måndag 26 januari 2015

"All isblask...

...som kom och gick, inte visste jag att det var vintern" (för att parafrasera Stig Johansson).

En gång om året gör jag det, cyklar till jobbet med livet som insats och med hjärtat i halsgropen. Sen antingen byter jag (jag och jag, Cykelkillarna) till dubbdäck eller åker kollektivt. Idag var den dagen. Som ett ograciöst isdansarekipage gled vi sakta runt på cykelbanorna, jag och stålponnyn.

Alla andra dagar är jag ju som ni vet känd som Kim "ride it like you stole it" Stjerna. Observera att jag med det här inte uppmuntrar till någon form av brott, även om den här lasagnen är nästan kriminellt god.

Eat it like you stole it-lasagna
~8 port

2 aubergine
olivolja
salt

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
olivolja
2 röda paprikor
2 x 500 gram krossade tomater
2 tsk salt
2 tsk socker
4 tsk torkad basilika
4 dl crème fraiche
2 burk cannellinibönor
salt
svartpeppar

1 paket färsk lasagne
2 stora burkar keso naturell
2 dl riven smakrik ost

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i 3-4 mm tjocka skivor och lägg dem i en smord långpanna. Ringla över 2 msk olivolja och salta. Ugnsbaka aubergineskivorna i en kvart, vänd på dem efter halva tiden.

Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja i en kastrull. Hacka paprikan i små bitar och tillsätt den till löken. Vänd ner aubergine, krossade tomater, salt, socker, basilika och crème fraiche. Låt tomatsåsen sjuda under lock i en kvart. Skölj bönorna väl och tillsätt dem till tomatsåsen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva tomatsås, lasagneplattor och keso i en stor smord ugnsfast form. Börja och sluta med tomatsås. Strö på riven ost. Grädda i mitten av ugnen, på 225 grader, tills pastan är mjuk. Låt vila en stund. Det bästa är nästan att göra klart lasagnen dagen innan och sedan bara värma på i ugnen när det är dags att äta.



Imorgon ska jag (förhoppningsvis) cykla till Sofie för en matbloggsträff - det kommer bli grymt trevligt, det vet jag. So long!

16 kommentarer:

  1. Du är som jag en gång var. Cyklade i ur och skur. Nu cyklar jag aldrig. Nästan. Och därmed kom jag på att jag skulle svara på hur cykelbanorna är hit. Det är backigt. Med det är väl inget för dig... Isfria är de nog helt till i morgon. Var ute och sprang ikväll på en bit av de cykelbanor du kommer att cykla på. Så det är bara att trampa på:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gick ju bra! Men ganska så mycket snabbare hem! :)
      Tack för fin kväll.

      Radera
  2. hihi skulle vilja ha sett dig ; ) kram från Hjo och ha så kul på matbloggträffen hälsa Sofie :)

    SvaraRadera
  3. Du och vi, sida vid sida på våra stålhingstar alltså. Eller nästan i alla fall, du där och vi här:) Kollektivtrafiken ställs in här så fort det blir för kallt eller kommer ett löv på spåret eller solen skiner så tåget är aldrig ett alternativ, cykeln är det som gäller i ur och skur. SÅ då bör ju lasagnen också vara för oss, eller hur?

    Hoppas ni får en kanoners trevlig träff,
    kram på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att veta att man inte är ensam :)
      Kram!

      Radera
  4. Du är galen som cyklar i det här vädret och med den attityden " ride it like you stole it" är ju som bäddad för ett benbrott!Haha!

    Kan du få lasagnen att halka neråt Småland tro? Jag är lite för lat för att göra min egen ;-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ho ho bor du ändå inte i Göteborg, med tanke på den ordvitsen!?

      Radera
  5. Hördu, var nu försiktig på cykelbanorna, det är ju riktigt knotigt underlag nu! Hu. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jäklar, igår från Högsbo till Järntorget var jag nära att vurpa tre gånger!

      Radera
  6. Cyklar gör även jag i alla väder. Dock med viss försiktighet nu när min ena fot är kaputt. Det minsta jag behöver just nu är en vurpa på isen...

    Matbloggträffar är svårslagna. Hoppas att ni hade trevligt (tror mig ana det på Instagram...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att ta det försiktigt på cykelbanorna nu. Hoppas din fot kurerar sig snart!

      Radera
  7. Cyklar gör jag aldrig, oavsett väder. Jag är latheten personifierad och avskyr jobbiga saker. Har en kollega som cyklar till jobbet på racercykel. Jag hade mördat om det varit jag, några elever hade fått stryka med alltså. Cyklar nån gång på sommaren och då till stan md dryckespaus på vägen. Alkohol alltså, för det är bara för att jag är för snål för taxi...

    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag cyklar för att jag är lat. Dvs jag får sova lite längre på morgonen....

      Radera
  8. Ja, isgatorna är verkligen den största nackdelen med vintern. Vet inte hur många vurpor jag gjort alla dessa vintrar.
    Lasagnen låter verkligen grym!
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lyckats hålla mig ovan mark hitills, men vintern är ju inte över än...

      Radera

Related Posts with Thumbnails