lördag 19 februari 2011

What's eating Aussie

Hur sammanfattar man fyra veckor "on the road"? Först och främst: Australien, vilket underbart land. Visst, än så länge har jag bara sett en bråkdel men jag tror det här är början på en lång och underbar vänskap.

Vädret: fantastiskt, om man fokuserar på var vi befann oss. Naturen: helt storslagen och mycket mer varierad än vad jag hade föreställt mig. Människorna: trevliga, avslappnande och med mycket humor.

Maten då? Jodå, det gick ingen brist på oss, långt ifrån, och detta är min mathistoria om Down Under.

Australien är ett immigrationsland, och med allt vad det innebär i matväg. Jag skulle nog vilja påstå att du kan hitta vad du än söker för inriktning: falafel, pinfärsk fisk, kebab, hare krishna, sushi, steaks, burgers, you name it! Grejen med Australiens matkultur är nog just detta, influenser från hela världen. Ingen dum idé tycker jag, då kan man ju bara plocka det bästa.

Många spår av britterna och amerikanarna kunde man skönja i maten, mycket fast food och "vad som helst mellan två brön", pommes och engelsk frukost. Dock får de poängavdrag för deras "bacon" som mer liknade snabbstekt kassler. Inte vad man vill ha till sitt ägg muttrade vi köttätare.

På tal om ägg och bacon, jag tror jag har ätit min mest närproducerade äggröra: vi gjorde ett besök i vindistriktet Hunter Valley, där vi inkvarterade oss i en stuga på landsbygden. Morgonen efter fick vi frukost, där äggen kom från hönorna som struttade runt på stugområdet. Awsome!

Glass i stora lass, milkshakes och smoothies. Inte ett gatuhörn kunde man gå runt utan ett hål i väggen med dessa delikatesser. Svårt att motstå en solig dag med temperatur runt trettiostrecket.

Inga problem att sluka en milkshake inte!

Två saker som är svåra att undvika när vi pratar mat i Aussie-land: BBQ och Vegemite. Jag måste få erkänna att jag trodde att ryktet och Australiensarna och deras BBQ var något överdrivet, men tvärtom. De är fan helt tokiga i sin grill! Vad som helst och när som helst, det verkar vara mottot. De gånger vi letade boende och kollade igenom vad som erbjöds på de olika alternativen, var BBQ som det skyltades mest med. Och Vegemite, detta pålägg sänt från helvetet. En släkting till Marmite som är gjord på liknande sätt, det vill säga från jästextrakt. Låter det äckligt? Inget mot vad det faktiskt smakar: som starkt buljongkoncentrat fast värre. Det används som pålägg, till kex och även som fyllning i kakor.

Tillbaka till de goa grejerna eller hur? Fast food i all ära, men det verkar som om australiensarna verkar gilla sin fast food the gourmet way. Det fanns nämligen otaliga ställen som skyltade med "gourmet pizza" och "gourmet burgers". Finemang. Hade vi fyra i sällskapet någonsin problem att enas kring vad vi skulle äta kunde problemet alltid avhjälpas med en gourmet burger, då dessa bjöd på burgare i alla olika varianter och smaker. En annan problemlösare i dessa situationer var indiska restauranger. Där blev alla, veganer och vegetarianer, mätta och glada på knappt 30 minuter. Win!

Lax mellan två brön

Indisk vegetarisk gourmetburgare mellan två brön

Frukt fanns det gott om, och Australienodlad givetvis. Och avokado.

En helt vanlig anspråkslös fruktskål

Vi fick även chansen att smaka både känguru och krokodil. Vissa av oss tog tillfället i akt, andra inte. Utfallet: ganska smaklöst tyckte jag.

Asiaterna verkade i alla fall gilla kängurupizzan

Färsk fisk fanns i överflöd på östkusten. Och så god! Inte mycket som slår en färsk grillad fisk med citron och vanlig grönsallad med utsikt över Darling Harbour, Sydney. Jag gillade det så mycket att jag körde samma race två dagar senare. Om det var den för östkusten berömda Barramundi vet jag inte, men gott det var det.

Keep 'em coming sa Tant Russin

Det är viktigt att dricka mycket när det är varmt, det vet ni väl? Öl, öl, öl, öl och några Margeritas. Och vatten faktiskt. Victoria Bitter (eller VB) och Carlton Draught blev snabbt några av mina favoritöl. Båda någon typ av lager, så inga smakexplosioner här inte, men det finns inte mycket annat som passar bättre en varm dag.

En och en annan kondensfuktig VB blev det...

Och den obligatoriska Margeritan

Det finns så mycket mer att berätta om men jag lämnar resten av historien till några av bilderna vi tog. På återseende Australien. I'll be back!

Färska jordgubbar i januari!

Cupcakeshysterin har nått ända till andra sidan jordklotet

Pommes från Lord of the Fries (måste varit en göteborgare som ägde stället)

Kall mat är gott när temperaturen närmar sig trettio grader

Hong Kong då? Ja där åt vi också. Jag har uppfattat det som om Hong Kong ligger på mångas listor om landet med bäst mat, men allvarligt talat var jag inte imponerad. Kanske beror det på att jag gärna vill förstå vad det är jag äter, och alltså inte vågar beställa en låda av något odefinierbart från kinesen på hörnet med meny på kantonesiska? Kalla mig feg, men jag hade klarat mig utan sjukdomar under hela resan och planerade inte att sitta på toaletten under flighten till London. Vi satsade på säkra kort och käkade bara på ställen med engelsk meny.

Bästa matupplevelsen i sin helhet under Hong Kong vistelsen måste varit på en restaurang i anslutning till munkklostret Po Lin. Där köpte man en matbiljett i en lucka, 60 kronor för vanlig, 100 kronor för deluxe. Vi slog på stort och valde deluxe. Det innebar att man fick sitta i VIP-avdelningen - yeah! VIP innebar inomhus, inte VIP - utomhus. Vi blev placerade kring ett runt bord och ganska snabbt serverades en soppa, slemmig som snor gjord på alger och svamp skulle jag tro. Te serverades till under hela måltiden. Soppan åt vi med god min. Sen artade det sig: fat efter fat placerades på bordet tillsammans med ris. Tofu, lotusrot, bak choy, portobellosvampar, vårrullar och så vidare. Smakerna var kanske inte så himla märkvärdiga men upplevelsen i sig var härlig. Efter måltiden kände vi oss mätta glada och riktigt feng shui-iga.

Ooey gooey slime soup

Det artade sig tack och lov!

Matmarkander, och marknader för all världens skit för övrigt, fanns det gott om. Färsk, färgglatt och kändes så mycket mer äkta än de tråkiga salladshuvud som ligger i grönsaksdisken på lokala Hemköp.

Portugisisk eggtart, intogs i fd portugisiska kolonin Macau

Det finns så mycket mer jag skulle vilja visa och berätta, men det får bli en annan gång.

3 kommentarer:

  1. Det var himla kul att ses i helgen! Hade velat höra mer om resan men kände att jag fick lite av mitt lystmäte tillfredställt genom att läsa bloggen.. Det låter verkligen som att ni hade det toppen och fick njuta av god mat! Kram Cecilia

    SvaraRadera
  2. Cecilia, min favoritläsare ;)
    Ja det var en superkväll vi hade i lördags, riktigt mysigt! Det fanns så mycket att prata om, så allt hanns väl inte med. Men nu fick du lite inblick iallfall. Hoppas vi ses snart igen.

    Kram!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails