måndag 5 maj 2014

Halv åtta hos Johanna VI

Måndag efter långhelg, det är ju som ett skämt. Förutom att det inte är kul. Här har ni någon som hade hemska bekymmer med att åla ur sängen i morse. Vissa helger är bättre än andra. Den här var alldeles särskilt bra och var precis vad jag behövde. Vilohem hos mamman och pappan där det ingick både helpension och snickerihjälp - 5 av 5 russin. Någon annan jag skulle kunna tänka mig att inkvartera mig hos är Johanna. Se bara vad hon bjöd oss på på säsongens sista halvåttamiddag!

Vi startade kvällen med bubbel och en helt sjukt god parmesansoppa med lax, krutonger och rom. Detta måste ni testa om ni gillar ost, och det gör ju varje männska med vett. Salt och krämig och alldeles alldeles underbar.


Parmesansoppa
4 stora portioner

350 g parmesanost
5 dl mjölk   
5 dl grädde   
2 tsk citronjuice
2 msk finskuren gräslök
nymalen svartpeppar   
salt efter smak

rökt lax
rom
dill
krutonger
rapsolja 

Gör så här
Riv parmesanosten. Koka upp mjölk och grädde och häll den heta vätskan på osten i en mixer. Mixa osten slät i ett par minuter, smaksätt med citron och lite salt. Sila soppan genom en finmaskig sil och kyl ned. Fördela i skålen och toppa med finskuren lax, rom, färsk dill, krutonger och lite olja.

Rätten som följde gick inte av för hackor heller: Sesampanerad fläskytterfilé a la Lotta med honungsrostade rotfrukter och kall yoghurtsås. Det går alldeles utmärkt att använda halloumi också, hälsar kocken.


Och desserten sen! Skulle platsa på nobelfesten för tusan. Se bara.
Vit chokladmousse med havtornsgelé, macadamianötter, minimaräng och chokladsås.


Tror ni vi var nöjda sen eller? Joho! Tror ni jag dagdrömmer om den där soppan eller? Jaharå!

14 kommentarer:

  1. Men lägg AV, parmesansioppa? Fy FAA-AAN vad gott!!!!

    SvaraRadera
  2. Anki åt (eller rättare sagt smakade på) parmesanostsoppa till förrätt på en restaurang i stan för ett tag sedan. En restaurang av det lite snoffsigare slaget så när tallriken kom in på bordet så fanns det typ 2 msk soppa i den... Jodå, så är det när det ska ätas flott:) Men nu så kan vi ju sno även detta receptet från dej, eller Johanna rättare sagt, och göra vår egen!
    Perfektos.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en ganska mäktig soppa, men två matskedar är lite lite va?!

      Radera
  3. Men åh soppan! Låter som en dröm!

    Tack snälla för din peppande kommentar i mitt senaste inlägg:) Blev mycket glad!

    SvaraRadera
  4. Parmesansoppa?! Låter fantastiskt hälsar hon som också älskar ost! Gjorde parmesankex igår till en fest jag ska på på torsdag, får nog sitta på händerna tills dess annars äter jag upp dem... Kram

    SvaraRadera
  5. Fy fasiken vilken middag! Soppan måste jag testa det snaraste för den låter extra grym.

    SvaraRadera
  6. Min syrras nya kille gillar inte ost. Galning, är vad han är ;) Vilken höjdarmiddag! Värsta lyxen. Inte konstigt att måndagen kändes grå efter den helgen :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails