söndag 18 maj 2014

Det är tur att man kan ändra sig

I februari 1994 reste vår familj till Phuket, Thailand. Jag var knappt elva år, ganska så knubbig och väldigt fräknig. Det var första utomnordiska resan jag gjorde. Jag gillade allt med Thailand bortsett från maten. Så jag åt grillad kyckling och vattenmelon i två veckor. Men ingen var gladare än jag.

Nu tjugo år senare är jag lika fräknig, inte så knubbig men gillar thaimat. Emma tipsade mig om en variant av Pad Thai som jag bara var tvungen att testa.

Pad Thai med krispig tofu
4 port

300 gram fast tofu
1 dl maizena
1 nypa chiliflingor
1 tsk salt
rapsolja

2 msk färskriven ingefära
2 vitlöksklyftor
100 + 50 gram jordnötter
1 kruka koriander
2 msk vitvinsvinäger
5 msk japansk soja
2 msk flytande honung
saft av två lime
2 tsk sambal oelek
fisksås

1 paket risnudlar/äggnudlar
3 mindre morötter
1 broccolistånd
1 färsk lök
3 ägg

Gör så här
Skär tofun i mindre kuber. Blanda med maizena, chili och salt. Hetta upp rikligt med olja i en panna. Stek tofun gyllene och krispig. Låt rinna av på hushållspapper.

Mixa ingefära, vitlök, 100 gram jordnötter, koriander, vinäger, soja, honung, lime och sambal till en ganska så slät sås. Smaka av med fisksås. Koka nudlarna enligt paketet.

Skär morötterna i slantar och dela broccolin i mindre buketter. Strimla lök. Hetta upp olja i en panna och stek dem snabbt. Knäck i äggen, låt stelna och rör om ordentligt. Akta så att det inte bränns vid. Vänd ner såsen och nudlar och låt bli varmt.

Fördela på tallrikar och strö över den krispiga tofun, resten av nötterna och lite extra färsk koriander.


Tofu visade sig i sitt esse här. Mer krispig tofu till folket! Nu i efterhand hade jag gärna haft ännu mer sambal i. Man ska svettas lite tycker jag. Som om man solade på Patong beach.

Men inte behöver man åka ända till Thailand för att få sig en solbränna minsann. Det räcker med att vara publik till Göteborgsvarvet och glömma att smörja in sig. Men som en kompis sa samma kväll: "Du klär i rött".

22 kommentarer:

  1. Jag läste utomjordiska resa och tyckte för en stund att du var ännu Ballard än jag redan tycker. Utomnordisk resa är ju bra det med ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i brist på galaxresor är det okej.

      Radera
  2. Hell to the yes - mer krispig tofu till folket!

    SvaraRadera
  3. Mmmm, själv var jag lite äldre när jag för första gången smakade thailändsk mat. Älskade den från första tuggan!!!!

    SvaraRadera
  4. Underbart! Jag hade gärna sett en bild på den där gulliga fräkniga knubbisen också:)

    SvaraRadera
  5. Jag har inte varit i Thailand men älskar thaimat. Jag läste också utomjordisk först, haha! Det hade varit riktigt coolt.

    SvaraRadera
  6. Vi trodde också att du hade semestrat på en annan planet:) Precis samma upplevelse sm vi hade av Thailand första gången vi var där, 2007 för att vara mer exakt, det enda Anki pallade att äta var sweet and sour chicken. Egentligen märkligt att vi rest dit två gånger till sen:) Men vi har märkt att det skiljer ganska mycket på vilket område i landet man är i på hur het maten är.
    Pad Thai är i alla fall en stor favorit för vår del, men vi har alltid gjort den på fuskviset, med en burk sås från Thaiaffären.

    Kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland kan man kanske tro att jag är från en annan planet i och för sig... KRAM

      Radera
  7. Jag vart aldrig särskilt biten av Thailand, förutom maten då som är helt fantastisk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju så många andra ställen man också vill åka till!

      Radera
  8. Jag älskar all sorts thaimat! Och när vi var i Thailand är nog den enda resa (i 3 v) jag varit på utan att längta hem till annan mat.
    Tofu däremot har jag lite svårare för. jag lyckas liksom aldrig riktigt med det. Får ta att testa ditt sätt att tillaga den så kanske jag ändrar mig.
    Din rätt ser rikigt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tofu är rätt svårt tycker jag också. Men krispigheten gjorde något väldigt bra med den!

      Radera
  9. När vi var i Thailand, för typ 10 år sedan, var vi ute och seglade en vecka och hade en vecka på land. Då åt jag Pad Thai till lunch varje dag. Beställer det gärna så fort det ska köpas thaimat men aldrig gjort själv. Gott!

    SvaraRadera
  10. Haha, sällar mig till raden av alla som läst "utomjordisk". Älskar de smakerna; ingefära, koriander, lime, chili men är ruskigt vilse i det thailänska köket. Minns knappt annat än de tropiska frukterna, skiten i näsan/öronen då jag var i Thailand (i samma veva som du) och att maten för det mesta var sjukt het.

    SvaraRadera
  11. Satan i gatan vad det här var gott! Jag utser dig till maj månads matgud; två dagar av tantmat i rad och jag är helt klart i mathimlen. Såsen! Krispig tofu! (Inte heller jag var ett fan innan) WOW! (Inte nätspelet)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linda, du gjorde min dag! och vecka! och månad! Tack!

      Radera

Related Posts with Thumbnails