fredag 1 november 2013

Alla LCHF:ares mardröm

Jag älskar bröd. Surdeg, bake off, halv- och helfabrikat, hembakat och köpebröd, grovt, ljust, frön, nötter, frukt, hela korn, sötat och osötat - jag diskriminerar ingen. Men ibland är en (ahahahahaha) ljummen skiva formfranska med smör det bästa som finns. Om vi åt upp nästan hela den här limpan på tre personer under en och samma soppmåltid? Jepp.

Enklaste och vitaste franskbrödet
1 limpa

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten (37 grader)
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
15 gram mjukt smör
400 gram vetemjöl special

1 ägg
vallmofrön

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Blanda ut i vatten och tillsätt salt, smör och honung. Väg upp mjölet och rör ner. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, tio minuter för hand eller fem minuter i maskin. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Låt jäsa i bunken, täckt med en bakduk, i trettio minuter.

Smörj en avlång bakform. Häll ut degen på bakbord och knåda den smidig. Fyll bakformen och låt jäsa ytterligare trettio minuter under duk. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda brödet på nedersta falsen i drygt 20 minuter. Provstickan ska vara torr. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna.


Imorgon tar vi båten över till Danmark för en dag på badhotellet The Reef. Vem i sällskapet, som även inkluderar barn i åldrarna 10-14, som är mest exalterad? Well... gissa.

Trevlig helg mina vänner!

16 kommentarer:

  1. Jag är också tokig i bröd! Ibland får jag ett sådant sug efter vit fluffseg hönökaka att det nästan känns knäppt och då är det bara att ge efter(och äta upp hela paketet själv ;)!) Bröd är ju bäst nybakat så det hade nästan varit skamligt om ni inte hade slukat nästan hela limpan!

    The Reef är mysigt, hoppas att ni får en blöt helg ;)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur? Vi hade nästan inget val helt enkelt...
      Kram!

      Radera
  2. Eller hur! När jag väl börjat äta en skiva går det inte att sluta. Samma sak med vad Linda skriver om hönökaka (el Juliakaka) som inte behöver annat än smör på. Men bara vid speciella tillfällen. Typ när jag är sjuk eller så.

    Skönt att fly höstrusket med bad och "strandhäng". Have fun!

    SvaraRadera
  3. Jag riktigt känner hur ont i magen jag skulle få av att äta en sån limpa... Men det är sjukt gott, som att äta god luft som lägger sig sådär mjukt i magen :D Jag åt vörtbröd igår och insåg snabbt att det inte var värt det ändå. Tur det finns okej glutenfria bröd :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh din stackare... Hoppas produktutvecklingen på glutenfriabröd speedas upp lite!

      Radera
  4. underbart Kim , jag är likadan en brödälskare kram på dig fins Kim

    SvaraRadera
  5. Med tanke på min gamla mage kan jag glömma vitt degigt bröd, som trots allt är det godaste jag vet. Rostade skivor av vit bröd med vallmofrö, gott smör som smälter på det varma brödet, lite marmelad... Så jäkla gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Hoppas du kan få äta iallafall liiite vitt bröd, snart!

      Radera
  6. MUMS! Själv äter jag inte bröd längre. Eller jo, när det passar till en maträtt och när jag bor på hotell. Soppa utan bröd , det går ju inte!!!!

    SvaraRadera
  7. Tänker aldrig sluta äta bröd! Sätt mig vid ett bord med ett ljummet nybakat bröd, en ost och smör så går jag bananas!

    SvaraRadera
  8. Jag älskar bröd (och andra kolhydrater) och min konstiga mage skulle aldrig klara en LCHFdiet eller liknande. Så halleluja för vanligt hederligt vitt bröd! :)

    SvaraRadera
  9. Tycker det ser gott ut, duktig du är kära Russinet! :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails