tisdag 11 november 2014

Något att bita i

Jag har varit hos tandläkaren. Det började bra. Jag fick två tummar upp och beröm för mitt tandtrådsanvändande (dock inget bokmärke - så besviken). Det var en kortvarig lycka för sen fick jag även stränga rekommendationer om att operera bort en visdomstand. Då kändes det lite som om festen var över för inkluderat i detta kom även en kostnadsuppskattning som uppgår ganska precis till det värde jag tänkte köpa en ny dator för...

Nästa steg är att boka in en tid hos tandkirurgen. Tandläkaren rekommenderade att jag skulle välja en dag då jag "inte har planerat att äta någon god middag". Jag förstår fortfarande inte vad hen menar, sen när äter jag något som inte är gott?

I värsta fall får jag väl passera maten. Inget jag rekommenderar för de här kryddiga biffarna jag hittade hos Sofie. Men kokosraitan från Andreas kanske funkar bättre för sugrör? Tillsammans i bröd med färsk tomat och äpple blir det hur som helst sjukt gott!

Indiska morotsbiffar med kokosraita
4 port

400 gram morötter
250 gram rotselleri
2 små gula lökar
1 msk stark curry
2 tsk spiskummin
olivolja
4 msk vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1/2 pankoströbröd
 
2 dl turkisk yoghurt
1 dl kokosflingor
limesaft
torkad mynta
chiliflingor
salt

Gör så här
Skala och riv morötter och selleri grovt. Finhacka löken. Stek försiktigt i olja, tillsätt curry och spiskummin de sista minuterna. Häll på vatten och låt grönsakerna bli mjuka på låg värme. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader, ta pannan av spisen och låt grönsakerna svalna något.

Vispa upp äggen i en bunke. Vänd ner grönsaker och mjöl. Klä en plåt med bakplåtspapper, forma 12 biffar och strö över lite panko. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Efter halva tiden vänder du biffarna.

Rör ihop yoghurt med kokos till raitan. Smaka av med kryddor.


Ett tandläkarbesök är väl ungefär så actionladdat det blir den här veckan. Tur att jag får finbesök i helgen - så det blir lite momentum i tillvaron.

12 kommentarer:

  1. Nämen?!? Jag är i precis samma sits! Bra besök hos tandis, inga hål, inte ens tandsten (jag som alltid haft tandsten!) och det sista de gör är att upptäcka en ficka på tanden framför visdomstanden. Så jag fick välja själv om jag ville ta bort visdomstanden (men först efter att de gjort en tandröntgen hos akuttandvården - 800kr för en bild!!!) men tar jag inte bort den nu är risken infektioner och frätskador på käkbenet vid fickan och tar jag bort den är risken bestående nervskador med domning i käken som följd. Bestående sådana domningar är dock ovanliga hos patienter under 30 "så du bör bestämma dig nu". Tandläkare va, humpf! Men morotsbiffar är gott och jag tänker att soppa måste man väl kunna äta ändå efter operationen?

    Hoppas helgen ger mer rolig valuta för eventuellt spenderade pengar än tandläkarbesök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så är situationen hos mig med! Jäklar alltså... :(
      Vi får passa på att äta en massa gott nu innan!

      Radera
  2. Att de kan med och ta betalt för att utsätta någon för plågeri!! Skäms!
    Jag var hos tandläkaren med Oliver igår. Gratis och han fick en liten leksak från en låda.
    Kul att du gillade biffarna. Kokosyoghurten lät fin!

    SvaraRadera
  3. Tandläkare, alltså. Rrrrys. Var TVUNGEN att gå dit för något år sedan eftersom jag hade hål i en tand, men sedan dess har jag visst missat deras samtal när de har velat att jag ska komma på kontroll. Oops.

    SvaraRadera
  4. Som före detta tandställningsinnehavare är jag inte längre rädd för tandläkaren, men man lär sig aldrig att tycka om dem. Särskilt inte när de skickar räkningen... Hur det inte kan vara en del av den vanliga sjukvården är ett mysterium för mig!

    SvaraRadera
  5. Jag är SÅ INTE avis, är livrädd och gråter som en bebis hos tandläkaren! Jag kan hålla handen, virtuellt då det är dags!

    SvaraRadera
  6. Usch usch, ladda med goda soppor i frysen till post-op! Kram kram

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails