måndag 8 oktober 2012

Tackförmatendenvargod

På vår matresa på Österlen gjorde vi ett lunchstopp på Ingelsta kalkon. Fjäderfä har aldrig riktigt varit my thing, men jag jobbar ju på det.

I den kombinerade butiken/serveringen grabbade jag tag i ett receptblad som jag fick användning för igår. Jag tyckte nämligen att det var dags att bjuda på en redig söndagsmiddag. Stek fick det bli, av kalkon givetvis.

Det visade sig vara bra (omedveten) timing från min sida, för idag är det nämligen Thanksgiving i Kanada (tack Gun för den infon). Den andra måndagen i oktober sedan 1957 har kanadickerna varit tacksamma för årets skörd, sina välformade vader, att ens svärmor inte är en bitch och andra saker man nu kan vara tacksam för.

Den här typen av mat: kött, sås och potatis är sannerligen inte "jag". Men man får ju utmana sig själv ibland tänkte jag och skjussade in pippin i ugnen.

Whiskeymarinerad kalkonstek

6-8 port

2 x 750 gram kalkonstek
2 dl rödvin
1 dl whiskey
1/2 dl kinesisk soja
3 msk rapsolja
2 msk färskriven ingefära
2 msk flytande honung
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

steksky + marinad
4 dl cremé fraiche eller grädde

Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden i dubbla påsar. Lägg i kalkonen och förslut. Låt marinera i kyl i minst två timmar, gärna mer. Vänd påsen någon gång under tiden. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg stekarna i en ugnsfast form och sätt en köttermometer i den tjockaste delen av fågeln.

Låt stekas tills den har en innertemperatur på 70 grader, det tog dryga timmen. Pensla med marinaden då och då. Ta ut kalkonen och skär den i 1/2 cm skivor. Koka upp resten av marinaden och stekskyn, rör ner crème fraiche/grädde och låt koka upp.

Servera med stuvad grönkål, kokt potatis och palsternacka, såsen såklart och en fin plommonchutney (jag kommer till den).



I bakgrunden av den första bilden kan ni förresten skymta mitt senaste loppisfynd. Såskanna - Stadsmissionen - 40 kronor. Yeah baby!

Såsen mina vänner, såsen! Mustig så det förslår. Kalkonen blev saftig och mör. Det är inte alls omöjligt att jag gör kalkonstek igen, inte alls. Och mina vänner jag hade på middag verkade väldigt tacksamma. Det nöjer jag mig med. 

18 kommentarer:

  1. Ah, vad kul att du också hade kalkon middag igår! Visst är det gott och precis som du säger, såsen!! Nu har vi ätit kalkonrester till middag idag också så vi firade till och med på rätt dag också. När vi var i charken och ville ha en kalkon till Thanskgiving tittade han konstigt på oss och tyckte vi var lite tidigt ute ;). Så nu är det ytterligare ett antal svenskar som vet när man firar Thanksgiving i Kanada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ätit kalkon nu varje dag sedan söndag, så nu dröjer det nog lite tills nästa gång...
      Visste inte att det var olika datum i Canada/USA, men nu vet jag :)

      Radera
  2. Impad av Kimpan! Speciellt som du säger att varken pippi eller kött/sås/potatis är din grej. Det ser verkligen ut som en härlig söndagsmiddag. Kul att du redan har använt dig av receptkorten vi plockade på oss! Hoppas jag tog samma. Annars är det ju bara att kolla här :-) Tänk om man skulle bräda mamma och hennes kalkon som hon brukar göra på juldagen. Fast näe, det går nog inte...

    Jättefin såskanna - gillar att den är kantig och inte vanligt tråkigt rund! Och priset!

    Kram och godnatt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en fin söndagsmiddag, kul att testa något, för mig, annorlunda. Vi brukade äta kalkon på trettondagen, undrar vad som hände med den traditionen...?

      Ja, visst är den fiiiin?

      Kram!

      Radera
  3. Det här är absolut min grej, älskar kött, sås och potatis. Gärna något sött till det, som typ chutney eller gelé.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Ha ha, du är skön du. För att inte vara så glad i fjäderfän så slog du på stort och fixade finaste söndagsmiddagen. Jag tycker kalkon smakar som en blandning av fläskkött och kyckling. Och just Ingelstas produkter gillar flera olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får man till det ;)
      Du har rätt om smaken, det är lite fläsk över den.

      Radera
  5. Kalkon är ju inget för mig, men när mina föräldrar bjuder på sådana saker brukar jag fixa något veg att ha till, för viktigast av allt är - som du säger - SÅSEN. Älskarälskarälskar. Och gärna lite brysselkål till det, sen är saken biff. Ses ikväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm. Sååååås. Ja! Brysselkål - love it.

      Radera
  6. Kalkon är ju så gott! Det här receptet sparar vi till väl valt tillfälle :) Vi gjorde också en riktig söndagsmiddag, plommonspäckad karre, blomkålspuré (rim!), en god gräddig sås och lite ugnsstekta rotsaker som var i samma form som köttet. SÅ. HIMLA. GOTT.

    Hoppas allt är bra med dig och att vi ses snart :) Var på tok för länge sen nu! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plommonspäckad karré står ganska högt på min pröva-lista, tack för påminnelse!
      Vi sågs snarare än vad vi kunde ana ;)

      Radera
  7. Gött att du prickade in den! :) Och söndagsstek kan vara riktigt gott ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var lite imponerad av mig själv, men vi ska nog mest tacka Matresan för det.

      Radera
  8. Mmm...det där ser helt ljuuuvligt ut! Mums!!! Kalkon är riktigt gottigt om man får till det, fast tycker det kan vara svårt. Så tort kött! Själv älsakr jag söndagsstek ;) Kram Mary

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låg temp, lång tid tror jag är knepet. Men det blev rätt torrt i matlådan efter 2 min i micron...

      Radera
  9. Kalkun er bare det beste köd :) ser fantastisk ud.

    Lån

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails