lördag 14 juli 2012

Halv åtta hos Lotta V

Som alltid när det gäller halv åtta-middagarna ligger jag lite efter med rapporteringen. Fy skäms. Det var ju flera veckor sedan Lotta hade sin spanska middag. Men den som väntar på något gott osv... För gott var det!

Lotta gick ut starkt med att bjuda på fördrink i form av vit sangria. Emma och jag, som hade promenerat halvvägs till Lotta var törstiga och sög i oss den på två röda. Den gick rätt upp i skallen vill jag lova. Ding! Lotta är sangrians okrönta drottning, that's for sure.

Vit eller röd sangria

sockerlag

2 dl socker
2 dl vatten
4 nejlikor
3 kanelstänger
bitar av citron

vit sangria
1 flaska vitt vin
Ca 0,5 dl sockerlag
Apelsinjuice från 1 apelsin
2,5 dl äppelcider

röd sangria

2 l rödvin
1 dl sockerlag
2,5 dl äppelcider

Frukt, tex apelsin, citron, äpple, vattenmelon, persika.

Gör så här
Sockerlag: Häll allt i en kastrull, värm och låt puttra några minuter, låt svalna.
Till sangrian: Blanda allt utom cider, låt dra några timmar, häll på cidern innan servering. Smaka av med sockerlag och eller mineralvatten för att uppnå önskad sötma.


Jag var väldigt nyfiken på förrätten, avokadosoppa. Den serverades iskall och var syrligt, starkt och len. Jättegod! Över förväntan om jag får erkänna det, jag trodde soppa på avokado skulle bli för "tung". Men icke, en keeper helt enkelt. Tillbehören satte pricken över i:et.

Avokadosoppa
2 avokados
Saft från 1 lime
1 röd chili
1-2 dl crème fraiche
0,5 l kall buljong
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Gör så här
Mixa allt, tillsätt lite buljong i taget för att få den konsistens man vill ha. Dekorera med lite olivolja och persilja. Servera med spanska spett: Kuber av manchego, serrano och vattenmelon träs på fina spett.


Vad vore väl en spank afton utan paella? Nä just det. Och den röda sangrian till, spanskt värre! Mustigt, och med många olika smaker, gottgottgott.

Paella a la Lotta
fond:

räkskal
tomat
lök
vitlök
fänkål
vatten

1 gul lök
4 tomater, skalade
2 vitlöksklyftor
4 dl arborioris
saffran
strimlad paprika
skalade räkor
minichorizo
gröna ärtor

Gör så här
Fräs skal och grönsaker i en kastrull. Tillsätt vatten och salt. Koka, sila, reducera till en fond.

Fräs ris, lök och vitlök. Tillsätt vatten, saffran och fond*. Låt sjuda. När riset nästan är klart tillsätta dina grönsaker och skaldjur/kött. Låt koka tills riset är klart. Dekorera med hackad persilja. *Lotta tipsar: drick inte för mycket sangria till förrätten för då glömmer man saffran.



Oavsett hur goda varmrätt och förrätt var, så var det efterrätten som knockade mig. Mojitoglass. Säg det högt och njut. Laga sen den och njut. Lotta fick till en fin helhelt med en minipaj, glass och färska bär. Höga poäng!

Mojitoglass

50 g mynta
1,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
4 äggulor
1,25 dl socker
2 lime, saft och zest
3 msk ljus rom
2,5 dl grädde

Gör så här
Lägg grovriven mynta, mjölk och grädde i en kastrull, försök täcka myntan. Låt koka upp och låt stå övertäckt i ca en timme. Krama sedan ur så mycket vätska som möjligt ur myntan.

Vispa äggulorna och sockret fluffigt. Blanda i ca 1,5 dl av myntavätskan, romen, limesaften och zesten. Vispa grädden fast och vänt ner i äggblandningen. Frys i minst fyra timmar, och ta ut glassen ur frysen en stund innan den ska serveras.

Minikokoscitronpajer
ca 8 st
pajdeg
1,25 dl vetemjöl
0,5 dl kokosflingor
75 g smör
1,5 msk vatten

fyllning
1,5 dl vatten
0,25 dl strösocker
2 msk maizena
Saft av en halv citron och en halv apelsin
1 stor (eller 1,5 små) äggula
1 msk smör el. margarin

1 dl rostade kokosflingor

Gör så här
Blanda mjöl, kokos och smör i småbitar i matberedare (eller bunke). Hacka samman till en grynig massa.Tillsätt vattnet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt degen vila i kylen minst 30 min. Tryck ut degen i små pajformar eller muffinsformar och grädde i 10-15 min i 225°C.

Till fyllningen: blanda vatten, socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Sjud krämen under omrörning ca 3 min. Ta kastrullen från värmen. Rör snabbt ner äggulorna. Hetta försiktigt upp krämen igen. Blanda ner smöret i krämen. Låt den kallna. Spritsa eller skeda ner krämen i pajskalen och garnera med kokos som rostats i het panna. Servera med mojitoglass och jordgubbar!


Nöjda, glada och mätta - precis som det ska vara. Vi roade oss lie senare med att titta igenom hela säsongens halv åtta-middagar och vet ni vad vi kom fram till? Att alla vann! Adios amigos!

6 kommentarer:

  1. Oj, vilken middag! Allt i min smak. Jag är en riktig sucker för sangria. Tycker det är så gott. Jag fick paellapannor när Berra hade varit i Barcelona, men har fortfarande inte använt dem. Shame on me. Den där efterrätten måste jag bara testa! Glassen låter ljuvligt god.
    Det är inga dåliga middagar ni bjuder varandra på. Synd (eller tur kanske...) att man inte är med i ert gäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den vita sangrian var så god! Iskall med mycket frukt. Såg att du fått användning för paellapannorna, mycket bra där!

      Radera
  2. Så mycket gott, jag avundas de där halvåtta middagarna minsann! :) Någon gång i framtiden ska jag vara med ;)

    Avokadosoppa har jag velat testa ett tag men inte kommit till skott... ska försöka mig på det framöver, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett gästspel, du är välkommen ;)
      Soppan var riktigt god, kall och frisk men krämig.

      Radera
  3. Jag säger bara WOW! Och förresten att dendär Lotta har ett väldigt fint namn ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där Lottorna, de kan allt trolla i köket!

      Radera

Related Posts with Thumbnails