söndag 1 april 2012

Förväntningar vs utfall

Jag har ett antal dåliga sidor (det kan komma som en chock, men det är faktiskt så). En av dessa är att jag är väldigt bra på att bygga upp förväntningar. Inne i mitt eget huvud. Sen så blir jag så besviken när det inte blir så som jag tänkt mig. I helgen fanns det alla förutsättningar för en förträfflig fre-lör-sön. Middag på fredag kväll hos en vän man inte sett på länge, lördag och söndag ute i en stuga på Gullholmen med trevligt sällskap och god mat.

Vad som hände? En matförgiftning låg i bakhåll och attackerade lagom till fredag efter lunch. Blek, mat, trött, frossa, illamående - vilken härlig start på helgen. På lördag morgon kände jag mig bättre och vi bestämde oss mot alla odds för att ändå åka ut till holmen. Ett manfall hade redan drabbat oss då Karin låg hemma med feber. Väl på plats låg jag i soffan eller sängen (eller vid toaletten) medan killarna promenerade, spelade spel, åt gott och drack vin. Jag smuttade då och då på ett glas vatten. Besviken? Något.

Idag är jag okej, men går på sparlåga. Hoppas för allt jag är värd att jag är bra imorgon. För vet ni vad jag ska göra? Jag ska till Stockholm och Meter Television för en personlig intervju inför något de kallar "Sveriges Största Baktävling". Jag sökte till programmet mest på skoj, men nu vaknar ju vinnarskallen till liv måste jag erkänna. Har gått igenom ett par gallringar verkar det som och nu vill de väl se om man platsar. Jag har bara en fråga: När får man baka? Önska mig lycka till nurå. (Och så var det det här med förväntningarna...)

Den här pajen fick i helgen höga betyg av de som hade aptit. Det snuddade till och med på "det bästa du gjort". Oj oj oj, inga dåliga ord, kanske är det den här pajen man ska bjuda på om man får lova att komma på riktig audition?

Hallonroyale med lime och kardemumma
(med inspiration härifrån)
1 paj

1 sats mördeg*
100 gram mandelmassa
3 dl lätt crème fraiche
1 dl socker
3 ägg
3 dl hallon
skalet av 2 lime
2 tsk malen kardemumma

*letar fortfarande efter en bra, har ni någon på lut?

Gör så här
Gör i ordning mördegen, kavla ut den och klä en pajform. Jag gjorde minipajer i aluminiumformar istället, det funkade utmärkt. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop riven mandelmassa, crème fraiche, socker och ägg. Riv i limeskal och kardemumma. Fyll formen eller formarna med smet och strö över hallon. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i drygt 30 minuter. Smeten ska ha stannat. Jag tycker att pajen är godast kall med vaniljsås.



Jag hoppas med hela mitt hjärta att eran helg har varit bättre än min (även om de timmar jag var uppe på benen var mycket trevliga). Kort vecka framför oss, påsklovet hägrar! WOHO!

23 kommentarer:

  1. Åhh fina Kim, då kanske vi ses i Stockholm? ;) Jag har också fått "inbjudan" från dom och genomgått ett par gallringar (tydligen) ;)

    Matförgiftning låter inte alls kul :( Hoppas du är piggare och fit for fight 4 2morrow!

    Vilket fint betyg du fick, önskar jag kunde smaka på denna goding in real life, kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du kommer iväg till Stockholm, det var intressant.

      Nu mår jag bra igen - hurra!

      Radera
  2. Åhhh... vi ska hålla alla tummar och tår som vi bara kan, kan även hyra in några på jobben som hålls för dej (och Amy så klart) om du vill! Lycka till tänker vi inte önska, det betyder otur har vi lärt oss. Istället säger vi "bryt ett ben", ja alltså inte bokstavligt talat!

    Så krya på dej och bryt benet,
    kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack, alla ben i behåll än så länge. Vad det nu betyder :)

      Radera
  3. Ugh. Matförgiftning är nog den värsta (lindriga) sjukdomen som kan drabba en. Stackars, stackars dig!
    Stort grattis till framgångarna med baktävlingen! Så fort man inte får kväljningar av att baka så tror jag att det är OK att sätta igång. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja riktigt vidrigt är det!
      Tack för lyckönskningarna!

      Radera
  4. Jag tänkte när jag såg översta pajbilden: "Jaha, en fin paj med vaniljsås" och sen såg jag den UNDRE bilden med allt vad den lovar om mjuk, krämig, ROSA fyllning med massa hallon och sen var jag såld. Jag kanske ska roffa åt mig dessertansvaret i påsk? Hmm, jag tror det minsann!

    Håller alla tummar jag har för Sthlm. HEJA HEJA! =D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur var den fin? Den fick stå till sig en dag, så blev den så fin.

      Heja mig! :D

      Radera
  5. Vilken härlig paj, så fin färg av hallon. Hoppas du mår bättre och lycka till i Stockholm!

    SvaraRadera
  6. Wow - den serien gissar jag är svenska versionen av The Great British Bake Off som var riktigt bra! Hoppas denna håller lika hög kvalitet (att du gör det det vet vi ju!). Lycka till och hoppas du har återhämtat dig helt nu. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack du är för go du. Ja Bake Off är namnet även här.

      Radera
  7. Wow! Gud, så spännande! Jag håller alla tummar jag har för att du ska gå vidare till programmet. Vore hur kul som helst att sitta bänkad framför TVn och heja på dig.
    Däremot så skittrist att bli magsjuk när man planerat in en massa skoj :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tumhållningen :) Vi får se hur detta slutar...

      Radera
  8. Wiho, hurra! Jag håller såklart alla tummar jag har. Ser fram emot att få se mitt favvo-russin i tv :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ja det hade varit en syn för gudarna med ett russin i rutan.

      Radera
  9. Men oj vilket bakslag i helgen. Men jag hoppas verkligen att du är igång i dag. Och att du är på plats och visar hur en äkta vinnaskalle-kaka ska smaka. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir inte alltid som man tänkt sig... Men nu är jag back in business.

      Radera
  10. Alltså!! Ska du bli TV-stjärna?! Vad kul!! Glöm inte oss hobby-bloggare bara när du får storhetsvansinne och säljer signerade kokböcker till höger och vänster!:)
    Inser ofta att man borde ha lite mandelmassa hemma. Oftast har man det mesta annat hemma för att baka. Kan ju ta och köpa det i morrn kanske. Kan väl vara en go påskkaka?!:=

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska vinka till er i tv-sofforna ;)

      Jag är inte alls förtjust i mandelmassa rätt upp och ner, men tycker allt att det börjar göra sig riktigt bra i bakverk.

      Radera
  11. Pajen var bland det godaste jag ätit. Med massor av vanlijsås till var den rena himmelriket... sådet så.

    //En ginger beer om dagen...

    SvaraRadera
  12. Åh vilken kaka, hallon och kardemumma, mmmm!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails