torsdag 28 april 2011

Halv åtta hos Johanna III

Efter två grymt lyckade omgångar av vår egen version av Halv åtta hos mig kände vi att det var dags att spice:a upp tävlingen lite. Vi bestämde oss för att det var tema-dags. Johanna visade oss förra veckan att det var ett bra beslut. När annars bjuds man på Ecuadoriansk afton? Kvällen bjöd på ny, spännande och god mat!

Vid ankomst slog vi oss ner i soffan och bjöds på Pisco Sour, en vanlig drink i Ecuador. En kryddig drink med syra, smaskens!

Pisco Sour
1 1/2 dl pisco
1 dl socker
1/5 dl nypressad citronjuice
1 äggvita
1 dl iskuber
några droppar Angostura bitter

Gör så här
Vispa samman pisco, socker, citron och äggvita. Krossa iskuberna (t ex i en handduk). Lägg is i glasen, häll över blandningen och droppa i angostura bitter.
Servera genast.


Förrätten bestod av två sorters empanadas, ecuadorianska piroger. Vi fick order om att hugga in med händerna, så som man gör i Ecuador och det var vi inte sena med att göra. Pirogerna var exemplariska, såg nästan ut som fejk. Båda pirogerna var smakrika på sitt eget sätt och var det inte för att jag visste att mer mat skulle komma hade jag kunnat äta mig mätt på dessa.

Empanadas de carne/empanadas de queso

Deg
(10 emapanadas)
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 st äggula(or)
1,75 dl mjölk
3 msk matolja, inte olivolja
1 st ägg till pensling, uppvispat

De carne-fyllning
(till 10 st)
350 gram nötfärs
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar, eller en färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
0,5 tsk kumminfrön, eller malen kummin
3 msk olja
4 st ägg
10 st svarta oliver
20 st russin
salt
svartpeppar

de queso-fyllning
(till 10 st)
2,5 dl riven ost, lagrad
1 dl ricottaost, eller annan färskost

Gör så här

Deg: Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

Carne-fyllning: Koka äggen, de ska vara hådkokta. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter. Skär äggen i klyftor.
Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

Queso-fyllning: Riv osten och blanda den med färskosten. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
Lägg en klick ostmassa på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.


Ungefär samtidigt som Johanna skulle servera huvudrätten nämnde hon att en av Ecuadors specialiteter var grillat marsvin. Tur att Johanna har haft en del marsvin när hon var liten och därmed blivit lite marsvins-blödig, för vi fick istället helstekt ecuadoriansk kyckling med risotto och blandade bönor.

Pollo con cacahuetes
- Marinerad kyckling med jordnötsfyllning
4 portioner

1 stor kyckling på 1 1/2-2 kg
2 3/4 dl torrt vitt vin
1 vitlöksklyfta
4 msk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad persilja
200 g stekt nötfärs, kryddad med färsk chili, lök, kummin och paprikapulver.
1 msk smör
1 krm peppar
1 krm riven muskotnöt
1 1/2 dl jordnötter
1 msk vatten
1/2 tsk salt
4 skivor bacon
1 dl hackad persilja

Du behöver också:
aluminiumfolie

Gör så här
Blanda samman vin och citronsaft. Pressa i vitlök och krydda med salt. Skär gräslöken smått. Hacka persiljan fint och rör ner den och gräslöken i marinaden. Lägg den tillsammans med kycklingen i dubbla plastpåsar eller i en trång bunke. Låt det marinera 24 timmar i kylskåpet.

Sätt ugnen på 175°. Ta upp kycklingen ur marinaden och torka av fågeln. Hacka jordnötterna fint eller stör dem i mortel. De kan också mixas. Rör ner vattnet . Tillsätt peppar, muskotnöt, köttfärs och salt. Fyll kycklingen med blandningen och lägg baconskivorna över bröstet. Svep aluminiumfolie om kycklingen och lägg den i en liten långpanna med bröstet upp.

Stek i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. Öppna folien, höj värmen och stek tills kycklingen fått fin färg. Lägg upp kycklingen på en persiljebädd. Häll skyn över.

Vegetariskt alternativ
Quornfilé som marineras i samma marinad som kycklingen och steks tillsammans med jordnötsfyllningen (innan man blandar den med köttfärsen)

Risotto
4 dl Avorioris
2 schalottenlökar
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
8-9 dl buljong
1-2 dl färskriven parmesanost
salt & peppar

Gör så här
Hacka schalottenlökarna fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt. Rör i den färskrivna parmesanosten och eventuellt en extra klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör: Häll av och blanda röda, vita och svarta bönor och servera till kycklingen och risotton.

Även här var bordsskicket ecuadorianskt: vi fick hugga in på kycklingen själva och ta för oss som vi ville. Kycklingen var saftig och mör, fyllningen satte pricken över i:et. Risotton var krämig och mycket god till kycklingen.


Vi fick ge oss till tåls lite med efterrätten, hur skulle den annars få plats? Senare på kvällen bjöd vi på Crème caramel de America del sur. Alltså inte Creme Caramel som är sur, utan Creme caramel från Sydamerika. Sur var det sista den var, den var söt, krämig och jag kunde inte vänta tills den svalnat ordenligt. Så jag fick helt enkelt ta två gånger.

Creme caramel de America del sur

2 dl strösocker
0,5 dl vatten

5 dl mjölk
6 st ägg
1 burk söt kondenserad mjölk, (397 g)
1 msk vaniljsocker
3 msk mörk rom

1 msk pistagenötter, hackade

Gör så här
Sätt ugnen på 175° och ställ samtidigt in en liten långpanna fylld med vatten (vattenbad) mitt i ugnen. Koka socker och vatten i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Koka tills det blir gyllenbrun caramel, 5-10 min, det tar längre tid i kastrull.

Häll caramellen i en liten avlång form, 1 liter - OBS! formen blir snabbt het. Vicka på formen så att caramellen kommer upp en bit på kanterna. Vispa ihop resterande ingredienserna till en smet och häll den i formen.

Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över formen så att ytan inte blir mörk. Låt sedan svalna. Var noga med att lossa kanterna innan efterrätten stjälps upp. Garnera eventuellt med lite grovhackade pistagenötter.


Som vanligt i Högsbo bjöds det på en lyckad middag med många goda smaker.
Men det bästa med middagen var nog hur vi fick äta saker man inte har haft en tanke på att göra själv. Vi fick oss en liten rundresa i Ecuador helt enkelt, tack Johanna!

tisdag 26 april 2011

Med balkong i nordost

Friskt och fräscht som en vårvind. Den här salladen bör inmundigas på balkongen med vårsolen värmande. Jag som har morgonsol får sitta vid köksbordet alternativ äta en väldigt tidig lunch.

På balkongen-sallad
4 port

2 dl torkade svarta bönor alt. 1 burk färdigkokta
1 kilo räkor med skal
2 dl bulgur
1 finhackad färsk röd chili
1 kruka hackad koriander
saften av 1 lime
150 gram tärnad mango
4 nävar blandad sallad
salt
svartpeppar

Gör så här

Om du använder torkade bönor, lägg dessa i blöt ett par timmar innan. Sedan kokar du dem (utan salt) mjuka. Tiden kan variera, mina tog nästan en timma. Har du färdiga bönor sköljer du av dessa. Koka bulgur enligt förpackningen och skala räkorna. Blanda bönor, chili, limesaft, koriander och mango i en skål. Låt stå och dra en stund. Rör ner räkor och bulgur. Salta och peppra efter smak. Vid servering blandar du bulgurröran med salladen och ringlar över lite olivolja.


Med den här rätten tänkte jag vara med och tävla i Månadens matutmaning hos Jennie.

torsdag 21 april 2011

Oh happy day!

Första leveransen har anlänt! Bättre än julafton!



Skärtorsdag idag och då passar det väl bra att fira in lite långledighet med en trevlig flaska rödvin?

tisdag 19 april 2011

Frukost eller lunch? Både och!

Brunch. När jag tänker på denna företeelse tänker jag nästan enbart på sådan brunch man äter på lokal. Nu var det länge sedan en sådan utflykt genomfördes, men för ett par år sedan eller två var jag självutnämnd brunchexpert här i Götet. Hade avverkat de flesta ställen i centrala stan. Min allra första brunch gick av stapeln på brunchberömda Incontro. Italienskt tema och jag var i himlen. Nyhetens behag, eller faktiskt riktigt bra mat? Antagligen en kombo.

Hotell Liseberg Heden - check
Ritz - check
Bitter - check
Hagabadet - check
Soho - check
Egg & Milk - check

Alla dessa ställen har ju sin charm, och helt okej mat, men inget lämnade en Wow-känsla. Uppseglande på andra plats bästa brunchupplevelse kommer faktiskt Caleo. Anledningen heter brunchtallrik. Alltså en tallrik med godsaker, that's it. Vissa kanske skulle se det som ett minus i det här sammanhanget att det inte är buffé, men jag äter hellre mindre bra mat som lämnar en trevlig känsla än obegränsat utbud som lämnar en jag-ska-aldrig-äta-något-mer-någonsin-känsla. För det är väl inte bara jag som går illamående från brunchbufféer?

Hur som helst, det som ligger närmast i brunchväg är nuförtiden hemmavarianten. Kanske knytkalas? Söta sakers tema den här månaden är just brunch och med tanke på alla smarrigheter som brukar trilla in som bidrag känns brunch i Det Bruna Köket inte så långt borta.

Som sagt finnes ju den risken att man äter alldeles för mycket vid brunch. Hur kan man undvika detta om inte göra godsaker i miniformat? Mitt bidrag till brunch-kavalkad blir helt sonika Minipannacotta!

Minipannacotta med päron och kardemumma

20 st

5 dl vispgrädde
1 dl Gelésocker Multi
2 tsk malen kardemumma
2 halvor päron i sockerlag

2 dl lag från de inlagda päronen
1 dl Gelésocker Multi
grön karamellfärg
citronsaft
mörk choklad

20 st engångssnapsglas

Gör så här

Hacka päronhalvorna i små munsbitar, fördela hälften i de 20 engångsglasen.
Häll grädden, den första delen gelésocker och kardemumma i en kastrull. Låt koka upp och koka i 30 sekunder. Häll i ungefär 4 cl gräddkräm i varje glas. Ställ in i kylen och låt stelna, det går ganska fort i och med att portionerna är så små.

Blanda päronlagen och den andra delen gelésocker i en kastrull. Smaka av, om du tycker det blir alldeles för sött kan du tillsätta några droppar citronsaft. Droppa även i lite grön karamellfärg. Koka upp och låt koka i 30 sekunder. Fördela resten av päronen ovanpå den stelnade pannacottan. Häll sedan på ett par millimeter av den gröna gelén. Ställ in i kylen och låt gelén stelna. Innan servering strör du över lite riven mörk choklad.



Dessa goding fungerar ju även som fika och dessert, och då kan du ju passa på att äta fler.

Äpplepaj helt enkelt

Äpplepaj vid den här årstiden är väl inte helt korrekt, men det är ju gott i vårsolen ändå. Väldigt gott. Enkelt och snabbt också. Smulpaj i all ära, men den här lite sega knäckiga degen tar nog ändå hem pajpokalen.

Knäckig äpplepaj
(med inspiration härifrån)
1 liten form för fyra personer

Skala och skiva två äpplen, blanda med drygt ett kryddmått var av ingefära, kardemumma och kanel. Lägg i en smord liten form.


Blanda 60 gram mjukt smör, 3/4 dl råsocker, 1 dl vetemjöl och 2 krm bakpulver.


Tryck ut degen som ett lock över äpplena.


Grädda i 200 grader i 30 minuter.


Ät med vaniljsås eller kanske glass. Du behöver knappt diska formen.

lördag 16 april 2011

Konfrontation med en selleri

Stjälkselleri, blekselleri, bladselleri. Kärt(?) barn har många namn. Denna grönsak beskrivs på recepthjälpen.nu som en "krispig grönsak med kraftig karaktäristisk smak". Karaktäristisk, går det att jämföra med mäklarnas "charmig"? Eller när vi säger att någon "iallafall är snäll"? Kom igen, ni vet vad jag menar.

För många år sedan när man var lite allmänt vilsen och sökande gav jag vegetariansmen ett halvhjärtat försök. Den sommaren jobbade jag på en industri där det fanns en helt vanlig lunchrestaurant. Veggoalternativ fick man beställa i förväg och det gjordes givetvis av undertecknad. Det gick tämligen väl i början, men sedan gick något snett. Jag blev nämligen serverad en sellerigratäng. Oh the horror. Sellerismaken trädde fram, nej fel, den galopperade fram och knockade mina smaklökar totalt. På det dåliga sättet. Det var sista dagen jag beställde veggomat. Sedan dess har jag undvikit selleri i mesta möjliga mån.

Vad gör då en hel bunt med denna grönsak i kylen? Jo, den var uppradad som en av ingredienserna i en "Linser Bolognese". Jag tyckte att sellerin kunde få en andra chans, det var ju trots allt en tio år sedan sist.

Linser Bolognese

4 port.

1 tsk olivolja
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 purjolök
1 selleristjälk
1/2 grön paprika
2 rivna morötter
1/2 squash
100 gram färska champinjoner
4 msk rödvin
1 krm torkad timjan
400 gram hela tomater på burk
1 dl belugalinser
svartpeppar
salt
2 tsk citronsaft
1 tsk socker
3 msk färsk hackad basilika

Gör så här

Koka linserna enligt förpackningen. Finhacka alla grönsaker och separera tomaterna från saften. Fräs vitlöken i olivolja tills den fått färg. Tillsätt alla färska grönsaker utom paprikan och stek tills allt är mjukt och vätskan har kokat in. Rör ner svampen, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka in, tillsätt timjan och saften från tomaterna. Låt koka in till hälften.
Rör ner linserna, paprikan tomatköttet och låt koka ytterligare några minuter. Dra kastrullen från värmen, tillsätt citron, socker, basilika och salt och peppar efter smak. Servera med nykokt pasta och riven ost.


Personligen tycker jag att det är roligare att laga veggo-mat där man inte använder sig av något substitut till kött. Quornfärs och -bullar och fileér, sojabiffar och allt det där är praktiskt och ganska lätt men vegetarisk mat smakar bra mycket godare med riktiga råvaror. Så även den här Bolognesen. Rödvinet och timjan var pricken över i:et. Sellerin då? Den märkte jag inte ens av, men det kanske jag ska vara glad för.

torsdag 14 april 2011

In your face kladdkaka!

Det började bra, jag hade bestämt mig för att äntligen baka kakan jag dreglat över ganska länge. Receptet har cirkulerat på bloggar omkring, men kommer ursprungligen från boken "Två systrars söta".

Jag har aldrig riktigt kommit överens med kladdkakor och brownies. De brukar helt sonika bli för torra. Jag tror jämt att de är för lösa när angiven gräddningstid är slut. Dessutom har jag en fix idé att vår ugn är lite defekt. Jag drabbas alltså av hybris, tror jag mig veta bättre, och låter kakan stå alldeles för länge. Så även den här gången.

Till och med Herr Russin hade lite svårt att hålla god min när han försökte övertala mig att "den är inte aaalls för torr". A for effort. Jag ställde kakan i kylen och tänkte rädda den genom att servera den med en massa grädde och hallon. Ikväll, när söttanden värkte, gav jag en bit kaka en chans till. Döm min förvåning när den hade göttat te sej, som vi säger här i Göteborg. Kakan hade antagit en tryffelliknande konsistens och var krämig och god. Skrattar bäst som skrattar sist vrålade jag (inombords) i köket. Men jag rekommenderar ändå att följa tidangivelsen i receptet, det tänker jag göra nästa gång.

Brownie med cream cheese och hallon
Springform D20

150 g mörk choklad (minst 50% kakaohalt)
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1.75 dl vetemjöl
0.5 tsk vaniljsocker

200 g cream cheese
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl hallon

Gör så här
Smöra och mjöla en form. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet och häll den i formen.

Vispa i en separat skål ihop alla ingredienserna till cream cheese-smeten. Häll den över chokladsmeten i formen. Dra med en kniv några tag i smeten så de blandas lätt. Tryck försiktigt ner hallonen.

Grädda ca 20 min (jag upprepar, 20 minuter), 175 C, och låt kakan svalna. Låt den sedan stå i kylen ett par timmar och skär den sedan i rutor, ca 15 st.


Jag halverade receptet på chokladsmeten men behöll mängden cream cheese-smet. Inte alls misslyckad konstaterades det. Fin blev den också! Och lätt som en plätt (om man bara kan förstå siffror). Chokladsmaken var tyngre än många andra liknande kakor, men lättades upp med söt creme cheese och syrliga hallon. Kan komma att bli en återkommande gäst hos Tant Russin.

onsdag 13 april 2011

Sooo 2010

Är torsdag soppdag överlag, eller är det bara ärtsoppan som gäller? I vilket fall som helst bjöds det på soppa när vi fick torsdagsbesök från den stora ön i väst.

Förra våren fick den här soppan pris i tävlingen "Årets potatisstjärna". Varför undrar ni kanske, varför inte säger jag. Potatissoppa har man ju ätit innan och kanske inte låter så speciellt raffinerat, men citronen lägger verkligen en ytterligare dimension till soppan. Det blir fräscht utan att det blir för syrligt, och timjan ger soppan ett mustigt inslag. Originalreceptet hämtade jag här, men det fick sig en liten modifiering.

Potatissoppa med timjan och citron
till 4 inte-så-hungriga

½ kg mjölig potatis
1 medelstor gul lök
olivolja att steka i
2 ½ dl matlagningsgrädde
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk färsk timjan
1 liten citron, helst ekologisk
salt och nymald peppar

Dessa lite anspråkslösa ingredienser blev...
Gör så här
Skala och tärna potatisen i små tärningar, skala och finhacka den gula löken. Fräs löken i lite olivolja på låg värme så att den blir mjuk men utan att den tar färg. Tillsätt potatisen och rör runt så att potatisbitarna blandas med löken. Häll på matlagningsgrädden och låt koka upp, sjud sakta under lock i 12-15 minuter eller tills potatisen mjuknat. Se upp så det inte bränns, rör om ofta! Blanda ihop grönsaksbuljongen av hett vatten och buljongtärningen. Tillsätt färsk hackad timjan och den heta buljongen till soppan, rör om så det blandas. Precis innan det är dags att servera finriver du citronskalet. Pressa citronen och smaka av soppan med det finrivna citronskalet, 2-3 msk citronsaft, salt och nymalen peppar.

...blev den här goa soppan! Bildkälla

Till soppan serverades bröd fyllda med lite ost, smör, salt och timjan. Bröden gjordes helt enligt Linneas recept, förutom att jag hade riven sueciaost istället för parmesan. Smarrigt värre!

lördag 9 april 2011

En lyckad receptfusion

Om eller när man har en hel dag fri tycker jag det är roligt att speja efter recept en del av dagen, för att sedan handla och laga något nytt och fräscht. Ibland mynnar receptjakten i en copy/pastelösning, det vill säga att jag följer mitt nyfunna recept till punkt och pricka. Ibland blir det att man tar lite av det bästa från olika håll och testar sig fram. Som i söndags då Arla, Hemmafru-Lotta och min egen fantasi fick samarbeta. Det blev en rätt där delarna tillreds lite var för sig, men inte speciellt komplicerat ändå. Det gäller bara att du har lite tid tillgodo.

Ugnsbakade grönsaker med belugalinser och chevrekräm

2 auberginer
1 röd jättepaprika
2 små rödlökar

300 gram cocktailtomater
1/2 msk rörsocker
1/2 dl olivolja
färsk timjan
1 klyfta vitlök

50 gram chevre
1 burk mezeyoghurt
salt
peppar

4 dl belugalinser
2 lagerblad
1 tsk salt

Gör så här
Börja med att förbereda tomaterna, de tar längst tid. Sätt ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop olja, salt, socker, tunt skivad vitlök och timjan efter smak. Baka i ugnen ungefär 1 1/2 timma.

Dela auberginerna i båtar, typ åtta bitar av varje. Salta och låt stå en stund för att dra ut vattnet. Dela undertiden paprikan i större bitar och rödlöken i klyftor. När tomaterna har ungefär 30 minuter kvar torkar du av auberginerna och slänger in i ugnen tillsammans med övriga grönsaker. Salta och peppra dessa efter smak. Höj temperaturen till 175 grader. Låt grönsakerna bli mjuka och nästan lite svarta på kanterna.

Koka linserna, enligt förpackningen, med salt och lagerblad. Rör ihop yoghurten med mosad getost, svartpeppar och salt. Servera!

Belugalinserna var en höjdare, en bra smak och en trevlig konsistens, mjuk utan att bli mosiga. Kombon av alla delar gav en varm och mättande känsla. Många smaker och gott gott gott! Tomaterna ser jag som ett tillbehör som kan användas i många olika sammanhang. Auberginer kan ju vara lite tråkiga och träiga, men idag tog de en av huvudrollerna och smakade mycket bra!

tisdag 5 april 2011

In vino veritas

Det har inte skrivits så mycket om vin här på bloggen. Och jag kan lova, det är inte för att jag inte dricker vin. Jag är omåttligt och helt villkorslöst förtjust i rödvin. Det är bara det att jag anser mig besitta ganska begränsade kunskaper inom detta område. Så vill ni ha utförliga analyser om jordmån, gurglingsteknik och lagringspotential har ni kommit fel. Men Tant Russin kommer framöver bjuda på alldeles egna subjektiva vintips.

Vaddan denna förändring undrar ni kanske? Joserru, vi har gått med i en vinklubb eller närmare bestämt signat upp oss på en vinprenumeration! Allt om mats Vinklubb är det som gäller nu minst ett år framöver. Det fanns en hel del olika prenumerationer att välja mellan, och vi fastnade för något som kallades "Stora vinresan - röd". Detta innebär att vi fyra gånger om året får ett paket med 12 flaskor speciellt utvalda rödvin. Vinerna går inte att köpa på Systembolaget och kommer dessutom hemlevererade till dörren - woho! Läs mer på hemsidan. I teorin låter detta som en utmärkt idé, och vi väntar spänt på första leveransen. Återkommer med rapport om hur tjänsten fungerar och hur vinerna smakar!

Bilden lånad från AOM

söndag 3 april 2011

Hurra för mig!

Macarons - dessa populära franska bakverk har gäckat mig länge. Jag har nästan blivit provocerad av dem. Så "petit", så pastelliga, så ömtåliga. Och så svåra att lyckas med, har jag fått intrycket av. Det verkar vara en del noggrannhet och en del tur som styr om man lyckas eller inte. Man har på bloggar runtom läst om den ena frustrerade historien efter den andra om spruckna, ihåliga och ojämna (någon skrev att det såg ut som om hennes macarons hade någon grav form av acne) kakor. Kort sagt, jag har alltid sagt att macarons är inget för mig, för att jag varit rädd för det förestående misslyckandet.

Men vad gör man inte för utmana sig efter ledig lördagsförmiddag? Dessutom hade jag redan löst halva jobbet genom att köpa en påse färdigmalt mandelmjöl (på Indian Food House vid Backaplan). Receptet har jag lånat från Hello Sugar.
Jag följde receptet till punkt och pricka, på grammet skulle det stämma. Med min vanliga klumpighet och hets var jag ganska säker på att det skulle gå snett på något vis men, hallelujah - praise the lord, resultatet blev bättre än vad jag hade kunnat hoppas på! Smooth as a babys ass och med en ganska hög fot, jag var mer än nöjd.

Macarons
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens

100 gram vit choklad
1/2 dl grädde
eventuell smaksättning

Gör så här
Blanda mandelmjöl och siktat florsocker i en bunke. Vispa 60 gram äggvita till ett mjukt skum, tillsätt 35 gram socker under vispning. Koka vattnet och den större delen av sockret till lagen når en temperatur av 118 grader. Under vispning på låg fart häller du i sockerlagen i äggsmeten. Fortsätt vispa på hög fart tills marängen svalnat helt och blivit glansig.

Blanda resten av äggvitan med mandelmjölet och florsockret till en smet. Här tillsätter du eventuell kulör och smakessens. Vänd ner marängen i mandelsmeten, rör inte för mycket då smeten ska vara trögflytande. Fyll en sprits och klicka ut smeten i femkronorsstorlek på en bakplåtspappersklädd plåt.

Sätt ugnen på 160 grader. Låt plåten stå i minst 30 minuter så att ytan hinner torka (minskar risken för spruckna macarons). Grädda i mitten av ugnen ungefär 10 minuter. Dra bakplåtspappret av plåten och låt macaronsen svalna innan du lossar dem från pappret.

Fyllningen gjorde jag på följande vis: Koka upp grädde och häll i hackad vit choklad. Smaksätt med mosade bär, sylt, fruktjuice eller kryddor. Jag hade hallon i en del av fyllningen och limejuice i den andra. Låt krämen svalna och stelna något i kyl, spritsa på hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop med en passande hälft.


Och hur smakade då dessa mästerverk? Sött, sött, sött är väl första intrycket. Men den marängiga konsistensen är fin att sätta tänderna i och syrligheten i de båda fyllningarna gjorde sig bra med de söta kakorna. Perfekt med en eller två till kaffet när man egentligen är mätt. Men den största tillgången hos macarons är nog att de verkligen har utseendet för sig! Jag blir helt klart nyfiken på hur de skulle göra sig med andra smaksättningar och fyllningar, så det finns viss chans att jag ger mig på dessa godbitar igen.

Passar även alldeles utmärkt att ge bort ett par stycken i en liten ask, till exempel till någon som bjuder till födelsedagsmiddag!

Related Posts with Thumbnails