lördag 15 september 2012

Andra gången gillt?

För ganska precis ett år sedan skrev jag det här inlägget om Årets Hemmakock 2011. Vi hade då fått beskedet att vi var ett av 25 delfinalistlag. Tyvärr stoppade det ju där, men uppenbarligen fick någon blodad tand...

Även i år tyckte jag att det kunde vara värt att skicka in ett bidrag. Och i veckan kom mailet att jag gått vidare till delfinal även i år! Och som en bonus, även skönaste bloggkollegan Emmy (som också var delfinalist förra året). I år går det till lite annorlunda än sist. Det är bara 12 bidrag i delfinal, och de fyra finalisterna väljs av en jury. Inte mycket att göra nu, förutom att vänta...

Utmaningen i årets tävling var att "Uppdatera söndagsmiddagen". En varmrätt och en efterrätt till fyra personer som ska lagas på sextio minuter. Mitt bidrag för i år är "Snabbrimmad torsk med smakrikt fräs" och "Stracciatellamousse med färska bär". Efterrätten känner ni ju säkert igen härifrån, men torskrätten är en nyhet i russinköket. Kanske något för morgondagens middag?

Snabbrimmad torsk med smakrikt fräs
4 bitar torskrygg, med skinnet kvar
1 dl grovsalt
2 l vatten
2 st röda lökar
1 dl kapris
200 gram lufttorkad chorizo
12 st färska rödbetor

Gör så här
Lös upp saltet i vattnet, det ska smaka som en kallsup. Lägg i torsken och låt rimmas i 30 minuter.

Under tiden: Skär bort ändarna på rödbetorna och låt koka mjuka. Skiva korven i slantar och därefter halvmånar. Strimla och fräs rödlöken i olja i en stekpanna på medelhög värme tills den är mjuk, tillsätt korv och kapris och låt fräsa med ett par minuter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet. Skär dem i kvartar.

Sätt ugnen på 150 grader. Torka sedan av fisken och lägg den med skinnsidan ner i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Baka torsken i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Servera torsken med ljumma rödbetor och smakrikt fräs.


Få men karaktäristiska ingredienser gör den här rätten enkel men ändå spännande. Salt från kapris och med lite hetta från korven tillsammans med den milda torsken - gott och kul! Att rimma torsken är verkligen ett sätt att framhäva dess fina kött. Du får ett fast fiskkött, som delar sig fint när du sätter gaffeln i det. Det här ska väl ändå duga för en final, eller vad säger ni?

17 kommentarer:

  1. Det här känns nästan lite FÖR enkelt... och på tok för inbjudande för att inte vara en succé! Heja heja! =D

    SvaraRadera
  2. Åh vad kul! Hoppas det går bra. Jag håller tummarna. Maten ser ju superintressant ut!

    SvaraRadera
  3. Ni får en tumme var, du och Emmy!:)

    SvaraRadera
  4. Har skrivit det tidigare men säger det igen, så kul verkligen! Stort grattis till dig och till Emmy, må bästa kvinna vinna kram!

    SvaraRadera
  5. Jättekul! Håller tummar och tår för både dig och Emmy. Kan man ha två vinnare tro? ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. hurrahurrahurrahurra! ska bli så roligt och spännande att se hur det går för både dig och emmy :) grattis!

    SvaraRadera
  7. Klart det håller, we like! Vi håller allt vi kan för er båda - delad första plats!

    SvaraRadera
  8. Vad roligt! Tumhållning aktiverad!

    SvaraRadera
  9. Jag håller såklart tummen för dej!

    SvaraRadera
  10. Jag säger, vi ses i finalen ;-) Kram.

    SvaraRadera
  11. Vi skippar tredje gången gillt och säger omgång två och håller tummarna! Grattis till delfinalen. Med de smakerna till fisken blir till och med jag sugen på att testa själv. Jag som ALDRIG gör fisk själv, äter bara på krogen...

    Tänk om både du och Emmy ska tävlingslaga :-) Galakvällen som de skriver om den 4 oktober, när / var / hur om man vill gå och kolla och heja på sina idoler :-)

    SvaraRadera
  12. Åh vad kul:) LYCKA TILL! Det är verkligen en toppenmeny du knåpat ihop. I mina ögon, en vinnare:)

    SvaraRadera
  13. DU ÄGER så duktig du är stor kram din efterrättspartner Sofia på jobbet i Tidaholm

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails