söndag 2 november 2014

Det gick ju bra det här (också)

Det finns vissa typer av mat jag brukar undvika att laga. Där jag tänker "det blir ju ändå aldrig sådär bra som på restaurang - lika bra att låta proffsen sköta sitt". Typ thaimat och indiskt. Men sen så slår envisheten till och jag bara måste testa. Det gick ju dessutom bra med Pad Thai:en sist, så varför skulle det inte funka med Palak Paneer? Fast utan paneer, men med tofu. Och OM det funkade?

Palak tofu
5 portioner

3 mindre gula lökar
1 msk bruna senapsfrön
2 msk garam masala
2 st kardemummakapslar
1 msk spiskummin
1 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
~2 tsk chilipulver
3 vitlöksklyftor
2x2 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré

salt och svartpeppar
3 dl vatten
500 gram hackad spenat
4 tomater
250 gram fast tofu
1 msk smör
1 dl lätt crème fraiche
1 kruka koriander

Gör så här
Finhacka löken och stek den mjuk i olja i en större panna. Riv vitlök och ingefära, blanda med alla kryddor (utom salt och peppar) och tomatpuré tills du har en kryddpasta. Lägg ner i pannan och låt fräsa i några minuter tills kryddorna fått mycket smak. Tillsätt lite vatten för att undvika att de torrsteker.

Ta kärnhuset ur tomaterna och strimla filéerna. Addera dessa till pannan tillsammans med vatten och spenat. Låt småsjuda under lock i drygt tio minuter. Skär tofun i kuber och vänd ner tillsammans med smör och crème fraiche. Låt koka upp och vänd sedan ner hackad koriander.
 

Någon gång tänker jag mig att jag ska göra egen paneer - hur svårt kan det vara? - men tills dess funkar ju fast tofu hur bra som helst. Eller halloumi. (Halloumi funkar alltid - jag menar, det är ju ost).

Receptet jag utgick från hittade jag på Jävligt gott. Det var ju Jävligt gott så jag säger bara: tackarrrr.

Och på tal om mat som jag inte brukar ge mig på att laga: i torsdags kom vi äntligen iväg till Vi Viet - en vietnamesisk restaurang i Vasastan som jag hört mycket gott om. Det är en rätt så anspråkslös lokal i en källare, men maten var både otroligt god och vackert serverad. Servitören var hur gullig och engagerad som helst. Väldigt prisvärt dessutom. Rekommenderas varmt!

12 kommentarer:

  1. Så här är den, grytan som vi såg på ditt Instagram innan! Nu har vi aldrig provat såndäringa Palak Paner i någon form (fasen att det inte finns en indisk restaurang i stan!) men vi kan tänka oss att det där med halloumiosten skulle vara nåt för oss att ha i. Måste ju testas och indiskt har vi inte haft på alltför länge...

    Kramar på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det ingen indisk restaurang i Ystad? Skandal! Jag kommer genast och lagar mat till er!

      Radera
  2. Jag är inte så förtjust i palak paneer så den här varianten hade helt klart passar mig bättre! Vi lagar en del indisk mat hemma, älskar det! Kram, kära Russin!

    SvaraRadera
  3. Palak paneer är ju GULD. Love it. Har gjort egen någon gång (med halloumi, det funkar bra kan jag intyga) och det blev gott men inte så snyggt, hähä!

    SvaraRadera
  4. Jag har gett upp när det kommer till tofu. Hemma blir det aldrig bra i maten tycker jag, hur god grytan eller soppan än är. Halloumi funkar ju fint annat´rs och ger i sig lite mer smak. men jag har bestämt att jag ska göra egen paneer efter att våra kompisar sagt att det var löjligt enkelt att göra.
    Men bortsett från tofun då så låter det mycket gott. Jag kan bara tänka mig dofterna som spred sig i köket...
    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver ju inte älska allt ;) - som tur är!
      Ja, det doftade underbart! Kram.

      Radera
  5. Fin gryta jag har slängt ihop liknande fast med cashewnötsgrädde. Gissar att du sett 20000 days on earth trots att du inte fick plats på premiären. Jag såg den i fredags och blev helt bergtagen av hela filmen. Speciellt Warren Elis som var så gullig och bjöd på ål och tagliatelle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bådar gott inför den dagen jag kommer iväg och ser filmen!

      Radera
  6. Det här låter fantastiskt gott! Kanske man ska göra en vegan version av! Tack för att du delade med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska inte vara några konstigheter att veganisera!
      Kul att du tittade in här :)

      Radera

Related Posts with Thumbnails