fredag 27 juli 2012

Ice ice baby

Det kan tyckas märkligt. Det här med att vi, mitt i den svenska sommaren, flyr till Island. IS-land. Med en cirka-temperatur i juli månad på knappt 15 grader.

När ni läser det här har vi nog precis plockat ut hyrbilen och styrt mot Bláa lónið, alltså Blå lagunen. Sen väntar tio dagar på ön med spektakulär natur och upplevelser. Gejsrar, vattenfall, fjordar, vulkaner. Ponnys och får, lunnefåglar och kanske en val? Dessutom har jag hört att restauranglivet i Reykjavik har börjat bygga upp en riktigt bra rykte. Låter inte helt tokigt ändå va?

Hoppas det fina vädret håller i sig här hemma, för då kan ni passa på att svalka er med den här frusna cheesecaken. Och håller inte vädret i sig, ja då kan ni ju tröstäta den här godingen. Efter vår mex-middag bjöd vi på den här lilla frestelsen. Den serverades med lite mangopuré, hallonpuré och kanderade limeskal. Friskt, syrligt, krämigt vilket gjorde att samtliga tallrikar renskrapades.

Frozen mojito cheesecake
12 st.
125 gram smör
200 gram digestivekex
300 creme cheese
1 1/2 dl socker
skal av två lime + saft av en lime
2 tsk ljus rom
1 msk finhackad mynta
3 1/2 dl vispgrädde
ev. några droppar grön karamellfärg

Gör så här
Smält smöret och krossa kexen. Blanda väl och tryck ner i en muffinsplåt. Ställ in i frysen i 30 minuter. Vispa färskosten med socker. Blanda ner limesaft och -skal, rom och mynta. Pröva dig fram lite med doseringen av smaksättarna. Vispa grädden toppig och vänd ner i smeten tillsammans med karamellfärgen. Ta ut plåten ur frysen och fyll på med smeten. Släta till smeten, täck med gladpack och frys över natten eller iallafall tre timmar. Ta ut formen en stund innan servering och använd en våt kniv för att få upp de små pajerna ur formen.


Ha det bra nu hörreni, jag hoppas kunna skicka ett litet bloggvykort till er från Islandet.

13 kommentarer:

  1. Cheesecaken låter supergod! Ha det bra på Island!

    SvaraRadera
  2. Brukar inte mojito vara med mynta i? I vilket fall foredrar jag cheesecaken utan, jag och mynta har inte riktigt blivitkompisar an. :P Haller tummarna for bloggvykort! Jag har inte kunnat skicka nagot alls, min mobil(=kamera) VAGRAR ansluta till nagon annan enhet sa jag kan lagga over bilder. FAIL! :(

    SvaraRadera
  3. Yeah, baby! Island - vad coolt (fyndigt va?)! Dit vill jag också. Du måste berätta allt sen!

    Underbar dessert måste jag säga. På lite håll ser det röda ut som stora chilifrukter - passande för temat!

    Ha det underbart i islandet.

    SvaraRadera
  4. OMG! Mmmm. Aaah. Wow. Mums. Nä, jag har inget ordförråd för goda läskande blogginlägg/recept som detta. Vet inte vad jag ska säga annat än att det vattnas i munnen. Med tex-mex-inlägget i färskt minne rinner det till alldeles extra mkt då mexikansk mat nog ligger bland min 3-i-topp-lista-på-mat-jag-gillar.

    Hoppas Island tar hand om er på bästa tänkbara sätt!

    SvaraRadera
  5. En perfekt efterrätt att göra till min äkta hälft när han varit riktigt snäll. Den mannen älskar verkligen mojito. Jag tror nästan det kan vara godare som efterrätt än som drink!

    Ha en fin resa. Hoppas ni får se lunnefåglar!

    SvaraRadera
  6. Island skulle jag också vilja besöka. Verkar hur coolt som helst.
    Det är i alla fall schysst av dig att bjuda på en liten goding när du lämnar oss. Jag älskar alla glassiga desserter. Och här kommer en som till hälften är en drink. Vilken hybriddarling!

    SvaraRadera
  7. Island ÄR coolt! Har bara varit i Reykavik, men den stan rockar ju med trendiga boutique hotell och fantastiska restauranger. Och klimatet är ju liksom densamma året runt...

    Hoppas resan blir lyckad!

    SvaraRadera
  8. Mm, vilken liten goding! Så läckra dessutom! En kompis till mig återkommer till Island gång på gång, älskar landet.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  9. Mojitos i alla dess former är ju bara så grymt bra! En cheese cake variant är en nyhet för mig. Spännande!

    SvaraRadera
  10. Tror det är fantastiskt spännande och vacker på Island. Spännande efterrätt!!

    SvaraRadera
  11. Vilken stilig dessert! Hoppas ni har det bra på island och får uppleve mycket stort, smått och gott! /Emma

    SvaraRadera
  12. omg något för mig som är galen i mojitos, cheesecakes och som har hela trädgårdslandet fyllt av mynta ;) Tack för tipset!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails