lördag 9 mars 2013

Studentkrubb

Godmorgonförmiddag från soffan på Stigbergsliden! Lördagssmoothien är uppdrucken och nu sippas det på en lagom kärv latte. Värre sätt att börja dagen kan jag tänka mig.

Till våren är det sex år sedan jag tog min examen från den tekniska högskolan här i staden. SEX ÅR. Heeelt galet. Jag var antagligen alldeles för lat för att söka extrajobb så jag levde helt enkelt på studiemedel. Ändå, jag kan inte komma ihåg att jag någon gång upplevde att jag hade ont om pengar. Idag har jag en betydligt större inkomst. Men har jag känslan av jag har det bättre? Nej egentligen inte. Även om jag vet att jag har andra vanor, äter dyrare, köper andra kläder, reser på ett annat vis. Konstigt det där, men man mättar väl mun efter matsäck... Och blir hemmablind.

Idag kan ni mätta er mun med en lite tjusigare variant av den klassiska studenträtten tonfisk i tomatsås.

Studentmat de luxe
4 port

2 små auberginer
2 burkar skalade hela tomater
1 stor gul lök
2 stjälkar selleri
olivolja
salt
svartpeppar
en nypa socker
1 buljongtärning
2 msk kapris
1 burk tonfisk i vatten
20 gram bladpersilja

4 portioner pasta

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skär aubergine i kuber och blanda med en skvätt olivolja. Baka i ugnen i dryga tjugo minuter tills auberginen har fått rikligt med färg. Undertiden förbereder du tomatsåsen. Finhacka löken och strimla sellerin, fräs mjuk i olivolja i en traktörpanna. Tillsätt tomaterna, buljong, kapris, salt, peppar och en nypa socker. Låt puttra under lock i trettio minuter. Vänd ner aubergintärninarna, avrunnen tonfisk och grovhackad persilja.

Koka pastan, häll av vattnet och rör ner såsen. Ät och var glad!


Att ugnbaka auberginen tycker jag ger en fin lite rökig smak åt en grönsak som jag annars kan uppleva som lite tråkig och träig. Kaprisen ger en bra sälta till tomatsåsen. Lite parmesan på toppen och du har en rätt så lyxig rätt!

Nu är latten urdrucken så nu ska jag se om Syster är vaken så ska hon få ta mig med ut på en utflykt. Var? Det vet varken hon eller jag, vi får se vad som faller oss in. Ha en fin helg mina vänner.

32 kommentarer:

  1. Ingen dålig studenträtt den inte.

    Jag åt aldrig någon speciell studentmat, för jag räknades aldrig som den typiska studenten. Pendlade alltid, varje dag, hem till Falkenberg. Var aldrig med på roliga studentgrejer, vilket jag kan sörja nu, inte då. Var ledig mitt i studierna för Ellas födelse, och efter det räknades jag ännu mindre in som en typsik student. Då var jag ju helt plötsligt småbarnsmorsa när jag kom tillbaka. Knasigt!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver inte alltid göra allt enligt mallen för att det ska bli bra, det är en sak som är säker!
      kram!

      Radera
  2. Tonfisk på burk. Är det 80-talet som spökar? ;)

    Hehe, ja olika är vår världsbild. Kanske upplever du inte att du har det bättre nu men jag är övertygad om att du hade känt skillnad om du år ut och år in skulle leva ensamstående på motsvarande studiemedlet.
    T. ex. när visdomständerna börjar trilskas. När cykeln blir stulen. När 15:e året med samma vinterkängor kommer. När datorn pajar. När, äh du hajar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha möjligt.

      Ja men visst, jag veeet ju med mig om att jag har det bättre. Men man tappar ju lite perspektivet ibland.

      Radera
  3. Visst är det så att man lägger om sina vanor när man börjar jobba och får en riktig lön...Tror det kommer smygande sådär och vips har man lagt till sig dyrare vanor utan att man märkt det:)
    Tonfisk i tomatsås serveras det här fortfarande emellanåt - när det är tokbråttom att få nåt på bordet och barnen ska iväg på fotbollsträning och dans åt olika håll!

    Ha en fin fortsatt helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snabbt och gott är ju ledordet allt som oftast!

      Radera
  4. Tonfisk i tomatsås är ju inte så tokigt ändå. Studentmat är inte så tokigt om man kan laga mat och inte super bort för mycket pengar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Det blir ju lite av en utmaning att laga billig OCH god mat. Så att man har råd att köpa öl också ;)

      Radera
  5. Tonfisk på burk är högst underskattat tycker jag! :-D

    SvaraRadera
  6. Helt klart blir man glad när man äter detta, helt säkra är vi på det! Och visst rättar man sig efter ekonomin, student eller inte Lite som när vi slutade röka, vi trodde helt klart att det skulle märkas i plånboken, men förmodligen läggs väl dom pengarna på något annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt det där... man borde väl samla dessa pengar i en sparbössa, så det blir konkret.

      Radera
  7. Jag tyckte inte heller jag gjorde några större utsvävningar när jag hade jobb jämfört med när jag pluggade, men så insåg jag att då la vi ungefär 2000 i månaden på mat och nu lägger vi närmare 3500 så nånting annorlunda måste vi ju äta... Måste vara Ofelia som har så dyra matvanor ;)

    Tonfisk på burk anser jag dessutom vara lyxmat nuförtiden eftersom jag aldrig "får" laga det för Jimmy, så alltid hemma hos mamma tvingar jag henne att laga tonfisksås och ris. Mmmm. Godaste!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofelia alltså, sicken lyxlirare! Men jag tänker såhär att man är ju ändå bra grejer att lägga pengar på, eller hur?

      Vissa rätter blir ju så goda bara för att man sällan "får" äta dem.

      Radera
  8. Det där ser mycket gott ut, jag antar att pastan gör återintåg i mitt kök nu när sonen kommer hem igen (YEY!, 3 veckor kvar!)!

    SvaraRadera
  9. Epitetet de luxe passar verkligen här! Jag har gjort tonfisksås med krossade tomater och lite lök. Det här är ju jättegoda smaker - måste prova det, tror jag. När jag är solo.

    Hur länge sen det är jag tog examen det tänker jag inte ens tänka på. Inte ens för mig själv :-)

    Hoppas du har haft en finfin helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du blir solo snart då :) (ja temporärt då alltså)!
      Vissa grejer ska man låta bli att tänka på.

      Kram!

      Radera
  10. Studentkrubb är absolut inte fel! Minns när jag gjorde gourmetmat kl 11 på kvällen i studentkorridoren ;) Visst rättar man sig efter vilka medel man har.

    Hoppas helgen var kanon, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl ändå något utmanande med att laga så billig och god mat som möjligt? Men är idag glad att man har andra medel nu.

      Radera
  11. Ja, aubergine har jag lite hatkärlek till. Gott när det är gott! Gillar i moussaka eller grillad eller ugnsbakad och marinerad.
    Hoppas ni hade en trevlig utflykt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aubergine rätt upp och ner är ingen höjdare, men som du säger: gott när det är gott!

      Radera
  12. Tänkte precis samma sak som Sofie skriver ovan - aubergine är gott men lite... konstigt. Brukar göra quornfärsfylld aub, det är gott, och såklart eggplant parmigiana. Yum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vill inte ha den för mjuk och slemmig heller... en lite klurig råvara helt enkelt.

      Radera
  13. Men alltså, jag älskar aubergine så jag håller inte med er Göteborgare alls, men jag ser alltid till att den steks eller ugnsrostas mjuk. Det är ju det där mjuka man vill åt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja en träig hård aubergine är horribelt. Men föööör mjuk vill man ju inte den heller. En svår balans helt klart...

      Radera
  14. Vi åt så mycket tonfisk under åren när vi pluggade min man och jag att det tog många år innan jag kunde äta tonfisk igen. Men, nu tycker jag det är så¨gott! Och, jag känner igen det där med att man anpassar sig efter inkomst. Så är det helt klart. Vi brukar dock säga att vi vet i alla falla att vi klarar oss även om vi skulle få det ekonomiskt väldigt snävt.Det bevisade vi under studieåren.Och det är rätt så skönt att veta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det en bra känsla. Man vet att man kan iallafall.
      Bra att ni har hittat tillbaka till tonfisken, för det är ju gott!

      Radera
  15. P.S Instämmer med Matarkivet. De ska stekas eller ugnsrostas mjuka. Då är aubergine såå gott! Dock inte en grönsak som är särskilt snygg att fota:-) D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färsk och med en fin lila färg, då är den ju snygg! Men grå och tillagad, ingen skönhet...

      Radera
  16. Det är helt galet så snabbt ens behov och vanor ändras efter en större kassa. Jag pluggade sent på högskolan och hade vant mig vid en lön så åt det hållet var det tufft ett tag. Men jag är varken någon spara eller slösa. Vissa saker som mat måste få kosta och gärna någon resa då och då. Men när det kommer till dyra designgrejer eller kläder så är jag helt ointresserad då är det oftast billigare saker som köps. Hade jag haft mer pengar kanske det inte hade varit så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att omvänt måste det känns rätt jobbigt ett tag, innan man vant sig.
      Samma här: lägger gärna pengar på mat och resor. Dyra prylar och kläder är inte så viktigt i det stora hela.

      Radera

Related Posts with Thumbnails