torsdag 2 oktober 2014

Gudagott

Jag vill berätta om Gudagott. Det är en av mina favoritbutiker som jag önskar att jag besökte oftare än vad jag faktiskt gör. Mina andra favoritbutiker är - om man ska tro mitt kontoutdrag - Järnia, Apoteket och Adlibris.

Gudagott ligger vid Mariaplan här i Göteborg. Deras vision är att erbjuda utvalda råvaror av god kvalitet från lokala producenter och leverantörer. I butiken hittar man bland annat kött av alla olika sorter, ost, glass, fisk, ägg, och charkprodukter. Ta en koll om du har vägarna förbi! Eller nej förresten, ta en omväg dit, köp en bit gris och rulla till en porchetta.

Örtfylld porchetta
1 kg fin svensk fläskkarré
zest av 1 citron
1 liten näve färsk salvia
1 liten näve ramslök
3 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
smör
1 dl vitt vin

Gör så här
Skär fläskkarrén enligt dessa instruktioner så att du får en "köttmatta" (mmm, härligt ord). Gnid in rikligt med salt och nymalen svartpeppar. Finhacka örter och vitlök. Fördela detta med citronzestet jämt över köttet. Rulla ihop tajt och bind ihop med steksnöre. Det finns säkert något snyggt och metodsikt sätt att göra det på, annars gör du som jag och bara virar och knyter lite improviserat.

Sätt ugnen på 150 grader. Stek köttet runtom i smör så att du får en fin yta. Lägg köttet i en ugnsform, skvätt i vinet och sätt en stektermometer i den tjockaste delen. Låt steka i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 80 grader (lite rosa fläskkött är ju numera okej). Ta ut och lägg under folie. Låt vila tills det är såpass svalt så att du kan skära upp det i skivor. Ta gärna vara på skyn och gör en sås av.

Servera med till exempel parmesan- och brödstekt blomkål. Gu' så gott. Butiken har även ett alldeles underbart Instagramkonto med i princip dagliga uppdateringar. Och trevliga är de också!


15 kommentarer:

  1. Verkar vara ett härligt ställe att handla på! Porchetta har jag fortfarande inte gjort. Galet! Fast nu vill jag veta mer om det där parmesan- o brödstekta tillbehöret. Tell me more! Låter gudagott 😉. Trevlig helg snygging! Kram!

    SvaraRadera
  2. Får nog ta en omväg dit nån dag då. Aldrig varit där!

    SvaraRadera
  3. jag får nog också ta en omväg dit nån dag, har spanat in dem lite på instagram ibland men aldrig varit där IRL... porchetta har jag aldrig gjort heller. är man ens matbloggare på riktigt då?

    SvaraRadera
  4. Se där jam där har vi ju den bortglömda porchettan:) Ramslök i, japp hur gott som helst låter det och perfekt för de som inte tål vitlök, kan vi berätta!
    Kramar på dej

    SvaraRadera
  5. Låter som ett ställe i min smak!
    Tänk porschetta har jag aldrig tillagat. Hur nu detta kan komma sig. Borde passa bra på en liten middagsbuffé. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är övertygad att du hade gillat det!
      :)

      Radera
  6. Lawd have merci vad gott det låter, jag tror jag tar en omväg förbi dig!!

    SvaraRadera
  7. Respect! Köttmatta är inte helt lätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köttmatta borde komma in i SAOL anyday now...

      Radera
  8. Gott! Och vilken trevlig butik! :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails