tisdag 18 december 2012

Officiellt invigd

Nu känns nya lägenheten som ett riktigt hem. Alla lampor är på plats (ibland önskar man att man vore iallafall mer än tre äpplen hög), möblemanget har funnit sig till rätta och jag har bjudit vänner på middag. Det fanns ett ögonblick i söndags morse då jag saknade den gamla lägenheten något oerhört. Anledningen? Där fanns det en diskmaskin...

Lördagskvällen startade med en drink på Kiviks årets skörd äppelmust, gin och ginger ale. En sån där drink som man skulle kunna halsa i sig på direkten. Utselut gin om någon har bebis i magen, kör bil eller helt enkelt inte vill dricka alkohol. Till drinken: Emma-bakat vörtbröd med pecorinicreme och fikon. Lätt som en plätt, bara rör ihop lite pecoriniost med creme cheese och svartpeppar.


Julvibbarna spred sig vidare in i huvudrätten: Fikonglaserade revben, rostade rotfrukter, sås och en sallad på brysselkål, rödkål, äpple, solroskärnor och stekt halloumi.

Fikonglaserade revben
6 port

2 kg tjocka revben, knäckta
vatten så det täcker
kryddpepparkorn
1 gul lök
2 mindre morötter
5 msk koncentrerad kalvfond
2 msk salt
5 lagerblad
10 kryddpepparkorn

fikonglaze
1 gul lök
1 msk rapsolja
6 kryddnejlikor
6 kryddpepparkorn
1 dl fikonmarmelad (tex den här bästa)
5 msk balsamvinäger
4 msk strösocker
2 msk koncentrerad kalvfond

Gör så här
Knö ner revbenen i en stor kastrull och fyll på vatten till det täcker. Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Koka upp revbenen tillsammans med morot, lök, fond, salt, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda under lock i dryga timmen. Skumma av med jämna mellanrum. Köttet ska vara så mört att det lossnar från benen.

Under tiden gör du fikonglazen: Skala och finhacka löken. Fräs den i olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i nejlikor och pepparkorn, låt dessa fräsa med en minut. Tillsätt marmelad, vinäger, socker och fond. Låt sjuda ihop till en sirapskonsistens, det tar drygt en kvart.

Häll av buljongen av revbenen och spar den till såsbas (reducera, tillsätt lite rödvin, grädde och soya. Red såsen lite om du tycker det behövs). Lägg revbenen med benen nedåt i en ugnsplåt. Pensla med glazen och griljera mitt i ugnen på 225 grader i en kvart. Pensla på mer glaze då och då. Receptet hittade jag i Allt om mat nr 19/2012.

Sen serverar du dina vänner en galet god julig måltid!


Stressa inte för mycket nu inför jul. Ta det lugnt. Sprid ut arbetsuppgifterna. Öppna Alladinasken. Värm på glöggen. Har du glömt syltan? Det är lugnt, det är väl ingen som äter den ändå.

23 kommentarer:

  1. Vilken trevlig drink! Jag älskar ju gindrinkar och äppelsmak är sällan fel!
    Revben äter vi för sällan! Ska vara tjocka revben med mycket smak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tjocka revben, annars finns ju inget på dem!

      Radera
  2. Åh, allt det där lät gott. Mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brysselkålssalladen blev min favorit!

      Radera
  3. Oj, endast "ett ögonblick" som du saknade diskmaskinen. Hur snabbt diskar du för hand egentligen ;-) Ha, ha - nej jag förstår verkligen att du saknar i mina ögon den bästa hushållsmaskinen någonsin.

    Ljuvlig middag att dela med vänner i nya hemmet, så mycket gott! Den där drinken med ginger ale, OMG!

    Håller med, vi taggar ner lite till jul va. Sylta, vad är det?! Till och med pappa har slutat äta det...

    Ha det bäst!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många ögonblick ;) En hel timme faktiskt, pust. Har ni diskmaskin era lyxlirare?! :)
      Mycket läskande drink, som kanske var mer lik en grogg dock...
      Om ett dygn kommer jag tagga ner till sengångarstyle är min plan... Kram!

      Radera
  4. jag har aldrig ens lagat revbensspjäll! men det där låter sjukt gott. mmmmmm. och drinken också.

    sylta. bah. jag sa åt mina föräldrar att de får ta med sig sylta och sill själva om de ska ha nåt sånt för det är bara de som äter det, och jag tror inte ens att de äter det egentligen den ska liksom bara stå där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min första gång! Det var lätt faktiskt.

      Sylta, har aldrig hört någon som faktiskt skulle kunna tänka sig att äta det utanför jul. Ett anti-sylta-upplopp hade kanske varit på sin plats?

      Radera
  5. Vilken härligt drink, ja Kivik har goda drycker minsann... haha tre äpplen hög... här är en som är lika låg (hög) ;) Visst önskar man att man vore högre?

    Tar det mest lugnt jag och snörvlar på... kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Årets skörd-dryckerna är underbara ju. Ibland skulle man gärna vara lite längre, men ofta tycker jag det duger alldeles utmärkt med att vara "vertically challenged".
      Krya på dig! Kram.

      Radera
  6. Det där med stekt halloumi nu i juletider låter ju för bra för att vara sant. Får man byta ut prinskorven mot osten på julbordet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. OM man får! Man nästan BÖR! Vem gillar standardprinskorvar anyway?

      Radera
  7. Jag förstår inte hur jag kunde klara mig utan diskmaskinen. Men så var vårt lilla minikök i vår första lägenhet också mer fylld av disk än av möbler efter vissa kvällar... Härligt att lägenheten nu är invigd och ska bara bos till lite. Jag funderade på vad jag skulle glasera revbenen med till jul, men nu vet jag! Och när jag ändå är i farten och leker copycat snor jag drink receptet. Jag lovar att ta det lugnt och bara glida genom julen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sno på! Lovar att inte anmäla dig! :)
      Är man en person så funkar det riktigt bra utan diskmaskin har jag märkt, men blir man fler så... pust!

      Radera
  8. Allt låter väldigt smaskigt och värmande!

    Och diskmaskinen - svår att vara utan när man väl vant sej vid den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt trevlig småjulig middag!

      Radera
  9. Ingen som äter syltan, vad menar du nu... Vad ska vi då göra med vår som ligger i frysen... suck! Vet inte riktigt om vi vill skriva mer nu, anti-syltauppror och annat... hrmpf!

    Men men, glazen låter god, den snor vi. Drinken snor vi också.

    Kram från två som äter sylta oavsett tidpunkt på året:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ooops, vilken uppviglare jag är! ;)

      Glazen passar året runt vill jag påstå!
      Kram på er!

      Radera
  10. Vilken härlig julinspirerad middag! Jag hade gärna smakat på alltihop =) Jag gillar ju både vinter (när den är slaskfri) och jul (särskilt det där pyntet man gjorde som barn som måste upp i granen hos föräldrarna varje år fast det är fult som stryk!) så jag njuter på och ska försöka att inte stressa upp mig (ännu mer) över att jag för första gången någonsin ska fira jul någon annanstans än hos mina föräldrar.

    Jag har inte heller någon diskmaskin - man vänjer sig. Men det får nog åtgärdas snart då pojkvännen påstår att han vill flytta in hos mig i början av nästa år(äntligen, yay =)!)

    Hoppas att du får en fin avslutning på jobbveckan och tar det riktigt lugnt under julledigheten!

    Julkramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oj! Både jul hos svärisarna (eller?) och flytta ihop! Kul! :D

      Din blivande sambo kanske kan agera diskmaskin? ;)

      Kram!

      Radera
    2. Japp jul hos Mattias föräldrar (men sen åker vi till Småland och min familj på juldagen). Jättekul med hans inflyttande men jag försöker att inte ropa hej alltför mycket, han har ju inte flyttat än ;)

      Tyvärr är Mattias lika ovillig att diska som jag, om inte värre, så om jag ska vänta tills han gör något åt disken lär tallrikarna nästan krypa iväg innan de blir rena ;) Synd att han inte är en sådan person som älskar att diska, jag har hört att de finns :)

      Radera
  11. Härlig inspiration, klart det blir revben på julbordet.
    Kan dock inte hålla med dig om syltan, gör din egen så blir det sååå mycket godare än den köpta otäcka.

    Jag gör så här, den blir fantastisk.
    http://www.ensaligsoppa.se/2012/12/kalvsylta-och-glogg.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns allt några sylta-gillare :) Kanske är hemmagjord det som ska få mig på fall? :)

      Radera

Related Posts with Thumbnails