söndag 4 december 2011

Klipp och klistra

Idag har en traditionsenlig aktivitet gått av stapeln, nämligen det årliga Julpysslet. Sedan vi lärde känna varandra, Elinor, Therese, Veronica och jag, har vi träffats en dag varje år och pysslat, ätit clementiner och druckit glögg. I år var vi tyvärr bara tre, då Therese har styrt kosan tillbaka till sin hemstad, så hon fattades oss givetvis. Hemmasnickrade julkort brukar alltid stå på schemat, så även i år.


Jättefina engångs-glöggmuggar från Åhlens.

The making of the julkort

Jag passade också på att baka vörtbröd, något som jag aldrig testat förut. Det luktade helt vansinnigt gott i köket, och bröden smakade riktigt bra och inte alls likt de industribakade sockerstinna vörtlimporna jag är van vid. Win! Russin i? Ja, men det är väl självklart!

Leilas vörtbröd
4 mindre limpor

50 gram jäst
3 dl porter
2 1/2 dl julöl
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
50 gram smör
1/2 msk mald pomerans1 1/2 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
1/2 msk malen kardemumma
1 msk salt
3 dl russin
13 dl rågsikt

Gör så här
Smula jästen och lös upp den med porter, julöl, olja och sirap. Smält smöret i en kastrull tillsammans med salt och kryddor. Låt det svalna något innan du blandar det med degvätskan. Tillsätt russin och blanda sedan i mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den är smidig och elastisk. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, räkna med en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra delar, forma till limpor och placera i limpformar. Jag köpte engångsbrödformar på Åhlens, perfekt att ge bort (lite säsongsmönster hade inte skadat Åhlens!). Låt jäsa ytterligare en timma under bakduk. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter, sänk värmen till 175 grader efter 15 minuter.


Cupcake-stället får agera fruktfat under julmånaden.
Ibland blir jag överväldigad över min egen uppfinningsrikedom.

Ett bröd åt vi upp genast, Elinor och Veronica fick med sig varsitt hem och det sista tar väl slut snabbare än vad ni hinner säga julskinka.

En liten sneak peak på årets julkort

18 kommentarer:

  1. Alltid lika trevlig med pysselstund. Grymt duktig är du ju me =)
    Vörtbröd har jag alldrig gjort men nu med inspiration från dig så kanske man ska börja på en gång ;-)
    Massa varma kramar till dig!
    <3 PS jag kan skicka ett paket med mina goda cake pops om du vil hihi!

    SvaraRadera
  2. Gud vad duktiga ni är och gör julkort. Gjorde det några år men herregud vilken tid det tar. Har fullt upp med att ta ett fint foto på lillen i tomtedräkt som ev kan skickas som julkort. Tog nog 50 st idag och inget bra....
    Måste nog baka vörtbröd i veckan. Är ju så smarrigt!!

    SvaraRadera
  3. Jag ÄLSKAR vörtbröd, men har heller aldrig gjort det själv (ja, det är klart det ska vara russin i!), ditt ser otroligt gott ut! Förra året köpte jag juliga engångsformar till bröd på lagerhaus, som ett litet tips sådär - men de du har var fina också <3

    Vad mysigt att ni har en pysseltradition, det kanske man skulle skapa en?

    SvaraRadera
  4. Så mysigt med pysselkväll och duktigt av er att göra egna julkort, jag e impad! :)

    Vörtbröd har jag tänkt att baka för första gången i år. Dina ser goda ut.

    SvaraRadera
  5. Baka vörtbröd! Åh, ja, det måste jag göra snart! =D Jag såg till att sneak:a till mig mammas recept på vörtbröd innan jag flyttade hemifrån - det godaste jag vet, inte ens Leila kan slå det. :) Låter supermysigt med pysseltradition och egengjorda julkort!

    SvaraRadera
  6. Jag har inte hittat något recept på vörtbröd jag fallit för. Men Leila brukar det ju gå att lita på.
    Göra egna julkort - respect! Jag avundas alla som är pyssliga och fantasifulla.

    SvaraRadera
  7. Vörtbröd ska jag försöka hinna baka, de man köper är inget vidare tycker jag! Jag åt ett gott som kom från Jan Heds recept förra året, det var väldigt gott!

    SvaraRadera
  8. Vardagslyx, tack ska du ha! Skicka massor av paket - det är lugnt ;)

    Sofie, jag gör bara tio stycken... mer tålamod än så har jag inte. Ha ha är han ingen linslus än? Blir nog gullig hursom tippar jag.

    Amy, Äsch Panduro räddar även den opyssligaste.

    Mrs Sunshine, jepp!

    Plommonet, Oho då kanske det bjuds på ett grymt vörtrecept på din blogg snart?

    Remsan, det är svårt... Leilas var jättegoda men fortfarande inte 100%. Som sagt Panduro räddar en i nöden.. det behöver inte bli så komplicerat.

    Moma, Janne han kan man säkert lita på när det kommer till vörten.

    SvaraRadera
  9. Kul tradition! Älskar att pyssla och allra mest att slå in fina paket :) Det där med inspirationen går dock i vågor så det är inte säkert att det blir hemmagjorda julkort varje år ;)

    SvaraRadera
  10. Åh vilket fint bröd och korten är också jättefina! Kul tradition att träffas så varje år.

    SvaraRadera
  11. Vilka fina julkort!! Och jag som inte är så förtjust i vörtbröd (särskilt inte russinen - usch) kanske ska testa detta receptet ändå... :)

    SvaraRadera
  12. vad mysigt med pysselkväll! eller ja, jag har ju inte tålamod till att pyssla men mysigt att träffa vänner och äta gott är det ju alltid :)

    och jaaa, klart du ska säga vilken film det är om du vet, hur ska jag annars kunna veta att du vet? ;)

    SvaraRadera
  13. Åsa, ja man har tur om inspirationen infaller innan jul :)

    Tant Gul, Tack och ja det är verkligen en mysig tradition.

    Matarkivet, Hur kan du inte gilla russin?? ;)

    Pernilla, jaaa men egentligen är ju umgänget det bästa.

    SvaraRadera
  14. Trevligt med traditioner som dessa. Fint blir det också.
    Uppfinningsrikedomen är det i alla fall ingen nöd på, mycket smart fruktställ biddedet ju:)

    SvaraRadera
  15. Vad mysigt med pyssel :) Och vörtbröd utan russin är inget vörtbröd, så är det bara!

    SvaraRadera
  16. Härligt med julpyssel! Själv har jag försökt mig på några pyssel som jag med lätthet brukade göra som barn (snöbollar av vitt silkespapper, guldglitterbollar av grenar, tjusiga flätade guldstjärnor och virkade juldekorationer). Till min stora förskräckelse upptäckte jag att det inte alls var lika lätt som när man var 12. Pysselkonditionen är helt enkelt usel. Men skam den som ger sig. Det SKA bli hempysslade dekorationer i år! Fast glöggen får jag nog dricka efteråt, pysseljobbet kräver alltför stor koncentration.

    SvaraRadera
  17. Mårtenssons, fruktfatet är jag mycket nöjd med.

    Emma, precis!

    Fröken Dill, jag tror även att kreativiteten minskar med åldern... Men det kanske hjälper med glögg?

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails