lördag 11 augusti 2012

En smak av Island

Elva oförglömliga dagar på Island. Naturen var så ombytlig och varierande så man trodde man flugit mellan kontinenter. Djupa fjordar, höga raviner, karga slätter, vassa klippor, eviga glaciärer, höga vattenfall och månlandskap. Otroligt!


Vi körde alltså ringvägen, väg nummer 1, runt ön. Överlag var det väldigt enkelt att hitta, det finns liksom inte så många vägar på Island. De flesta orter/byar/städer är var så små att det var bara att ta en raggarrunda med hyrbilen så kom man direkt på det bokade hotellet så småningom.

Det är himla svårt att säga vad som var det allra bästa under resan, men att få se knölvalar dyka, det är väldigt väldigt svårslaget.


Vad vi gjorde mer under resan? Frågan är snarare vad vi inte gjorde?


Klädd för valsafari!

Den obligatoriska islandshästridningen


Snöskoter på Vatnajökull


Tittade på saker...

Körde jättstor bil i terräng

Jag hade faktiskt tänkt att köpa ett sprillans nytt och kraftfullt regnställ till resan, men vilken tur att jag aldrig kom iväg, för vi hade sol varje dag! Några små droppar regn någon minut under en av dagarna i Reyjkavik, men annars - nada.

Vi såg inte bara valen i havet utan också på menyerna. Tillsammans med bland annat häst, lunnefågel och haj. Jag smakade en bit gravad val, men mer exotiskt än så blev det inte. Övriga maten då? Blandade omdömen måste jag få säga. På "riktiga" restauranger fick vi superbra mat nästan alla gånger, medan billigare mat på rastplatser och vägcaféer lämnade övrigt att önska. Någon kväll testade vi buffé på hotellet, enda gången om jag säger så. Inte värt pengen helt enkelt. Men ute i ödemarken fanns inte alltid så många alternativ.

Under de första dagarna lärde vi oss också att picknick var det enda rätta lunchalternativet. Köp några frallor, ett gäng bananer och varsin Skyr så har du bästa lunchen. Intages med fördel på en utsiktsplats efter någon timmes vandring. Din vattenflaska fyller du på i bergsbäckarna!

Några matiga guldkorn under resan: Pakkhuset i Höfn där jag åt langustrar (mindre version av hummer).


På stadshotellet i Selfoss där det bjöds på getoströsti och grönsaksexplosion.


I en liten stad på östra Island inmundigades dessa lokala ostar. Den ena ackompanjerades med maskros(!)honung.


På grymma Icelandic Fish&Chips i Reyjakavik där vi åt... Fish and Chips på isländskt vis.

Och utan bilder, men med tydliga minnen: trerätters på Sjavargrillid i Reyjakvik. Bra service, prisvärt och mycket mycket gott!


Den isländska ölen föll oss på läppen. Flertalet sorter fanns, både micro- och macrobryggda. Gull och Viking var standard. Min favorit blev den på glaciärvatten gjorda Vatnajökull.

Sen så var det det här med lakritsen. Islänningarna verkar helt besatta av det svarta guldet, utbudet var enormt! Och bäst av allt: Djupur! Chokladöverdragna lakritspluttar. Bästa road trip-godiset som ni ser.


Bilder gör ju inte alltid miljön rättvisa, men smaka på det här!










 

Avslutningsvis: får ni någon gång chansen att åka till Island. Gör det! Häftigare land får man leta efter.

21 kommentarer:

  1. Det måste ha varit en otroligt fin semester med nya upplevelser och intryck! Och det är nog inte alla förunnat att vara där 11 dagar utan regn ;-) Fint skrivet och fina bilder, tack!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att få se bilder från eran resa!!
    Ha det gott /Emma

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiska bilder wow. Jag har alltid velat åka till Island men det har ännu inte blivit av... hoppas på en ändring i framtiden.

    Den där osttallriken... mums och även getosttallriken såg fin ut minsann!

    Så mycket ni hann med! Vill också åka efter att ha sett dina fina bilder :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Så kul med reserepportage, vilken underbar natur det bjöds på och så många upplevelser ni haft! Verkligen inte det första landet man tänker på när det gäller semesterresor, men du får nog fler än oss att fundera...
    Håkan ler extra åt all ölen och Anki åt all lakrits:)

    SvaraRadera
  5. ja, island verkar verkligen hur häftigt som helst! och vilka roliga saker ni fått vara med om, det är annat än en charter på mallorca det ;)

    vet du vad? på ica maxi har de en sektion med isländskt godis, och det är ju typ bara lakritschoklad. vilket inte gör mig nåt, för lakritschoklad är bland det godaste som finns ju! men om du blir sugen på djupúr igen så kan du ju titta där!

    bless bless! (det betyder hejdå på isländska.)

    SvaraRadera
  6. Wow, vilken resa! Verkar väldigt händelserik och rolig :)

    SvaraRadera
  7. Vilken fantastisk resa ni varit på! Och Djupur! Det är ju världens godaste godis! Onödigt svårt att få tag på Sverige bara.

    SvaraRadera
  8. Vilka otroligt fina bilder! Fruktansvärt avundsjuk är jag, ska banne mig till Island också nån gång!

    SvaraRadera
  9. Vilken resa!!!!! Vilket landskap. Gick i skolan med en islänning och sv hans mat kommer jag bara ihåg torkad fisk. Skitäckligt. Men de där lakritsbollarna till färskost får man nog hålla utkik efter

    SvaraRadera
  10. Wow! Vilket fantastiskt resereportage. Jag är helt såld och ska definitivt dit någon gång innan mina dagar på jorden är räknade...

    Påminner väldigt mycket om Nya Zeeland som också har all världens geografi och topografi i ett och samma lilla land. Visst är det fascinerande. Kortare resa till Island dock och det skadar ju inte.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  11. Herrjösses vilken resa! Både upplevelsemässigt och smaksmässigt. Island förbryllar och förtrollar verkligen, måste åka dit någongång:) Tack för att du delar med dig:)

    SvaraRadera
  12. Jag och en kompis har faktiskt lite planer på att åka till Island nästa år, så de får vi ju se till att förverkliga! Såå fina bilder!

    SvaraRadera
  13. Tack ska ni ha för alla snälla kommentarer! Ni som funderar på att åka: ÅK! Ni som inte funderar på att åka: börja fundera! Kram på er!

    SvaraRadera
  14. Wow, så många fina bilder!! Island verkar superhäftigt, även om maten kanske lämnade ett och annat att önska, men jag tror nog jag skulle kunna (över)leva på Djupur och på de där runda som är indränkta i salt- g-u-d-v-a-d-g-o-t-t-j-a-g-t-r-o-r-j-a-g-d-ö-r!!

    SvaraRadera
  15. UNDERBART!! Superfina bilder. Visst är det ett häftigt land?!!

    SvaraRadera
  16. Verkar helt underbart och magiskt..vill gärna åka dit,,,

    SvaraRadera
  17. Wow, vilken resa och vilka bilder du bjuder på. Värsta Islandsambassadören nu.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  18. Verkar hur coolt som helst! Jag skulle verkligen vilja resa dit. Var tjejerna snygga? Jag såg något program om att det var många modeller som kom från Island. Om inte annat ser landet ut att vara vackert.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails