onsdag 25 juli 2012

Kanske typ mexikanskt eventuellt

Jag har inte varit i Mexico, men hoppas kunna resa dit någon dag. Texmex i USA har jag däremot ätit ett par gånger. Dessutom har jag nog guldmedalj i vanliga fredagstacos. Huruvida det har något att göra med äkta mexikansk mat, det låter jag helt enkelt vara osagt. Vad jag däremot vet det är att maten vi bjöd på i fredags var alldeles utmärkt god och perfekt att servera till många. Och att vi lät oss inspireras av det mexikanska/texmex-köket, det är iallafall sant.

Hela idén sprang ur att jag såg ett recept på Fresh Strawberry Margaritas. Sen var saken biff. Eller nja, inte biff överhuvudtaget, då hela bjudningen var vegetarisk och laktosfri. Hursomhelst, denna typ av Margarita fick sätta temat, och alltså även inleda kvällen.


Vi köpte äkta majstortillas och chipotle nachochips hos de käcka killarna på Extreme food. Dessa fick agera tillbehör till följande mat-fiesta: en fräsch och färggrann sallad med bland annat papaya, paprika och avokado, den berömda mango- och tequilasalsan, vanlig mild tomatsalsa, guacamole, het lök- och jalapenosalsa, quesadillas med majs, cheddarost (för att lagrad ost innehåller minimalt med laktos) och jalapenos och varm sötpotatissallad med svarta bönor. Plocka, smaka, fyll, skopa, ät, tugga, njut.


Sötpotatissallad med svarta bönor och lime
4 sötpotatisar
2 burkar svarta bönor
olivolja
saft av 2 lime
skal av 1 lime
1 tsk salt
1 dl färsk koriander
1 krm cayennepeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skär i tärningar. Kasta runt dem i lite olivolja och baka dem i ugnen tills de är mjuka. Medan potatisen är i ugnen blandar du bönorna med limesaft och -skal, salt och cayennepeppar. Låt potatisen svalna lite sen blandar du dem med bönröran. Hacka korianderna och blanda igen.

Jag ville förbereda maten så långt det bara gick, så jag rörde ihop den här potatissalladen lite för tidigt tror jag, för den blev lite torr. Så jag rekommenderar att följa receptet i det avseendet. Sötpotatis och svarta bönor är en bra kombo och tillsammans med kryddningen blev det ett bra och matigt inslag i middagen.




Hela konceptet blev, om jag får säga det själv, väldigt lyckat. Lagom många olika rätter/tillbehör och inget var för mastigt. Mycket smaker och färger, så som det ska vara tycker jag.

Kvällen fortsatte med vin och öl, prat och tjôt, skratt och trams och även till slut (klockan var runt midnatt) efterrätt. Men det receptet håller jag för mig själv ett slag till, moahahahaha.

3 kommentarer:

  1. Jag tänker rippa hela konceptet och bjuda på nästa gång jag har gäster! Fast kanske inte typ liksom sötpotatissalladen, jag och sötpotatis funkar icke ihop...

    Mycket grymt av dig att hålla inne med efterrätten men jag får väl helt enkelt lov till att återkomma :-)

    SvaraRadera
  2. Jag har varit i Mexico och säger bara en sak, åk dit! Så mycket god mat mmmums, ja din mat här ser också god ut :)

    Kram!

    SvaraRadera
  3. och det är fryst guacamole som du bjöd på antar jag? det är ju så fruktansvärt jobbigt att göra själv menar jag...

    det såg ut att vara VÄLDIGT gott i alla fall. nu väntar vi med spänning på efterrätten!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails