onsdag 12 december 2012

Jag drar

Jag lovade ju att laga mer mat i lergryta under vintern, gjorde jag inte? Steg 1 kan då vara att skaffa sig en lergryta. Snälla russinmamman gav mig en av deras som en inflyttningspresent, dessutom hade mitt Hemköp extrapris på svensk högrev i veckan. Dags att sätta nya ugnen och lergrytan på prov med ett långkok!

Pulled beef
1 kg svensk högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
1/2 dl whiskey
2 msk chipotlepasta
1 nypa chiliflingor
1 tsk sött paprikapulver
en skvätt vinäger
salt
svartpeppar

Gör så här
Lägg lergrytan i blöt, och sätt ugnen på 125 grader. Skiva lök och vitlök tunt. Låt tomaterna rinna av och blanda dem med whiskey, chipotlepasta, chiliflingor, paprikapulver, vinäger, salt och peppar. Lägg köttet i grytan, löken på köttet och häll marinaden över.


Låt stå i ugnen tills köttet är så mört att du kan dra isär det med en lätt gaffeltryckning. Ju längre tid i ugnen desto bättre! Det blev knappt 4 timmar för min del. När du tycker köttet är mört nog, ta upp det ur grytan och dra isär det med två gafflar. Spara lite av tomat/lökröran. Sila av skyn, och låt den reducera i en kastrull. I slutet vänder du ner kött, tomat och lök och värmer på.

Just den här dragna nöten serverades Mediterranean style: i pitabröd med grillad aubergine, zucchini och paprika, tunt skivad rödlök, strimlad vitkål och en yoghurtsås med basilika och pecorini. Så gött!


Sista racet innan jul på jobbet nu. Innerst inne vill jag bara vara hemma och bo in mig. Mysa runt och flytta omkring prylar. Eller beundra mitt "nya" fina köksbord jag fyndade på Blocket (hej beroende!). Ett bättre begagnat gediget träbord med en udda Perstorsskiva. Så nöjd, så nöjd.

Men snart är det jullov hörreni - jag har 6 arbetsdagar kvar! Tjoho!

22 kommentarer:

  1. Ja, här var ju en anledning till att leta upp lergrytan... (Var det 15 år sedan jag använde den senast?) Ditt recept låter verkligen gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror lergrytan är redo för en come back!

      Radera
  2. Låter inte så dumt! Nu har jag ju äntligen testat med fläsk så är väl bara att gå på nöt också!

    SvaraRadera
  3. Jisses vad gott det låter! Blir riktigt sugen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fast food direkt, men värt att vänta på!

      Radera
  4. Jag äger ingen lergryta men har ätit kyckling tillagad i lergryta. Har aldrig heller ätit varken pulled pork eller pulled beef. Men det verkar så mört och gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktig toppenmat, så mycket bra smaker!

      Radera
  5. Jodå, jag kommer ihåg dina löften och det ser ju ut att gå bra! Jag ska dra både fläsk och nöt. Snart! Förstår inte varför jag aldrig får tummen ur... Din blandning låter hur god som helst. Kan tänka mig att det passar till pasta också?

    Förstår precis känslan att vilja pula och fixa i hemmet. Ibland är det svårt att gå hemifrån :-) Vi är långt ifrån färdiga och jag funderar mest hela tiden på vad som ska upp på en vägg, läggas på ett golv eller ställas i ett fönster. Ska bli kul att se hur du har det, nyfiken på bordet du har fyndat!

    Luciakram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen gör det snart! Perfekt helg-mat. Passar nog fint till pasta.

      Visst är en liten del av ens tanke på hemmaplan hela tiden? Nu har jag kommit i ordning ganska bra, men saknar några sista grejer... Kram!

      Radera
  6. Draget kött är fantastiskt smakrikt, perfekt att kocka till i lergrytan. Bra att du fått dej en egen gryta, vi är själva lite smått förälskade i vår...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en crush på min gryta jag med...

      Radera
  7. Men nu blev jag inspirerad!! Undrar om svärmor har kvar sin lergryta..hm..

    SvaraRadera
  8. Måste skaffa en lergryta, det verkar bli fantastiskt resultat i dessa. Mitt resultat blev förvisso inte dåligt men jag hör så mycket bra om lergrytor hela tiden..

    SvaraRadera
  9. Lergryta är en genialisk uppfinning. "Ryska dockor"/Lana hade även några små i portionsstorlek från Ryssland som jag blev sugen på att skaffa.

    SvaraRadera
  10. Lergryta har använts flitigt hos oss, mest gör jag ratatouille i den :)

    Pitabröden lät mums, har inte testat aubergine och vitkål i kombo tidigare (vad jag vet om)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ratatouille i lergryta låter som en asbra idé!

      Radera
  11. Jag älskar min lergryta och använder den flitigt, ditt recept såg så smarrigt ut! Mitt dilemma med lergrytan är dock hur man skall göra ren den och få den torr. Tycker min gryta luktar och lukten sprider sig i hela kastrullskåpet dock tar inte maten smak av lukten. Några idéer eller råd angående rennäringen?

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails