tisdag 26 januari 2016

Frulle

Jag har ett komplext förhållande till frukost. På vardagar brukar jag, om jag haft tid/lust/ork att fixa något, käka på frukostfikan på jobbet. En macka, lite kvarg (trodde aldrig jag skulle bli en sån. En kvargätare) eller två bananer. Lever livsnjutarlajf helt enkelt. Önskar jag vore en sån som gick upp tidigt för att äta bra och god frukost i lugn och ro, men det finns något jag pririterar lite högre: nämligen "Snooze".

Helgen däremot. Finns tiden så är frukosten bästa grejen på helgen. Bröd från Franska bageriet på Koopmansgatan. Och en liten tryffelkaka till frukostefterrätt om man har tur. Eller ett ljust fruktbröd som torrstekt lite i panna, men smör och fet ost. En smoothie eller Brämhults juice. Massa kaffe. DI Weekend eller GP. Gröt är inte att förakta heller. Med äpplemos och kall mjölk. I Metro fanns för ett tag sedan en annan variant av gröt, nämligen bakad. Den passade mig som handen i handsken, som smöret på mackan och så vidare.

Bakad äpplegröt
4 port

4 dl havregryn
2 msk linfrön
1/2 krm bakpulver
1 nypa salt
1 nypa kanel
1 äpple
4 dl mjölk
2 msk honung
1 ägg

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra portionsugnsformar. Blanda havregryn med linfrön och bakpulver i en bunke. Riv äpple och rör ner det tillsammans med mjölk, honung och ägg. Fördela i formarna och baka i mitten av ugnen i kanske 15 minuter. Servera med exempelvis granatäpplekärnor, bär och kanske lite mer honung. Eller smör...

Nästa gång tänker jag att jag testar med lite skivad banan i botten. Eller en näve blåbär och kardemumma. Mmmm. Är det frukost snart?


Det här var helt uppenbart en helgfrukost, då fotot badar i något sällsamt, härligt och drömskt: nämligen DAGSLJUS.

8 kommentarer:

  1. Åh, lyxgröt!

    Jag äter ingen frukost alls oftast... Snoozar och har sedan stress för att ge barnen något att äta. Dricker kopiösa mängder koppar te hela förmiddagen för att hålla mig "mätt" vilket resulterar i ett fasligt springande på toa. Blir ju sååååå kissignödig...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Byt ut te mot kaffe så har du min story manga dagar i veckan...
      Vi får bättra oss! kram!

      Radera
  2. förut var jag också en snoozare, men sen insåg jag att jag bara blir tröttare av det. och att jag är en helt fruktansvärd människa utan mat i magen. och så upptäckte vi smoothien! mixar ihop bär, kvarg, turkisk yoghurt och lite mjölk kvällen innan, dricker upp det på morgonen. klart!

    det här med gröt alltså... speciellt havregrynsgröt. vi kommer inte överens. och det är ju synd, för det är ju jädrigt smidigt. och billigt!

    tack för linsfärslimpan, fy fabian vad fint den satt i magen. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen gröt och Inga plättar! Tur att vi inte är ihop hörre du ;)
      Smoothie är mums, det håller jag med om. Och allt som går att förbereda är ju guld värt.
      Så kul att fler upptäckt linsfärslimpan! Kram!

      Radera
  3. Dagsljus alltså. Those were the days...

    SvaraRadera
  4. Här är vi en av varje sort vad gäller mitt-i-veckanfrukost, A snoozar så mycket det bara går och kastar i sej en tallrik yoghurt medan H går upp tidigt och sitter länge vid bordet i lugn och ro. Men på helgen, då kör vi långsittarfrukost båda och bakad gröt kommer garanterat att göra oss sällskap inom kort!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails