torsdag 18 oktober 2012

Middag på ön, del 2

Vi måste prata om något. Sätt er ner, det här är allvarliga grejer. Lyssna noga nu.

Lammrostbiff, har ni ätit det? Om ja, ät det igen! Om nej, ät det nu! Jag vet inte om det var ett exceptionellt bra lamm vi fick tag på men: köttet var så bra. Fina små portionsbitar, möra som få och härlig smak.

Det var egentligen en lammytterfilé vi var på jakt efter till helgens middag, jag och Syster, men den var slut och vi blev rekommenderad rostbiff. Sagt och gjort, den serverades i helgen med potatiskaka och portvinssås à la Remsan (tack tack tack).

Lammrostbiff med potatis- och sötpotatiskaka och portvinssås
4 lammrostbiffar
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
färsk timjan
salt
svartpeppar

potatiskaka
400 g sötpotatis,tunt skivad
400 g potatis, tunt skivad
100 g chèvre
salt
svartpeppar
färsk timjan

sås
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl portvin
3 dl vatten
1 "tufs" timjan
½ dl kalvfond
½ dl balsamvinäger
salt
svartpeppar
mazienamjöl + kallt vatten

Gör så här
kött
Sätt ugnen på 150°. Blanda olja, timjan och finhackad vitlök i dubbla påsar. Lägg i köttet och låt marinera minst en timme. Stek köttet runt om i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och låt det sedan steka klart i ugn till det når en innertemperatur av 58 grader (medium rare).

potatiskaka
Skala och skiva potatis och sötpotatis tunt. Stek den nästan mjuk i smör utan att den får färg. Krydda med salt och svartpeppar. Klä en avlång brödform med papper. Varva potatisskivor, smulad ost och timjan. Vik pappret om så det även täcker toppen. Sätt ännu en form på potatiskakan som press över. Tillaga i ugn i 30 minuter, tills potatiskakan är genommjuk. Låt den svalna något, även det under press (här slänger du in köttet i ugnen). Vid servering skivas kakan upp i portionsbitar.

sås
Finhacka morot, gul lök och vitlök. Låt fräsa i lite smör i en kastrull. Slå på vinet och låt det koka ihop till hälften. Tillsätt vatten, fond, timjan och vinäger och låt koka ytterligare fem minuter. Sila såsen, smaka av med salt och svartpeppar och red med maizena utrört i lite vatten.


Behöver jag säga mer? Ingredienserna och bilden hoppas jag talar för sig själva. Om inte, laga och ät för bövelen!

Vi måste prata lite om vinet också. Crozes-Hermitage Les Launes. Jag fick en flaska när jag slutade på mitt förra jobb och har väntat på ett bra tillfälle att korka upp den. Passade prima till lammrostbiffen visade det sig. Ett kryddigt och smakrikt vin, men en rätt "tuff" smak. Fat, lagerblad och charkuterier (jo faktiskt!). Gott som tusan var det! Det här vinet kommer jag garanterat handla hem.

När ni läser det här är jag i Polen (ja, igen). Ut onsdag kväll, hem fredag morgon. Jag hoppas jag hinner äta något gott polskt. Hejpåer!

14 kommentarer:

  1. Japp, vi har ätit och japp, vi kommer absolut att äta igen! Och nej, du behöver inte säga mer, vi är helt på din linje där. Låter väldigt gott.

    Charkuterier... seriöst? Då måste vi ju köpa vinet. Fast det hade vi nog gjort även om det inte smakade charkuterier:)

    Ha det bra i Polen,
    och ät mycket gott.

    SvaraRadera
  2. Har inte provat lammrostbiff, inte mycket lamm överhuvudtaget förutom på Gotland för många år sen och det var sådär... Men med den bilden (värsta finrestaurangstuket!) så kan jag tänka mig att ge lammet en chans till, i form av rostbiff!

    Och såsen, och gratängen... Värt att vänta på del 2 om man säger så.

    Som sagt, du kom väl ihåg att packa ner bikinin till Polen? De hade ju typ sommar igen senast du var där :-)

    Berätta gärna sedan vad man äter i Polen som är gott ;-)

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar lamm jag, så jag hade en bra känsla från början. Kan nog hjälpa ;)

      "Bara" 18 grader i Polen nu i veckan.

      Radera
  3. Vad kul att det blev bra! Puh... ;-) Riktigt fint lammkött är hallelujagott. Rostbiff är jag osäker på om jag testat, men nu finns det väl inget val inte sant. Och för den delen var det länge sedan vi åt lamm nu. Alltså helt klart på tiden.
    Ha det så bra i Polen. Vi hoppas också du njuter av något gott och delar med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev jättebra, alla fyra tackar och bockar för fina recept!
      Något polskt kommer framöver tror jag...

      Radera
  4. jag har aldrig ätit lammrostbiff... fast jag är ju inte så förtjust i lamm överhuvudtaget, men jag tror att det mest kan bero på att jag ätit lamm som inte varit ordentligt tillagat. och att en gång när jag var liten och hade ägnat hela eftermiddagen åt att försöka hjälpa ett litet lamm som fastnat i ett stängsel att komma loss så kom jag hem så hade min mamma lagat lamm och det blev lite... fel. men det ser ju väldigt gott ut! när det är tillagat alltså, inte när det är ulligt och gulligt och hoppar runt i små hagar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vilket dilemma det här med söta små kött-djur: som kalvar, lamm och rådjur. På ett sätt är det ju fint att man sett hur de levt, men sen är det ju inte så roligt att äta en kompis.

      Radera
  5. lammrostbiff!! Men det måste vi prova. Maten ser jättegod ut. Hoppas du har hade det bra i Polen. Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  6. Lammkött lagar vi sällan eller aldrig. Jag lovar och svär att bättra mig och laga snarast!!

    SvaraRadera
  7. Får nog erkänna att lammkött inte är riktigt min grej. Eller visst är det väl så att yngre killar är attraktiva men... Eller vad säger jag nu. Tillbaka till ämnet. ;o)

    Sås, potatis och kött, fast lite uppsnoffsat är aldrig fel. När det gäller lammkött får jag kanske testa igen och igen, kanske faller det mig i smaken snart.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lamm verkar dela Sverige i två läger. Men det är aldrig för sent att lära sig uppskatta det ;) Det funkar säkert med en fin bit nöt också! Kram!

      Radera

Related Posts with Thumbnails