måndag 12 maj 2014

Å ena fläsksidan

Om vi hade ett bra dygn på/i spa:t? Oh ja. Om jag mår lite lite bättre? Ja faktiskt.

Men mer om det en annan gång. Jag dyker istället direkt på ett recept, för jag har nämligen väntat alldeles för länge på att dela med mig av detta till er. Ett äkta helgrecept, långkok och allt. Stabilt men ändå med lite finess. Låt mig presentera:

Långbakad fläsksida 
med rotselleripuré, buljongkokt spetskål och stekt äpple
2 portioner

fläsksida
1 bit rimmad fläsksida (400 gram kanske)
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 stjärnanis
färsk rosmarin
1 1/2 dl vitt vin
1 litet äpple

buljongkokt spetskål
250 gram spetskål
1/2 liter buljong
25 gram smör
1/2 morot
1 lagerblad

rotselleripuré
1/2 rotselleri
1 vitlöksklyfta
3 dl mjölk
1 buljongtärning
olivolja med tryffelsmak
salt
svartpeppar

Gör så här
fläsksida
Grisen kräver tid, så börja med den dagen innan eller tidigt på morgonen. Sätt ugnen på 100 grader. Snitta svålen och lägg fläsksidan i en ganska lite form. Grovhacka lök, vitlök och rosmarin, dela anisen i mindre delar. Lägg runtom fläsket och häll över vinet. Sätt in i mitten av ugnen i ungefär 7 timmar, ös då och då. Den sista stunden kan du låta klyftor av äpple steka med. Ta upp fläsksidan ur vätskan, sätt ugnen på 225 grader grill och låt svålen bli knaprig. Ta ut och låt svalna lite innan du skär upp fläsket i skivor (svålen ner mot skärbrädan).

puré
Skala och dela rotsellerin. Koka den mjuk i mjölk tillsammans med buljongtärning och vitlök. Häll av mjölken, men spara den. Mixa rotsellerin och vitlöken till en puré. Tillsätt lite av mjölken för att få den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och svartpeppar samt några droppar av olivolja smaksatt med tryffel.

spetskål
Skär spetskålen i klyftor. Koka upp buljong och smör. Lägg i kålen och tunt slantad morot och låt sjuda i knappt fem minuter. Ta upp grönsakerna ur buljongen och låt rinna av. Receptet på spetskålen kommer direkt från Pelle Danielssons "Kål hos Pelle", vilket för övrigt är en alldeles fantastisk kokbok om just kål.

Bjud in en syster - om du som jag har turen att ha en sådan, eller annan valfri person som du vet skulle uppskatta en middag. Lägg upp allt lite snitsigt på tallrik och servera. Ät och njut.


Kål, rötter och fläsk - låter som taget ur en bok om Medeltiden, men det här var ju ljuvligt som ni säkert förstår. Rotselleri - var har du varit hela mitt liv?

Å andra fläsksidan: Vill man testa andra varianter rekommenderar jag att titta in Linda och Beata. Det var allt för idag. Hej-mä-er.

18 kommentarer:

  1. Ajamen du skojar med oss!!! Fan va gott detta låter, vi slänger in receptet i mappen genastbums och lagar till det så fort som möjligt, förmodligen redan till helgen!

    Så skönt att du känner dej lite bättre nu efter helgens fina SPAande, det gör oss varma i hjärtanen.
    Kramar till dej bästa tant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara gör't!
      Kram till er, ni är för goa.

      Radera
  2. Mums! Denna variant ser inte dum ut alls!

    SvaraRadera
  3. Men du vad gott! Känns sådär rustikt och svenskt som bara fläsk, kål och rotfrukter kan göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur. Klassiskt men snitsigt!

      Radera
  4. Men hjälp så gott! Nu är det ju över en vecka sedan jag åt fläsk så då borde det vara dags igen; perfekt helgmat också! Rotselleripuré får jag testa om det går hem hos sambon, han gillar ju blomkålsmos men inte potatismos...

    Stort tack för länkning, du är för go! Jag undrade precis hur det kom sig att jag hade så många besök på min grissida ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din grissida är ju grym! Kommer göra steamed buns när andan faller på... (snart hoppas jag)

      Radera
  5. Mer SPA åt folket!!

    Och mer långlagad mat också och då gärna fläskkött, kål och rotselleri!!

    SvaraRadera
  6. Jag vill också SPA:a! Och äta ditt långkok! Låter megagott!

    SvaraRadera
  7. Känns ju helbrittiskt! :) Fläsksida är da shit! Och härligt att du mår lite bättre. KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången - ever - jag lagade fläsksida. Inte sista!

      Radera
  8. Långbakat är livskvalitet! Även om jag inte äter fläsk, men man kan ju långbaka all möjligt. Härligt med spa!!!

    SvaraRadera
  9. Smarrigt! Vi åt något liknande på Rosendal härom året. Helt vansinnesgott! Den där rimmade fläsksidan, var får man tag i den?
    Undrar fröken Dill och önskar glad fredag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den köpte jag i min vanliga livsmedelsbutik! Inga konstigheter alls.

      Radera

Related Posts with Thumbnails