tisdag 5 november 2013

Bekvämlighetsmatlagning

Jag har fått en Crock pot. Sådana bloggrelaterade mutor uppskattas och uppmuntras. Men jävlar vilket åbäke. Tung och tar plats - bäst den levererar annars åker den ut (på Blocket)! Principen med slökokaren är som i en lergryta, med skillnaden att den är eldriven. Låg temperatur under lång tid - så det gäller att ha lite framförhållning, annars är det inte mycket tid du behöver lägga. Vi får se hur detta slöa äventyr slutar... Började gjordes det hur som helst med en styck hel pippi.

Dragonkyckling i pottan
4 portioner

1 hel kyckling
2 gula lökar
1 äpple
4 morötter
1/8 vitkålshuvud
1/2 paprika
1 vitlöksklyfta
2 nävar frysta haricots verts

2 dl vitt vin
1 kycklingbuljongtärning
1 msk torkad dragon
gurkmeja
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Grovhacka lök, äpple, morötter, vitkål och paprika. Skiva vitlöken och lägg alltsammans, inklusive bönorna, i botten av din slow cooker. Placera kycklingen på grönsakerna, slå på vin och smula buljongtärningen. Krydda kycklingen med dragon, gurkmeja, salt och peppar.

Sätt slow cookern på låg temperatur och låt gå 6-8 timmar. (Eller sätt den på hög temperatur och låt gå 4 timmar om du har mindre tid).

Ta upp kycklingen och dela den i bitar. Häll av skyn i en mindre kastrull och låt den koka ner. Red av den med lite maizena. Servera med exempelvis quinoa.


Skysåsen blev galet god och grönsakerna blev trots den långa sjudningstiden inte alls sådär slappa och mjuka som kan kan tro utan mer al dente. Köttet på kycklingen var saftigt och mört. Inga klagomål på själva maten alltså! Men om den är bättre och kan ersätta en lergryta, det återstår att se. Och om den är lika bra, varför ska jag ha båda?

Det återstår alltså en del frågor och en del testande - jag känner mig lite svårflörtad faktiskt. Men i helgen ska vi testa Pulled Pork. Vad mer ska jag laga? Tipsa mig!

16 kommentarer:

  1. Det ska bli kul att läsa allas recensioner av Crock Poten. Verkar som varenda matbloggare tackade ja utom jag. inte för att jag gärna testar en, men jag har verkligen inte plats för fler apparater i mitt kök. Senaste tillskottet är en råsaftcentrifug som inte fick plats i min brors kök, men hos oss åker den mellan köksbänken och potatiskällaren.
    Annars älskar jag detta med mat som tillagas länge på lågtemperatur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så många roliga prylar, så lite plats...
      Långlagat är grymt!

      Radera
  2. Jag köpte en för några år sedan och tycker den är hur bra som helst, känns tryggare att lämna den på puttrandes under dagen än ugnen och dessutom tar den ju mindre ström. Ska bli kul att se vad du tycker! :)

    Jag har gjort pulled pork, lammgryta, långlagade griskinder, ragu på griskinder, boeuf bourguignon etc., allt med gott resultat!

    SvaraRadera
  3. Ser för jävla gott ut kompis!!!!
    Jag är helnöjd med pottan! Till och med så att den fått en hedersplats i mitt minimala kök. Jag kommer använda den tills jag dör tror jag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du verkar frälst! Snart är jag kanske där...

      Radera
  4. Haha, ja det är en jävla åbäke, det håller jag med om. Tycker inte om att lämna hen ensam, så bra polare har vi inte blivit än. Tror inte vi blir det heller om jag ska vara ärlig, inte en hel dag i alla fall. En jäkla massa kan ju hända på nio timmar. En timme eller två, det kan jag nog gå med på. Nåja, ska inte döma ut hen än. Jag testade att göra risgrynsgröt i helgen - smidigt att göra var det i alla fall. 4 timmar på den lägre inställningen och ungefär hälften mycket vätska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu står den på kökbänken och kokar kalops. Och jag är här på jobbet... gulp.
      Risgrynsgröt ska jag testa!

      Radera
  5. Du tänker som vi gjorde/gör ser vi vad gäller pottan vs lergrytan:) Den är ju så mycket tyngre än lergrytan och svårundanstoppad. Men just det där att man kan (och vi vågade till slut) lämna den ensam så pass länge på tillagning är ju plus jämfört med lergrytan, för ugnen vågar vi inte ha igång utan passning.
    Så det är ju som med allt annat, för och nackdelar med både det ena och det andra.

    Och Prag, så klart du ska resa dit och jämföra din egen öl med deras!
    Kramar från oss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det skulle ju vara det... Hm, vi får se vad domen blir!

      Radera
  6. Har inte testat något i Crock Pot men kanske inte så konstigt med tanke på att jag inte äter kött ;) Tror du man kan tillaga ex quorn eller soja i den? Det kanske inte blir bra alls haha. Jag överlåter till er att berätta hur gott ni tyckte att maten blev i den tror jag :) Stor kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ratatouille eller en skön böngryta kanske? Jag får testa :)

      Radera
  7. Lite ledsen över att jag blivit crock pot-mutad!! Låter ju som en fantastisk uppfinning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevlig uppfinning, men i ärlighetetns namn så vet jag inte vad man ska ha den till om man ändå har en lergryta....

      Radera
  8. Spännande! Har aldrig testat en sådan så skoj att höra vad du tycker :) Du vet väl att jag har en ny matbild-tävling på min matblogg? Så skynda dig in och tävla om produkter värda över 1000 kr om du inte redan gjort det :)

    SvaraRadera
  9. Hm... Jag tackade glatt ja och tänkte att det där blir nog bra. Sen brann pottan inne på posten och gick tillbaka. På nåt sätt känns det som att det kanske var lika bra. Jag har visserligen ett lite större kök nu men det är ganska fyllt som det är. Tror att jag hellre investerar i en lergryta. Men ändå intressant att läsa om vad du och andra hittar på att stoppa i slökokaren. Kycklingen låter och ser verkligen supergod ut!

    KRAM!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails