tisdag 4 september 2012

Olympisk lunch

Matlådans okrönta drottning, det är jag det. I glädje och sorg, i medgång och motgång, i sjukdom och hälsa - som man säger (eller vad det vid något annat tillfälle?). Men inte ens jag kunde tacka nej när jag blev inbjuden på provsmakning av en tävlingslunch!

Tillsammans med ett gäng glada bloggare och annat löst folk blev jag inbjuden att smaka på Fazer Culinary Teams tävlingsbidrag till Kockolympiaden. Utmaningen är följande:

"den får maximalt kosta 35 kr (3,50 EUR) per person och ska bestå av en soppa till förrätt, en varmrätt av vardera kött, fisk och vegetariskt, en salladsbuffé och en dessert. Allt ska dessutom vara gott, innovativt, näringsrikt och vackert presenterat. Under tävlingen ska alla lag tillaga sin meny för 150 personer på högst fem timmar. Råvarorna får bestå av max 50 procent halvfabrikat."

Ja jäklar vilken utmaning. Och jäklar vilken lunch! Och jäklar i min lilla (mat-)låda, vad mätt och glad jag var efter den bjudningen.

JORDÄRTSKOCKSOPPA
med räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill fylld med getost, bakad pumpa och hjortronkvarg,

RÖDBETA OCH MATKORNBOLL
garnerad med mylta och ärtskott

STRÖMMING
gräddfil- och senapsmarinerad med potatispuré, sallad på gurka, fänkål och äpple,
raspad pepparrot, rårörda lingon och brynt smör

RENSTEK
späck- och örtbakad med kantarellfylld rulle på vita rotfrukter,
palsternacka, persiljerot, selleri och potatis rullad i nötgremolata
Västerbottenostfras, messmörssås och picklad rödlök

CHOKLADMOUSSE
med mörk choklad, varvad med havtorn och marinerade päron,
valnötscrunch och lakritscrisp

Vad säger man? Förutom att guldmedaljen enligt mitt tycke redan är i hamn. Rödbetsbollen avgick med seger i poppis-klassen, jag tror det blir riktigt dålig stämning om inte receptet delges efter tävlingens slut. Men jag diggade även västerbottenostfraset med smak av renhjärta(!).
Lagets mentor Kurt Weid, lagledaren Joakim Mueller
och små skedar med räkröra att toppa sin soppa med.


Tack för maten! Min definition av "lunch" kommer aldrig vara sig lik igen...

14 kommentarer:

  1. Jösses, fick dom ihop det på bara 35 kronor! Otroligt jobbat! den där bollen har vi läst hos andra, den är verkligen omskriven:)

    SvaraRadera
  2. Lunchen var verkligen en smaksensation! Så duktiga och engagerade kockar som dessutom var riktigt trevliga.
    Idag ska jag ge mig på en egen variant av rödbetsbollarna och hoppas på att dem åtminstone blir kommer att påminna lite grann om lunchens höjdpunkt.
    Apropå lägenhetsbyte så vet jag ett par som bor i en 2:a i Kungsladugård som letar större lgt. Hojta till om du vill veta mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid lika inspirerande att tala med någon som brinner för något särskilt! Du delar väl med dig av receptet på bollarna..? Jag vet mer om min bo-situation efter helgen, jag hör av mig...

      Radera
  3. OJ! Den lunchen blir svår att toppa även om jag är övertygad om att dina lådor är goda de också. Visst är det roligt med mattävlingar! Att kolla in teknik och se vad de hittar på. Att dessutom få smaka när allt är klart är ju fantastiskt.

    Hoppas receptet delas ut så att du kan sprida det vidare :-)

    Kram och lycka till med ny lya!

    SvaraRadera
  4. Åhhh häftigt stor kram o tack för den gulliga kommentaren om klänningen Sofia

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Underbart var ordet! Kan förstå att du inte tycker att renhjärta låter lika underbart...

      Radera
  6. Wow! Vilken upplevelse! Sådana luncher gillar vi! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör vi! Så himla inspirerande!

      Radera

Related Posts with Thumbnails