måndag 15 oktober 2012

Middag på ön, del 1

Vilken fin helg vi hade på ön, Syster och jag. Total avkoppling. Jag läste en bok, var ute och joggande två gånger, malde lammkött till färs och plockade trattkantareller. Och åt räkor, mammabakade te-kakor och fiskgratäng. Men huvudeventet var ju lördagens matlagning: Trerätters med aperitif och viner.

Tant Russin feat. Sis L proudly presents: Menyn för kvällen!

Mint Julep

Gräslökspannacotta med löjrom, räkor och västerbottenostflarn
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne

Lammrostbiff med potatis- och sötpotatiskaka och portvinssås
Crozes-Hermitage Les Launes

Chokladgratinerade fikon med myntasirap och bananglass
Corteforte Recioto della Valpolicella Classioco DOC

Jag tänkte att vi börjar från början: En kryddig drink med anor från den amerikanska södern. Fräscht från myntan och en lite tuff smak från bourbon/whiskey.

Mint Julep
1 st
4-6 cl bourbon (vi hade Tullamore Dew whiskey)
1-2 cl sockerlag 
6-8 myntablad

Gör så här
Häll sockerlagen i ett större tumblerglas. Lägg i mynta och muddla. Rör i bourbon. Fyll glaset med is och häll över bourbonblandningen. Jag tror att man toppa med sodavatten och man vill ta det det lilla lugna...


Smaklökarna var triggade och magarna kurrade. Förrätten är perfekt att förbereda och det enda vi behövde göra var att garnera och öppna bubblet. Så ska det vara!

Gräslökspannacotta med löjrom och västerbottenostflarn
4 port
1 gelatinblad
1 1/4 dl mellangrädde

3/4 dl matyoghurt

1/4 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 dl hackad gräslök
25 g löjrom
12 skalade färska räkor
 4 msk riven Västerbottenost 

Gör så här
Låt gelatinet ligga i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter. Blanda i matyoghurt, salt, peppar och gräslök. Häll smeten i 4 fina glas. Låt dem stelna i kylen i minst 4 timmar eller över natten. 

Sätt ugnen på 175 grader. Portionera ut osten i fyra delar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dem gyllenbruna.

Vid servering: lägg på löjrom, häng räkorna över glaskanten och stick ner ett ostflarn.


Festligt och fint. Syrlig från yoghurt och krämig av grädden. Sältan bröt av fint till den milda puddingen. Det kan verka vara små portioner, men det blir alldeles utmärkt som förrätt. Något till nyår kanske?

Sugna på huvudrätten? Jag tror vi väntar lite med den. Men jag lovar, den är värd att vänta på.

32 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det var de värda, mamma och pappa!

      Radera
  2. Ingen dålig början. Inte alls. Mint Julep - bara namnet är ju underbart. Hela menyn är så tjusig och god - oj, vad ni skämde bort ma & pa.

    Och vilken härlig helg du har haft. Familjen är bäst att umgås med, tycker jag. Man kan vara sig själv till 100 % och man kan göra saker på egen hand utan att någon tycker att man är "oartig", som att jogga eller läsa en bok.

    Ser fram emot fortsättningen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så många gånger som de skämt bort oss, så har vi flera trerätters att ta igen :)

      Precis så är det. Man bara är. Mycket trevligt. Kram!

      Radera
  3. Gahhh låter hur smarrigt som helst partner ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hey partner in crime! Välkommen hem.

      Radera
  4. En middag HELT i min smak. Spännande med Mint Julep, visste faktiskt inte vad som ingick i en sådan. Ska nog norpa det där förrättsreceptet just till nyår. :)

    Förresten, jag ska ju till Götet snart. Blir en kortvisit lör-sön, men vad sägs om några glas ute på lördagkvällen? Ska säga till Sofie & Charlotta med. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar perfekt på nyår tror jag, lagom lyxigt och bäst när man kan förebereda, eller hur?
      Är det helgen den 3:e/4:e nov? Springer lopp på lördag förmiddag så jag bör allt fira det med några drinkar tror jag!

      Radera
    2. Ja, förbereda is da shit! :)

      Precis - den helgen jag menar. Gött att vi har något att fira då. :)

      Radera
  5. Vilken meny och vilken fin fin förrätt! Ser fram emot att ta del av resten av recepten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt trevlig meny tyckte samtliga inblandade! Stay tuned for more...

      Radera
  6. Vilken middag! Ja om man bortser från drinken då för whiskey och jag är inte på tätt köl om man säger som så ;P.
    Men gräslökspannacottan måste jag ju bara göra och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte heller jätte-fan av whiskey, men den gick ner :)
      Fortsättningen kommer...!

      Radera
  7. Sicken måltid... förstår att du haft en bra helg! ;)

    SvaraRadera
  8. Låter som en grym helg! Och mala lammkött....haha!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, kanske borde jag låtit bli det stackars lammköttet...?

      Radera
  9. Så härligt det låter, avkopplande i familjens famn!
    Att bubblorna är goda är vi helt överens om, tillhör en av våra absoluta favoriter! Förrätten låter klart som en nyårsgäst, det där flarnet säger ju allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett väldigt gott bubbel minsann!

      Radera
  10. Men du vilken helg, nästan som Ystad. Allt låter supergott, verkligen!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Wow, ni får ta och öppna catering du och syrran!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gång om året-catering får det bli :)

      Radera
  12. Men hallå! När får man bjuda in sig hos dig då???! ;) jäklar vad gott :D

    SvaraRadera
  13. Fantastiskt! Vilken helg. Och bara det att mala lammkött, jag säger då det...

    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig malt kött innan, det var kul :)

      Radera
  14. Okej, jag fortsätter läskas av både drink och förrätt i väntan på varmrätten då... Båda dessa faller mig helt i smaken!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails