fredag 20 april 2012

En god sås

Sås. Sällan görs det sås i det här hemmet. Det brukar bli någon kall röra, eller någon form av sås som bildas i ugnsformen. Sås from scratch. Inte så ofta, om ens alls.

Jag har en kompis som heter Lotta. Lotta gillar sås. Är vi ute och äter vill hon gärna försäkra sig om att det är sås till det hon beställer. Jag tror till och med en vän till hennes vän refererade till Lotta som "hon med såsen". I födelsedagspresent fick hon (inte av mig, men önskar att jag kommit på idén) en såskurs hos Medborgarskolan. Passar som handen i handsken skulle jag tro. "Långlördag i såsen och fondens tecken". Kursen hade nog passat även mig, trots mitt något svalare intresse för sås, för jag skulle behöva sås-öva.

Senaste såsövningen var i samband med en fredagsmiddag. Jag hade av nyfikenhet köpt tzay och ville ha sås och potatis till. Om tzay enligt Ridderheims: "Huvudingrediensen kommer från sojabönan och tillverkas efter en unik metod framtagen av munkar i Asien. Den är renlärigt vegetarisk och innehåller varken ägg eller mjölk och är fri från alkohol, vitlök och konserveringsmedel." Något dyr kan man tycka då jag köpte 500 gram för 100 spänn...

Vad tycktes då? Tzayen jag köpte var marinerad, och hade nästan en lite söt smak. Fast konsistens med mycket stuns, utan att vara gummiaktig. Hade dock gärna köpt naturella tzaybitar och marinerat själv. Ett fullgott vegetariskt alternativ! Dessutom tror jag de gör sig mycket bra på grillen i sommar.

Valet föll på smakrik pepparsås vars inspiration jag hittade här hos Koka ihop.

Smakrik pepparsås

2 msk smör
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
3 dl vatten
1,5 msk brynt schalottenlökfond
1 droppe sojakulör
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk krossad peppar (jag hade Five peppers)
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad dragon
1 msk mild whisky
1 nypa salt

Gör så här
Hacka löken grovt och fräs den i smör. Rör ner tomatpuré och mjöl.Tillsätt rödvin, vatten, fond och soya. Lått koka upp och sjuda utan lock 20 min.
Sila såsen. Rör i grädde, senap, svartpeppar, dragon och whiskey. Låt sjuda lite till. Smaka av med salt.


Den var sannerligen smakrik, väldigt pepprig (dah!). Jag filade på den här såsen ganska länge för att få den riktigt bra. Problemet med att smaka av, smaka av, smaka av är att jag tappar liksom aptiten efter en stund så när vi väl skulle äta var jag lite avtrubbad. Men visst kände jag att det var en god sås, vilket även Michael med sina rena smaklökar kunde intyga. När munnen väl fått vila lite smakade jag på såsen igen, och ja - den var god.

Till Tzayspetten serverades inte bara pepparsås och smördegspotatis utan också svartrötter. Även det en nykomling i vårt kök. Svartrötter är smakkompisar med apelsin och timjan, det har jag bestämt, och ingen av de inblandade verkade ha något emot det. Jag kokade svartrötterna lätt. Rörde ihop fint rivet apelsinskal med mjukt smör, timjan och salt. När rötterna var ljumma klickade jag i smöret och vände runt. Delicious I tell you folks!

 
Mina vänner, nu är jag i London. På återseende!

19 kommentarer:

  1. Tzay har jag inte hört om tidigare, låter intressant! Jag är inte så mycket för sås, men äter det om jag blir serverad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp med dig hem och testa om du hittar.

      Radera
  2. Det där var en ordentlig skål med sås! Kursen är flyttad till 2 juni så du kanske ska hänga på ;)

    SvaraRadera
  3. Tzay är grymt gott! Har smakat dessa färdigmarinerade och älskade dom... men jag håller med dig... de är dyra. (Kan du tänka dig att köpa med dig tzay till den 2/6? Finns inte att köpa i små mörka småländska byar.)

    SvaraRadera
  4. samma sak hemma hos oss. Vi gör sällan "riktig" sås. oftast bara kalla såser eller röror. Det här ser gott ut! Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  5. Tzay, never heard off! Spännande. Sås däremot, det har vi hört talats om:) Såsomaner båda två...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sås ÄR gott, bara det att jag gör det så sällan.

      Radera
  6. Hela vår familj är riktiga såsomaner. Milia (minstingen) är värst, hon äter gärna direkt ur såskannan.
    Tzay har jag aldrig testat, men jag tror att en väninna ätit det när vi var på AW en gång. Hon fick några vegetariska spett som hette något konstigt.
    Svartrot är i en nykomling i vårt kök också, precis som jordärtskocka. Fattar inte att jag har missat en massa trevliga rotfrukter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De brukar serveras på spett, så det var säkert tzay. Rotfrukterna har verkligen fått en revival!

      Radera
  7. Älskar sås. Något skånskt. Att "asa pärorna i". Men kass på att göra sås. Blir lite nervös och beklagar mig ofta. Men Johan säger alltid: bra sås reder sig själv!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det är nog något skånskt allt! Ha ha, fyndigt av Johan, är han göteborgare?

      Radera
  8. Tzay är riktigt gott tycker jag, ett väldigt bra (men hutlöst dyrt) köttsubstitut!

    Jag är ganska dålig på sås, eller när jag gör det brukar det kunna bli bra. Men ja, jag gör det inte så sällan. Blir oftast en kall creme fraichesås. (creme fraiche + mango chutney <3)

    Hoppas London var trevligt och maten god! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakar det så kostar det antar jag...

      Kalla CF- såser är grejen, snabbt och lätt!

      Radera
  9. Haha, din Lotta låter som min syrra, när hon kommer blir det dubbla mängder sås :-) Tzay, är inte det typ spunnet soyaprotein, eller blandar jag ihop det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäst att bunkra så det inte blir några sura miner. Ja precis, det är spunnet på något väääldigt speciellt sätt.

      Radera
  10. Jag kommer från en riktig såsfamilj och t o m pappa som lagar minst mat är en fena just på sås... ;-) Jag behöver absolut inte sås till all mat men om det serveras sås och man får en pytteliten bytta då ber jag om mer, hände senast i lördags...

    Hoppas London var bra trots vädret!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails