klart det blev succé.

Choklad- och espressocheesecake
12 bitar (om du har tur)

botten
250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör

fyllning
400 g cream cheese
2 dl crème fraiche
1 stark espresso
200 g mörk choklad (70%)
2 ägg
3/4 dl strösocker

Gör så här
Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant. Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan du förbereder fyllningen.

Rör cream cheese och crème fraiche smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen. Bryt chokladen i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 35 minuter. Cheesecaken ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar i kylen.


En kul, bra och god kväll som alltid! Och det bästa: nu har jag tre stycken trerätters att casha in... Oh yes - bring it homies!

ps. Det här är mitt 500:e inlägg på bloggen! 

16 kommentarer:

  1. gahhh önskar jag hade fått vara med : ) ; ) mums mums mums du är så duktig. Klart du ska ha en starrars kalender finns hos BR ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. W.O.W!!! Både för ostorgien och jubileet :-) Jäklars vilken meny! Hurra för att halv-åtta-temat är tillbaka. Fast det var väl inga egna barn som kom i vägen, eller är det nåt du har glömt att berätta :-)

    Be prepared - snart smäller det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he jag glömde kanske visa dig barnet i källaren?

      Radera
  3. Jag hamnar i matkoma bara av att läsa om vad ni åt.

    Det är alltså en komplimang.

    Jag vill med äta ostmiddag!

    SvaraRadera
  4. Jag har tänkt på det där med era halvåtta-middagar men sedan tänkte jag att det bara var något kortvarigt ni höll på med :) Oj, så mycket ni har ätit och njutit av! Trevlig 1:a advent kära Russinet!

    SvaraRadera
  5. Herre min jeee, vad gott! En sån middag kan vara värt att vänta på!

    SvaraRadera
  6. Fy jäklars vad mycket gott, vad duktig du är!!

    SvaraRadera
  7. Jag, som ändå inte är någon ostälskare, dreglar över tangentbordet... Så gott, så mysigt, så vackert. Och om mamma har sagt att man inte kan få allt i livet; då är det så. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det bästa är ändå att nu har jag tre lika bra middagar att inkassera!

      Radera
  8. Självklart har jag vankat av och an framför dator och funderat över när det ska dyka upp ett par fina halv8hosmig-middagar! Coh så kommer det till slut en sådan här goding! Jag säger ja tack till både mat och dryck.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails