tisdag 30 oktober 2012

Jag tar mig fram

Det finns dagar då jag faktiskt överväger att skaffa bil. Igår var en sådan dag. Regnet gör mig inte så mycket, men blåsten. När man på 1:ans växel behöver trampa sig nerför en backe, då är det riktigt illa. När det blåser så hårt att regnet gör ont i ansiktet. När det tar dubbelt så långt tid att ta sig till jobbet. Och när det av någon outgrundlig anledning är motvind även på hemvägen. Då skulle jag gärna haft en bil.

Men den känslan går över ganska snabbt. När jag kastar ett öga på Rosa Pantern och sedan ett annat öga på trängelskattsrubrikerna. När jag känner att jag är i rätt bra form ändå. Och när man kan äta flera bitar björnbärskaka utan problem.

Björnbärskaka med vit choklad och citronsmul
kaka:

125 gram smör
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vaniljyoghurt
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
300 gram björnbär + 2 msk vetemjöl
100 gram vit choklad

topping:
75 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
rivet skal av 1 1/2 eko-citron

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och rör ner mjölk och yoghurt. Vispa strösocker och ägg fluffigt, rör ner smörbladningen. Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd ner i smeten. Vänd björnbären i mjölet och rör försiktigt ner dem och hackad vit choklad i smeten. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna (25x35 cm).

Smält smör, rör ner mjöl, socker, vaniljsocker och citronskal. Klicka ut toppingen över kakan. Grädda i mitten av ugnen i drygt 40 minuter. Kakan ska vara torr i mitten. Låt svalna, skär i rutor och servera med vaniljglass eller vaniljvisp.



Receptet på kakan kommer från Allt om mat, men där använde man blåbär och lime. Och inte hade man någon choklad heller (sick!). Personligen skulle jag gärna ha fler bär i också, men det är väl en smaksak.

Nu ska Rosa pantern få ta mig till ett ställe jag länge velat besöka, nämligen fiket i Guldhedens vattentorn. Det ryktas om fin utsikt, fika och sällskapsspel.

36 kommentarer:

  1. Jag kan mörda efter att ha cyklat i motvind, alltså inget för mig. Som tur är har jag för långt till jobbet för att kunna ta cykeln. Hade snart blivit rubriker annars. "Galen fröken tog död på 12 elever, efter cykeltur i motvind" Huvaligen!

    Kram

    Ps, kakan ser gooooood ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man får upp pulsen, både av fysisk ansträngning och mental frustration :) Ha ha, bäst att du fortsätter ta bilden då, de där rubrikerna vill jag inte se!

      Radera
  2. Haha, den där känslan alltså. Regnet so piskar mot ansiktet. Svinkalla händer för att man glömt vantarna hemma. Döden. Men, som du säger - hav i åtanke vilken finfin kondis du sitter inne med! :=) Och hur bra det är för miljön, såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller om man tog på vantar, fast de blir blöta av regnet och på så viss ännu kallare! Miljön ja - ännu en poäng till mig!

      Radera
  3. Ja, vad gör man inte för de där extra bitarna kaka... då skulle man ju dessutom kunna tänka sej att stå upp för att cykla nerförsbacken! Speciellt när det finns citronsmak på smulet:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Jag ska tänka på kakan i varje storm nu i höst.

      Radera
  4. Det blir extra träning av att cykla i motvind och som sagt du kan bra ta en extra bit kaka :)

    SvaraRadera
  5. Jättefin kaka! Men cykla i kall motvind... jag hade kastat cykeln och liftat, jag avundas din uthållighet och kondis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är man jäkligt sugen på att kasta cykeln åt helvete - tro mig :)

      Radera
  6. Vi har precis sålt bilen och de är fruktansvärt och inte kunna ta sig nånstans förutom cykeln då och de är ruskigt väder,då önska ja att ja hade bil lika snabbt.
    Den där kakan ser ju riktig god ut och ja tack skulle ja gärna vilja ha till fikat.mums

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att det är en rejäl omställning. Jag har aldrig ägt en bil själv, så jag har aldrig hunnit vänja mig...

      Radera
  7. Du är min idol. Jag hatar att cykla just av de anledningarna du beskriver. Och att det alltid känns som att man har vinden emot sig :-) Men mycket vinster förstås med att ställa bilen... Ska fundera under vintern vad jag kan göra när det blir vår igen. Kanske trampa till och från jobbet som du. Tur att jag har lite tid på mig att tänka på saken!

    Vilken god kaka! Bara en sån sak, att kunna äta mer gott när man rullar (ja, ibland dårå) på två hjul i stället för fyra.

    Hoppas det blev en fin fikastund och kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ju alslöja att det inte är så värst långt, en 4 km skulle jag gissa. Och det tog ganska lång tid innan jag vande mig. Men nu, jag skulle faktiskt inte vilja vara utan det. Men sen så har jag ju ingen bil heller... Tur att jag är så snål, annars hade jag varit lat!

      Kram!

      Radera
  8. kakan ser kanoners ut, tror absolut den gör det värt att cykla :) och tänk vad du sparar pengar på att inte ha en bil också, jag har ju också börjat fundera på det där med bil (och ja, först och främst ett körkort då) men så när jag hör alla beklaga sig över hur dyrt det är med försäkringar, bensin, service etc. då tänker jag att jag kan nog gå eller åka spårvagn i några år till :) så har jag råd att köpa fler ingredienser till att baka kakor också, hoho!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och den här jäkla trängelskattsdiskussionen - den går mig på nerverna. Inte för att jag inte tycker det ska diskuteras, men jag tycker folk bara gnäller hela hela tiden...
      Mer kakor, färre bilar!

      Radera
  9. Haha, precis så är det! När man måste trampa nedför Stigbergsbacken - då vet man att det blåser på riktigt ;) Håller för övrigt med "Malin's Diner" ovan och har svurit många gånger. mest för panikkänslan av att jag oftast är lika svettig inifrån av cykelturen som blöt utifrån av ösregnet och kan inte få av mig allt fort nog när jag väl är hemma. Men blotta tanken på att trängas (och lik förjolat svettas) på trång och instängd vagn, gör att jag ändå fortsätter cykla. I ur och skur.

    Vad tyckte du om caféet i vattentornet? Är du nöjd efter ditt premiärbesök där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, once you go cykel you never go back to spårvagn. På vagnen känns det som om jag dör en smula faktiskt.

      Cafeet alltså... I sig kändes det mer som en fritidsgårdsservering. Helt okej priser dock! Bäst var ju utsikten, och att det var lite udda. Har du varit där?

      Radera
  10. Bu för bilen och länge leve cykeln! Om du tröttnar på motvind gör som jag & J. och skaffa dig en elcykel. Man kan fortfarande få vardagsmotion, stäng bara av batteriet. Då finns det aldrig dåligt cykelväder. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gött att höra! Elcykel, kanske inte är en dum idé.

      Radera
  11. Förstår dig jag personligen älskar att åka och köra bil tyvärr. Fast jag har inget val 3 mil till jobbet och tre mil hem! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det är klart, det blir mycket cyklande på 6 mil... Men du får ta och rasta din cykel på helgerna ;)

      Radera
  12. Kakan ser god ut : ) mums kram Sofia

    SvaraRadera
  13. Skit i att skaffa bil. Jag tillhör de som cyklar i ur och skur också. Till jobbet går inte ta bilen för det tar lika lång tid att gå från parkeringen som hela cykelturen tar. Det enda som är trist är den delen av året som jag måste ha överdragsbyxor/regnställ. Är så trist att sedan byta om till "uniformen" på jobbet. Fåfäng? Absolut! Helt rätt att tänka träning = mer gott att äta!

    SvaraRadera
  14. Förresten sedan jag började lyssna på ljudböcker är det ännu bättre att cykla. Har tom lett till att jag efter cykleturen tar trapporna upp till 8:e våningen för vem vill sluta lyssna när det är som mest spännande. Ett litet tips ;-) Säg till om du vill testa Storytel gratis.

    SvaraRadera
  15. Tänk så mycket motion du får utan en bil! Härligt med citronsmul, det lät super!
    Ha en jättetrevlig helg!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Billigt är det också - (nästan) bara fördelar inbillar jag mig.
      Ha en fin helg du med, kram!

      Radera
  16. Ja, Göteborg. Jag blir inte ens förvånad längre när det blåser, regnar och nästan snöar samtidigt. Vi flyttade från en relativt blåsig stad, och hoppades att Göteborg skulle vara lite varmare och härligare. Tråkigt nog var ju inte sommaren så mycket att hänga i granen, och hösten har mest varit kall och blåsig. Men är ändå så lycklig över att vi flyttat hit!

    (Ett stort plus är ju att jag lärt känna alla er också! Tihi, sorry for cheesefest.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, vad besvikna ni måste blivit (rent vädermässigt alltså)!
      Love cheesefest - bring it on! Mvh utsvulten på ömhet.

      Radera

Related Posts with Thumbnails