söndag 21 oktober 2012

Middag på ön, del 3

Söndag. Tvättdag. Städdag. Matlagningsdag. Sovmorgonsdag. Handlingsdag. Joggingdag. Ibland behövs dessa dagar, även om man inte älskar allt med dem.

Fullt upp sedan i tisdags, har ju som sagt varit i Polen på jobb och drog i fredags eftermiddag vidare till andra poler. Nämligen poolerna på Varberg Kurort. Härligt härligt! Bubbel i pool och glas, trerätters supé och mycket prat om djupa och ytliga ämnen. Man borde ha såna aktiviteter inbokade med jämna mellanrum året runt om du frågar mig.

Men tillbaka till förra helgen och middagen jag och Syster bjöd på. Nu knyter jag ihop säcken och bjuder på desserten.

Chokladgratinerade fikon med myntasirap och bananglass
4 port
8 färska fikon
50 gram mörk choklad

1/2 dl flytande honung
1 msk hackad färsk mynta
1 msk färskpressad citronsaft

2 stora bananer
2 tsk strösocker
2 dl mjölk
2 tsk kakao

Gör så här
Börja med glassen: skiva bananerna och frys dem. När de är hårda, mixa dem med socker, mjölk och kakao till en slät kräm. Frys igen. Ta ut bunken ungefär en halvtimme innan servering.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen av fikonen, gröp ur dem och hacka innanmätet. Blanda med hackad choklad och lägg tillbaka i fikonen.

Blanda honung, mynta och citronsaft till en sås.

Gratinera fikonen i mitten av ugnen i 8 minuter. Servera med myntasås och bananglass.


Det här var ett perfekt avslut på middagen. Fräscht och inte alls tungt. Kallt, varmt, syrligt och krämigt. Och choklad. Fikonen kom helt till sin rätt med sina kompisar. Så som vi alla gör med bra vänner.

24 kommentarer:

  1. Den där ön hade jag velat vara på, så mycket gott som ni har ätit...

    Är det vanligt att chokladgratinera fikon? Har aldrig hört talats om det tidigare... :) Låter så gott så!

    Varbergs kurort är inte fy skam, vi brukar lägga in oss där minst en gång per år som maken brukar säga. Det behöver vi ;)

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa ön! :) Jag vet inte faktiskt, första gången jag ätit det (inte sista dock).

      Ja visst är det härligt där. Det behöver vi alla tror jag.

      Radera
  2. Kan bara tänka mig att det där var en perfekt avslutning!! Så gott det låter!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var skönt med en ganska lätt dessert efter "tungt" kött.

      Radera
  3. Så härligt det låter med lite kurande, skönt så här i hösttider.

    Vilken spännande efterrätt det bjöds på, hela menyn har varit vår smak rakt igenom!

    SvaraRadera
  4. Men hallå!! Den bananglassen! Måste nog ha en banan i frysen på lut. Har du provat Lejonet och Björnens Banan och chokladglass?! Den smakar verkligen banan och choklad! Halleluja!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den har inte testat! Men L och B är brukar ju vara gott...

      Radera
  5. Wow, vilken helg! Låter helt underbart.

    Efterrätten ser underbar ut och jag gillar allt. Utom fikon... Vet inte varför men det funkar inte. Kan man tillaga på samma sätt med något annat, tror du? Jag är på jakt efter en schysst dessert till en middag inom kort.

    Söndagar kan vara jättesköna men inte när alla de där sysslorna ska göras samma dag. Jäkligt bra jobbat där att hinna med allt. Jogga dessutom, människa!

    Ha en bra vecka - synes!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm undrar vad man skulle kunna ha istället för fikon...? Tåls att tänka på...

      Radera
  6. Ja, vad är väl en romkaka mot bigos, ister och zurek..? Nä, jag är inte alls besviken över att du inte kunde komma. Nu ska jag tröstäta sista biten romkaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, ville träffa dig, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig...

      Radera
  7. Lyxigt, enkelt och med en himla massa goda smaker. Låter som en förträfflig dessert!

    SvaraRadera
  8. Jag trodde först det var en rödlök på bilden :-O Tänkte att lite mer galen är vi trott är du nog allt ;-) Puh, inga lökar till dessert. Fikonen och de fina tillbehören låter däremot helt galet goda! Jag har bara fryst hela bananer skalade, för att sedan doppa i smält choklad, rullat i strössel/nötter och ätit som glass. Det händer något bra med bananen i frysen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, challenge accepted ;)
      Smart lätt glass!

      Radera
  9. Det här låter makalöst gott. Fikon är fortfarande exotiskt för mig men nu finns det ju dagligen att köpa i affären fast jag glömmer det hela tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror detta är ett bra sätt att lära känna fikon på.

      Radera
  10. Nu började vattnet rinna till i munnen, denna desserten lät ju otroligt god :D
    Haha men det är ju mysigt med julen ju ;)

    SvaraRadera
  11. jag säger JATACK till allt utom bananglassen... fast jag har ju å andra sidan inte testat bananglass så jag kanske skulle testa ändå även fast jag inte alls gillar banan... men det såg ju väldigt gott ut iaf :)

    nu började jag fundera på om jag ens har ätit fikon någongång.. det vore ju skandalöst om jag inte har det... och eftersom jag inte kan minnas att jag har det så har jag nog inte det... eller?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man inte banan så ska man kanske hålla sig ifrån bananglassen... Men alltså, är du den där gainomaxätaren alltså?!

      Radera

Related Posts with Thumbnails