tisdag 6 mars 2012

Halvvägs där

Jag vet inte hur tillgängligheten av blogspot kommer vara under min vistelse i Vietnam, så jag passar på att safe:a med ett schemalagt inlägg. Medan jag tog mig hela vägen till Vietnam via Frankfurt och Bangkok så tar jag med er på en resa halvvägs dit, nämligen till Ryssland. Den här soppan finns i Vår Kokbok och den lagade jag sist för en sisådär 10 år sedan. Den måste gjort intryck, för jag kommer ju fortfarande ihåg den. Jag tror inte det dröjer tio år till nästa gång, för den är verkligen god! 

Rysk laxsoppa - Schilianka
4 port
 
500 gram lax med skinn
1 dl hackad färsk persilja
1 purjo
1 gul lök
1 morot
en näve vitkål
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
4 msk kapris
1 dl svarta oliver
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskbuljong
1 msk smör
salt
färsk timjan
smetana

Gör så här
Skär bort skinnet från laxen, men släng det inte. Skär laxen i kuber. Koka upp fiskbuljongen och lägg i skinnet tillsammans med purjolökens gröna delar, persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart. Strimla grönsakerna och fräs dem i en rymlig gryta med lite smör ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken. Sila buljongen i en finmaskig sil och tillsätt till grönsakerna. Låt sjuda i några minuter. Lägg i laxen, skivade oliver, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter, tills laxen är klar.

Smaka av soppan med salt och färsk timjan. Servera med bröd och en klick smetana (eller gräddfil).


Jag är inte hemma på rysk matlagning, så jag vet inte vad som är det typiskt ryska med soppan. Kan det vara kaprisen? Rotfrukterna? Skit samma egentligen, för god är den och perfekt en kylig dag. Det här kanske är sista värmande soppan på ett tag, för nu när våren är på ingång blir man lätt sugen på andra grejer. Jag tänker sallader, pasta med primörer, varmrökt lax med potatissallad... Nu kanske jag tar ut vår-segern lite i förskott, men vad fasen snart är vi där, bäst att förbereda sig!

10 kommentarer:

  1. Varmrökt lax... himmel. Nu började jag helt plötsligt längta efter påsk, med allt vad det innebär av lax och lax och sillsillsill i mängder. Farmor har en potatissallad som är med mynta och en supergod vinegrette, ett av de få recept som jag faktiskt gillar med mynta!

    Jag tror förresten jag vet det ultimata knepet för att göra soppen lite mer rysk - häll i en skvätt vodka innan servering! Måste väl vara helt idiotsäkert? ;P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mynta i potatissallad låter gudomligt det. Då får ta och lura av farmorn receptet.

      Självklart ska det vara vodka, jag kanske läste vin istället? :)

      Radera
  2. Vietnam så lyxigt, jag kan vara glad om mitt jobb betalar entrén till Spårvägsmuseet! Ha det bäst!

    SvaraRadera
  3. Härligt med din resa, jobba lugnt och tack för att du lämnar kommentarer hos mig från andra sidan jordklotet, det uppskattas mycket! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att slita sig från bloggvärlden vettu.

      Radera
  4. den har vi också gjort och den är så god! Men vi har ingen aning om vad det är som gör den ryssisk, plommonets variant låter väl mer ryskt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, får gå till botten med det här tror jag bestämt...

      Radera
  5. Det här låter ju verkligen spännande:) Och din resa! Åh vad skönt med lite sol och slippa snö!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slapp snön gjorde jag, men så mycket sol har jag faktiskt inte sett hitills. Mest kontorsinredning....

      Radera

Related Posts with Thumbnails