tisdag 17 april 2012

Allt ska klaffa

Mycket ska hända den här veckan, och bäst för samtliga inblandade (framför allt mig själv och SAS) att tider hålls. På lördag kör vi igång halv åtta-middagarna igen och sedan länge är det planerat att jag är först ut.

Sen dök det upp en liten sammankomst i London på fredag kväll där jag som sambo/särbo är tvångsansluten. (Får flyg, boende och middag betalt - värre kan man ha det.) Jag flyger till London fredag förmiddag och hem lördag morgon. Landar 1230 och 1930 ringer tre hungriga på dörren. Vad betyder detta? P-L-A-N-E-R-A.

Det blir till att utföra lite av varje på kvällarna här i veckan: handling, efterrätt, tilltugg. Nej, det är egentligen inte så fasligt mycket att göra, men kontrollbehovet gör sig minsann påmint. Dessutom ska jobba och även utflykt med syrran hinnas med. Men än så länge känner jag att läget är ok.

Både söndag och måndag kväll lagade jag middag. Inget konstigt med det kan tyckas, förutom att jag lyckades slänga ihop två fina och bra måltider utan att handla och utan att använda halv- eller helfabrikat. Ganska så ovanligt hos oss då vi är dåliga på att planera och allt som oftast inte har matvaror i kyl och frys "utifall att". Svampbiffar med ugnsbakad potatis och cole slaw i söndags - mer om det en annan gång. Linssoppa igår! En ny variant där jag hittade inspiration hos Lotta Brinck.

Linssoppa med spenat
4 port

3 dl röda linser
250 g fryst hel spenat
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk malen spiskummin,
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk Green harissa (eller mynta och chilipulver)
1 buljongtärning
1,2 liter vatten
salt, peppar
citron

Gör så härHacka lök och skiva vitlök tunt. Fräs lätt i olivolja. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut till. Tillsätt sköljda linser, buljongtärning och vatten. Låt puttra under lock i 15 minuter. Lägg i spenaten, fryst eller färsk. Låt koka ytterligare några minuter. Kör några vroom med stavmixern i soppan, så att en del av spenaten finfördelas. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.


Återigen, linssoppa är da shit. Den här fick lite indiska och kanske lite nordafrikanska vibbar. Mjölkprodukter i soppan känns överflödiga då röda linser gör soppan krämig. Och spenat, helt klart underskattad i soppa. God, mättande, kryddig. Och snabb! Update: och bara godare dagen efter!

Börjar ni tröttna på alla mina soppor? Synd, för det har inte jag.

22 kommentarer:

  1. Linsoppan är härligt kryddat, det gillar jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Green harissa har blivit en favorit!

      Radera
  2. Låter som en riktigt smaskig soppa, synd bara att resten av familjen skulle total rata den.. Lycka till med din Halv åtta middag på lördag! Hoppas SAS håller sina tider så det inte blir Halv tio hos dig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får ta och laga den när du är ensam hemma :)
      Ha ha jaaa, det får vi hoppas!

      Radera
  3. Man kan aldrig äta soppa för ofta! Oftast är det för sällan. Hjälp nu blev jag stressad, inte minst av Kaksmulans kommentar 8-o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag håller med! Nej inte stressa upp sig (ska jag säga).

      Radera
  4. Kontrollbehov haha du e skön Tant Russin! Resa låter toppen och få allt betalt superduper. Håller tummarna för tiderna :)

    Linssoppa är verkligen da thing och så nyttigt. Den här kryddningen gillar jag skarpt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste ha marginaler, annars blir jag stressad.

      Väldigt god kryddning om jag får säga det själv.

      Radera
  5. nej för tusan, linssoppa tröttnar man ju inte på. ingen annan soppa heller :)

    jag ska bjuda mina vänner på brunch på lördag klockan 12, och jag är redan stressad över att jag ska lyckas försova mig eller nåt. håller tummarna för att det går bra för oss båda på lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med håll i sopp-hyllningarna, det gillas.

      Bäst för oss att det klaffar nu. Å andra sidan har man ju något att blogga om om det inte går som man tänkt också...

      Radera
  6. Jag älskar soppa så keep 'em coming!

    SvaraRadera
  7. Känner på mig att det blir linssoppa snart i detta hemmet. Så som det flyger linssoppor hit och dit.
    Ja, lite planering där.... Vilken lyx att flyga till London för en middag. Är du tillsammans med en president eller (tänker mig någon romantisk film)??:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäst jag inte visar den kommentaren för Michael, han kommer få hybris ;)

      Radera
  8. Ser riktigt god ut. Fin blogg du har :)

    SvaraRadera
  9. Ja, ibland rör det ihop sig lite! Men att åka till London bara sådär hade jag inte heller tackat nej till! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man tackar inte nej, man får se till att lösa det istället :)

      Radera
  10. Körigt schema du, men det där fixar du galant:-) Hälsa London;-)

    SvaraRadera
  11. Jag måste göra något med alla linser jag köper på mig och linssoppa verkar så många gilla.
    Hur cool får man vara i för en trerättersmiddag med lite tid?! Ska bli spännande att se vad du hittar på.

    SvaraRadera
  12. En linssoppa till, hurra! Ska vi döpa om dig till the queen of linssoppor kanske? :=)

    SvaraRadera
  13. Ojoj, ibland kan det vara svårt att knåpa ihop livet, men med planering kommer man långt! Lycka till! :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails