tisdag 10 april 2012

Turkish delights

Som sultaner har vi ätit och druckit. Som helt vanliga turister har vi promenerat, sight seeing:at och bränt oss på Medelhavssolen. Som bättre och gladare människor kom vi tillbaka till Sverige.

Istanbul var som en stad olik andra. Gammalt möter nytt. Skyline av moskéer och palats möter moderna hotell och flashiga vinbarer. Och som vi gillade det!


Jag tänker mig Istanbul i tre delar: den asiatiska, den gamla och den nya. Gyllene hornet delar den gamla och nya delen och Bosporen skiljer Asien från Europa. Vi höll oss i Europa, då dryga två dygn inte räcker till allt. Vi valde att bo i det nyare centrum, vilket kändes som helt rätt val. Hotellet, där någon galen turk fått gått bonanza i inredningen, låg fint till. Baren med utsikt som utlovades på hemsidan var dock vinterstängd.

Den gamla staden (Sultanahmet) besökte vi under dagarna, och det räckte för oss. Är man historiskt intresserad hade man nog gjort tvärt om. Första dagen bockade vi av ett par stycken must sees (Haga Sofia, Blå Moskén, Galatabron, Stora bazaren och kryddmarknaden). Mycket folk - you bet. Om man blir lite matt och mest blir en åskådare - yes.



Middag intogs på Dai Pera, en riktigt trevlig restaurang med god meze (röra på favabönor - OMG), gott vin och en förträffligt köttgryta (även om jag inte hjulade av lycka av kanelkryddad bulgur).

Dag två bockade vi av ytterligare ett måste: turkiskt bad. Vi hittade ett hamam som antagligen gick emot alla konstens regler när de tillät kvinnor och män samtidigt. Vi började med en kopp te, för att sedan bli vägledda till omklädning. Enligt föreskrifter skulle man inte behöva några egna badkläder med sig, men jag kan rekommendera dem med bröst större än catwalk modeller att ta med egen bikini. One size fits maybe one var devisen. Vidare in i ett marmorrum, 40 grader och så hög luftfuktighet att det kändes som man badat redan efter två minuter. Där fick vi sitta och flåsa i dryga halvtimmen för att porerna ska öppnas och du ska svettas av din citysmuts.

Sen var det bara att infinna sig i nävarna på smärta unga turkiska män. Där var det ord och inga visor. Knådande, skrubbande, dunkande. Men jäklar vad gött det var! (Gött betyder enligt uppgift "röv" på turkiska...) En färskpressad apelsinjuice på det och man kände sig pånyttfödd. Rekommenderas!

Juicen ja. Något av det bästa på hela resan. Färskpressad apelsin, morot, granatäpple kunde man få i nästan varje gathörn i så kallade Vitamin bars. Inga piller här inte!



Efter badet tyckte vi att vi gjort oss förtjänt av något riktigt gott, så vi återvände till Sensus wine and cheese boutique. En vinkällare vi av en händelse sprungit på dagen innan. Vi beställde vin och ostbricka och satt sedan mållösa. Vilka ostar, och vilket vin, jag hade gärna flyttat in där. Galet prisvärt till på köpet.



Sen gjorde vi som sig bör när man är på semester, letade upp en takterrass och njöt av sol, öl och utsikt, tills vi var hungriga igen. Meze, köfte och havsabborre. Plus efterrätt. Sen var jag så mätt att jag nästan mådde illa. Vad är grejen med att inte kunna vara måttlig?!

Weekenden var över innan vi hann blinka, och igår eftermiddag landade vi i ett regnigt Göteborg. På det stora hela: fantastiskt trevlig stad, men god mat, överraskande goda viner, kall öl och god atmosfär. Om jag rekommenderar? Ett rungande ja!



Note to self: Pistagenötspanerad getost.

17 kommentarer:

  1. Vad var det vi sa?
    // Ma o Pa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har rätt som vanligt kära föräldrar.

      Radera
  2. Men fy vad mysigt (OCH GOTT) ni har haft det. Kanske ska sikta in oss på att åka till Istanbul också, har många resmål att avverka när pengarna börjar rulla in! :)

    Svar; Haha! Jaa, en gång bagare alltid bagare kanske :) Var dock inte så intresserad av brödbak i skolan, utan det har liksom växt nu på "senare år" :) Roligt är det, och gott framförallt!

    Hoppas du får en fortsatt fin vecka trots regn och rusk! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Istanbul är helt klart värt ett besök.

      Nyttigare och bättre att baka och äta bröd istället för kakor...

      kram!

      Radera
  3. Låter helt lovely!! Så mysigt ni verkar ha haft det:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var det verkligen, vädret gjorde också sitt!

      Radera
  4. Oh, herrejösses vilket galet hotell, så fräcka lampor och speglar de visar på bilden! Kanske gick att köpa på sej av inredningen, det brukar vara så när det är helt bananaz...
    Och inte blir vi avis alls efter att ha läst om resan, inte alls inte! Hoppas våra Efes smakade gott:)

    Välkommen hem till kalla Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ja jag har svårt att motstå hotell som sticker ut lite.
      Efes:arna smakade mycket bra, lovar.

      Radera
  5. Underbart, underbart Kim! Så härligt att läsa om er resa och allt ni varit med om. Hamam är ett måste om man åker till Turkiet tycker jag :) Herregud, vi måste nog åka dit när kidsen är lite större... har varit där en gång men ändå ;) Pistagepanerad getost låter spännande också, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hamam var verkligen en upplevelse. Istanbul hade massor av allt, funkar säkert med kidsen också.

      Radera
  6. Då är det bäst att skriva upp Istanbul på den lååååånga ställen-att-resa-till-den-dagen-då-jag-får-jobb-med-skälig-lön-och-kan-börja-leva-ett-värdigt-liv-listan.
    Fick du med dig ngt gott hem som kryddor/vin/öl el dyl som inte finns här?

    Förresten tror jag att jag ska bryta ostförbudet till helgen - igen - för pistagepanerad getost får snålvattnet att rinna till :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du, jag köpte faktiskt ingenting med mig hem. Det var så knökfullt på marknaden att jag tappade sugen lite.
      Ostförbud är till för att trotsas, det tror jag det.

      Radera
  7. VIlken härlig resa och reseskildring! Nu vill jag med till Istanbul! Maten låter ju fantastiskt och det där ost- och vinstället vill jag med besöka!

    SvaraRadera
  8. Åh... Jag vill också... Alltså mezerätter av all dess slag är en bit av mathimlen. Ni verkar haft det helt underbart och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja där är vi ense. Småplock är grejen. Besök Istanbul om ni får tillfälle!

      Radera

Related Posts with Thumbnails