onsdag 24 september 2014

Inte min dag

Nej, kanske inte världens bästa dag i dag. Jobbet lämnade övrigt att önska om man så säger. Nästan så jag var glad att gå tidigare för att gå till vårdcentralen och ta bort födelsemärken. Jag har ju någon form av kombinerad vård/sjukhus/ingrepp/sprut/stick-skräck och för att distrahera mig var jag tvungen att live-instagramma från britsen - väldigt 2014. Nu är jag sydd på tre ställen, mycket obehagligt.

Nåväl, dagen skulle bli bättre, det visste jag. Jag skulle nämligen få gå på förhandsvisningen av 20 000 days on earth, en pseudomusikdokumentär om någon vars verk alltid ger mig gåshud: Nicholas Edward Cave. Det slutade med ett antiklimax utan dess like då salongen som var bokad för visningen bara hade plats för 1/3 av de som hade biljetter. Well done Nöjesguiden och SF, well done. Mvh ett fan som är sur som fan.

Tur att man kan leva på en bra helg: det blev en snabbvisit i vår huvudstad. Där hängde jag med Lotta och Emmy, två humörhöjare av rang. Förutom att dricka bubbel, shoppa mandoliner (en var) och ströva runt på Ulriksdals Slottsträdgård lagade vi en chilistinn chili på nöt. Helt enkelt väldigt långt från dagens recept som inte har ett uns av djur i sig. Men gott! Superdupermega. Typ.

Vegansk Shepherds Pie
6-8 port

3 1/2 dl förvälld Karl-johanssvamp
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
2 små morötter
125 gram rotselleri
1 1/2 dl rödvin
3 dl gröna linser
4 dl vatten
1 buljongtärning
10 soltorkade tomater
2 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar
färsk timjan

400 gram mjölig potatis
400 gram sötpotatis
salt
svartpeppar
1 dl mandelmjölk

3 kvistar färsk rosmarin
30 gram brödsmulor
citronzest från 1/2 citron
1 tsk olivolja

Gör så här
Stek grovhackad svamp i olja, ganska så hårt. Finhacka lök och vitlök, sänk värmen och låt steka med i pannan tills löken är mjuk. Tillsätt malen koriander, grovriven morot och rotselleri. Låt steka med några minuter och tillsätt sedan vin, buljong, linser, strimlade soltorkade tomater och vatten. Låt sjuda under lock tills linserna är mjuka men ändå har kvar lite tuggmotstånd. Smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och till sist färsk timjan.

Skala och dela potatis och sötpotatis. Koka mjuka och stöt dem sedan till ett mos tillsammans med mjölken. Smaksätt med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Fördela linsröran i en ugnsfast form. Pressa ut röran ordentligt. Bred ut potatismoset över linserna.

Blanda finhackad rosmarin med brödsmulor, citronzest och olja. Smula över gratängen. Grädda i mitten av ugnen i kanske en kvart, tills gratängen är genomvarm och smulet fått lite färg. Originalreceptet är Jamies.


Morgondagen blir bättre. Det blir den. Klart den blir! Eller hur...?

19 kommentarer:

  1. Jag håller med Charlotta, den BLIR bättre. Och den morgondagen ska vi ses, det vet jag!

    SvaraRadera
  2. Låter ju inget kul alls. Måste helt klart bli bättre imorgon. Om inte så letar du upp Björn Skifs Krama dej och så tänker du på Lotta så lovar jag att du kommer bli gladare :-D Annars kommer vi och ger dig en kram på riktigt. Nästa gång du ska till någon vårdinrättning får du väl tänka på mig. Kanske på hur det skulle se ut om jag lagade mat i mina vita landstingskläder, jag som aldrig använder förkläde. Eller nåt ännu knäppare.
    Kramar <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha jaaa mycket knäppt och roligt finns det att tänka på när man tänker på er två! Kram!

      Radera
  3. Hoppas att du har en superhärlig helg nu med som kompensation för den dåliga dagen. Vego-Shepherds pie verkar kalasgott! Kram!

    SvaraRadera
  4. Hm, jag har lovat mig själv att jag i höst ska kolla upp alla mina födelsemärken. Har en hel del, ja massa faktiskt och tror tyvärr att doktorn kommer att få ta bort fler än 3... Eller så kanske där är många men att de är helt ok. Hoppas hoppas hoppas!!!

    Har läst om dag i Stockholm, era lyxare! Och din veggo-rätt låter toppen.

    Kram kram och nu börjar en ny ännu bättre vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väldigt prickig och trodde att jag skulle behöva ta bort halva huden, men det blev bara tre. Gå och kolla dig nu!
      Kram på dig!

      Radera
  5. Det tipset ska läggas på minnet, fru M delar nämligen din skräck för allt vad sjukhus heter och innehåller! Kvittar hur många nålar som stuckits i den kroppen (och det är en hel massa!) så försvinner aldrig skräcken, bara lukten ger svaga ben:)
    Pajen däremot, den ger svaga ben av en hel annan orsak!

    Kramar till dej och så hoppas vi att dagarna bara blivit bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, blir knäsvag på det dåliga sättet.
      Kram på er!

      Radera
  6. Tyvärr är ju inte alla dagar på topp. Liveinstagrammen var liiite cool och liiite läskig. Gav mig en påminnelse om att jag borde kolla mina.
    Vilken paj. Låter smarrigt för en hungrig mage. Och helgen i sthlm såg trevlig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra om det kunde få någon annan att gå på prick-koll!
      Kram!

      Radera
  7. Nick Cave kommer till huvudstaden i maj.

    SvaraRadera
  8. Kul! Jag ska köpa biljett har jag tänkt åtminstone. Synd bara att han ska spela i en av Stockholms fulaste byggnader.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails