måndag 15 juli 2013

Att gå ner för räkning

NU JÄKLAR. Nu räknar erat russin ner dagarna till semestern minsann! Fyra arbetsdagar (varav två i mitt andra hemland Polen)...

Men faktiskt, jag känner mig inte sådär sjukt trött och i behov av semester som jag brukar känna mig vid den här tiden på året. Men sen så har jag i år varit riktigt bra på att göra vardagarna (och även helgerna också i och för sig) ganska så festliga. Den här veckan har det bland annat varit bubbel på champagnebar, Blocketfyndande i Utby (thank god for dödsbon), ölande på en torsdag och måndagssushi vid klipporna vid Röda sten. Nu trivs jag som bäst och det märks på mig.

Så mycket mat har det av förklarliga skäl inte lagats, och jag tror minsann jag inte är ensam om detta. Men ska ni ta er tid att laga något, gör den här fina laxen med inspiration från allas vår Jamie.

Soyabakad lax med zingy salsa
4 port

600 gram laxfilé (hel eller i portionsbitar)
6 msk soya
3 msk mirin (japansk risvin)
2 msk färskriven ingefära
skalet av 1 citron
skalet av 1 lime

2 gröna chilifrukter
1 röd chilifrukt
1/2 scharlottenlök
3 medelstora tomater
saften av 2 lime
olivolja
salt
svartpeppar
1 msk finhackad mynta

Gör så här
Blanda soya, risvin, ingefära och finrivet skal av citron och lime. Häll i en påse, lägg i laxen och förslut. Låt marinera i kylen i minst två timmar.

Undertiden: Finhacka chilifrukterna, löken och tomaterna. Blanda med limesaft och olivolja. Vänd ner myntan och salta och peppra. Låt stå och dra, smaka av och krydda mer om du tycker det behövs.

Ta fisken ur påsen och torka av den något. Baka laxen i mitten av ugnen på 175 grader tills laxen har en innertemperatur på 56 grader. Eller: grilla den såklart!



Om dryga veckan åker jag till San Sebastian! Tips någon? Vad gör man? Vad ser man? Men framför allt: vad/var äter man?

18 kommentarer:

  1. Hej! San Sebastian är underbart, jag blir avis på att du är på väg dit! Du ska äta Pinxos (utalas (pinchos) tills du storknar! De finns i alla möjliga former, färger och smaker och är baskiernas version av tapas. De står uppradade på bardiskarna på varenda bar i gamla stan och på de flesta andra ställen också. Nått speciellt ställe kommer jag inte ihåg, det är bara att vandra mellan barerna i gamla stan och ta en munsbit och ett litet glas vin eller öl på varje ställe. Eller prova deras egen variant av cider. Getostarna och hårda ostar av komjölk är också gudomliga.
    När det gäller sevärdheter är det mest det självklara jag kommer på; vandra upp på kullarna runt staden och en bit utanför staden (eller ta linbanan) och ligg på stranden. Eller bara sitt på ett kafé, drick sangria och kolla på folk. Det skulle jag göra : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Paula! Längtar inte mindre nu direkt!

      Radera
  2. Åh vad härligt att få resa iväg. Vi måste hålla oss hemma under sommaren och ta hand om vår kattunge. Och ta dagsresor istället. Men det är det förstås värt även om jag avundas dig som får resa iväg. Jag är väldigt, väldigt res-sugen. Men jag unnar förstås dig en härlig semester och resa. Det är du värd. Laxreceptet ser fantastiskt gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli riktigt härligt att komma iväg, det var ett tag sedan jag var på semesterresa.
      Men det är klart att kissen kommer i första hand, men snart är det nog din tur :)

      Radera
  3. Mysigt med en resa semester är underbart kram Sofia i Skåne just nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det? Oavsett resemål :)

      Kram!

      Radera
  4. klart man blir piggare när man gör så mycket roligt på fritiden som du gör, det borde man ju göra på hösten/vintern också så kanske man skulle orka mer... men å andra sidan så orkar man ju inte ;)

    jag är liiiite (ganska mycket) avis på din san sebastian-resa, charlotta har väl san sebastian-tips i sitt bloggarkiv? det finns ju tydligen sjukt många michelinrestauranger där iaf, bland annat, så du lär nog inte gå hungrig :)

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moment 22... men det kan ju vara värt ett försök?

      Japp, har läst hos Charlotta - och nej, det kommer nog inte gå någon nöd på oss :)

      Kram!

      Radera
  5. Åh lycka! Och tänk så mycket mer du kan njuta av din semester nu när du inte är lika trött som du brukar vara pre-semester. Gött!

    Lite San Sebastian-tips får du här av min kollega Caroline som var där i våras: http://alwaystimeforlunch.wordpress.com/2013/02/11/asador-etxebarri-atxondo-bizkaia-near-bilabao/

    Ha det underbart!! Stora kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. I know! Fast tröttheten kanske slår till när man väl tillåter den?

      Tack för tipset!

      KRAM

      Radera
  6. Göööttt! Här har det inte heller lagats särskilt mycket den senaste tiden på Gotland men nu är jag tillbaks i stan och det kliar rejält i matlagningsfingrarna!

    SvaraRadera
  7. Jamie i våra mathjärtan, firren här passar oss galant!
    Här räknas det också ner för ena halvan, den andra räknar inte på sin semester för då ska man tydligen göra så lite som möjligt...
    Tyvärr inga tips alls för San Sebastian, men vi hoppas du får det riktigt skön där och att vi får läsa om vad du hittade på där!

    Nedräkningskramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamie är i mångas hjärtan verkar det som!
      Det blir absolut en rapport om SS.

      KRAM och nu är ju nedräkningen gjord - hurra!

      Radera
  8. Det här var mat i min smak! Får vi ta och testa.
    Härligt med semester. Jag är inne och jobbar 1 vecka för att sedan kunna njuta i 3 till. Tja, mycket matlagning blir det inte. Inte mycket bloggande heller. Men det innebär väl bara att vi är ute och njuter någonstans.
    Låter underbart med en San Sebastian-resa. En till som blir grön av avund! Njut lite åt mig också. Och låt oss gärna vara med på ett hörn på Insta eller nåt. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bloggen får allt stå tillbaka när det vankas njutning! :D
      Kram!

      Radera
  9. Allt den killen tar i förvandlas till guld, så jag håller med Remsan, det här är mat i min smak!

    Hoppas du får en toppensemester!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails