Bara för att vi inte ska fira påsk med smörgåsbord och skumgodis betyder det inte att ni inte ska göra det. Här har ni mitt tips för en lyckad påsk: vegetarisk Janssons frestelse. Sältan från ansjovisen ersätts med kapris och oliver, och kryddpeppar ger en förnimmelse av ansjovisspad. Jag gjorde den här senast till ett knytkalas som Michael var på på juldagen. Jag ger er alltså:
Mattssons frestelse
8 potatisar
1 stor gul lök
1/2 dl kapris
1/2 dl hackade gröna oliver
malen kryddpeppar
3 dl matlagningsgrädde
pankoströbröd
smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Strimla potatisarna. Skiva löken och bryn den i smör. Varva potatis, lök, oliver, kapris och kryddpeppar i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö pankoströbröd (eller vanligt ströbröd) över och klicka på bitar av mjukt smör. Grädda gratängen tills den är mjuk och vackert gyllenbrun.
Japp, det är den berömda grönkålspatén som skymtar i bakgrunden.
Den borde väl funka till påskbuffén den med.
Den borde väl funka till påskbuffén den med.
Jag fick tyvärr aldrig chansen att prova gratängen själv, det ser nämligen så himla dåligt ut om man kommer till knytkalas med en halväten frestelse. Men mina källor sade att den smakade förträffligt, och det stora pluset är ju att (nästan) alla kan äta av den.
Istabul, aldrig. Men på så många andra platser i Turkiet har vi varit, men det är ju inte mycket till hjälp då...
SvaraRaderaMen Mattssons frestelse är helt klart till hjälp för oss. Vi som älskar Janssons frestelse måste ju bara testa en vegetarisk variant, nu när vi käkar veg.mat en gång i veckan.
Kanon!
Då bör ni sitta inne med lite kunskap vad för turkisk mat man ska satsa på?
RaderaFrestelse kan man väl äta på måndagar? :)
Istanbul är i topp på min weekend-önskelista, absolut!! Ääälskar weekend-resor:-) Och Istanbul verkar ju supermysigt!
SvaraRaderaJag är också såld på weekends. Återkommer med rapport.
RaderaVi har varit på väg till Istanbul flera gånger, men så sist började de spränga bomber till höger och vänster så vi beslutade oss för att skjuta på det. Jag tror att det är en helt fantastisk stad! Ser fram emot tips. (Längtar för övrigt tills det här j-ä-v-la bröllopet är över så att vi kan boka in lite resor till höger och vänster.) Jaja, jag vet att man inte får säga jävla bröllop, men just idag känns det så... :=)
SvaraRaderaHo ho "skjuta på det". Fniss. För lågt?
RaderaHoppas inställningen till bröllopet ändrar sig till stora dan ;)
Det tycker jag var en mycket trevlig tradition! Vi är heller så mycket för traditioner. Har blivit så eftersom många vänner delat på sig och då blir det jobbigt när en del av traditionen varit att träffa samma människor. Har tyvärr inga tips att ge dig. Ser fram emot reserapporten istället!
SvaraRaderaJa det är klart. Nya och gamla partners, barn och djur, blir svårt att hålla ihop. Då får man göra sina egna traditioner.
RaderaGillar denna vegetariska frestelse! Önskar er en trevlig resa!
SvaraRaderaTesta till påsk!
RaderaVilken härlig tradition! Har inte varit i Istanbul, men ni lär ju få dte trevligt i den myllrande staden. Spotted by Locals älskar jag, och jag researchar numera alltid bloggar innan jag åker någonstans. :)
SvaraRaderaÅh vad kul att du också använt den sidan, ska bli spännande att se hur den svarar upp mot förväntningarna.
RaderaTycker också er tradition låter som en bra grej. Vi reste massor innan, men nu blir det inte utomlands så ofta utan mer inrikes SPA-resor.
SvaraRaderaSå gott denna frestelse låter, ska jag testa!
Spa är inte dumt det heller, härligt.
RaderaTesta till påsk!