söndag 6 mars 2011

Vinnartorsk i ny kostym

Jag vet inte hur det är med er, men jag har svårt att glömma den pistagebakade torsken med rödbetsrisotto. Men lite nya idéer är ju inte dumt. Därför fick lördagens torsk en ny kostym och en ny kompis. Från de svenska smaksättarna till de italienska.

Tomatrisotto med parmesanbakad torsk
4 portioner

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
2 dl passerade tomater
5 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl riven parmesanost
ca 6 st soltorkade tomater
salt
svartpeppar

600 gram färsk torskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven parmesan
1 ägg
2 msk solrosfrön

Gör så här
Med risk för att låta pretto: "Låt inte risotton vänta på gästerna, utan låt gästerna vänta på risotton". True that, true that. Risotton ska alltså serveras när det är alldeles nygjord, så se till att tajma fisken.

Hacka lökarna fint och fräs med smöret i en traktörpanna. Tillsätt riset och fräs ytterligare tills riset fått glans. Häll på vinet och låt koka in, tillsätt därefter tomaterna. Koka upp vattnet med buljongen, späd risotton efter hand. Sänk värmen, rör, rör, rör. Riset ska vara mjukt med ändå med lite tuggmotstånd, det tar ungefär 20 minuter. Hacka de soltorkade tomaterna. Rör i tomaterna tillsammans med osten, smaka av med salt och peppar.

När det gäller fisken, sätt ugnen på 225 grader. Vik ihop filéerna så att de blir jämntjocka. Vispa upp ägget. Blanda den rivna osten med salt och peppar. Pensla torsken med ägget och täck med osten. Strö över solrosfröna. Lägg i en ugnsfast form och baka i ungefär 20 minuter, fisken ska ha en temperatur på 55 grader.

Risotton blev krämig och tomatigt smakfull. Även torsken blev lyckad, sältan från osten och knaprigheten från fröna gjorde susen.

Krämig risotto med soltorkad tomat.
Men torsken då?


Där var den!

Risotto överlag, ohmygod, älskar det. Nu har jag ju inte varit i Italien (än), men tänker mig att en vällagad risotto där måste ju vara en rätt för kejsare (romerska då). Än så länge får jag sköta risottorörandet själv, vilket har visat sig att inte vara så dumt det heller.

3 kommentarer:

  1. Jag har haft risottocravings i typ en månad! aaaaaaah Måste.laga.nu.

    SvaraRadera
  2. åk till italien. nu. direkt. boka resa. det finns inget (mark my words, inget!) land i denna värld som är så bra!

    SvaraRadera
  3. Anna: Risotto is the shit.

    Charlotta: BRB, going to Italy!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails