onsdag 13 augusti 2014

På öin

Jag har varit på Gotland! Hur många gånger har jag inte tänkt att "dit vill jag åka"? Så när erbjudandet om att hälsa på M&M med familj dök upp var jag inte svårflörtad (är väl inte det i andra fall heller kanske). Jag packade champagne och parmesanost och tog flyget till Visby.

Väl där började det kämpiga uppdraget att bocka av ett gäng obligatoriska Gotlandspunkter: bad i Blå lagunen, utflykt till Fårö med Engelska kyrkogården och Langhammars raukområde, crêpes i Hablingbo (som på grund av omständigheter istället blev crêpes i Fide), loppis i Tofta, bad i Djupvik med Stora och Lilla Karlsö i bakgrunden, traskande kring Visby ringmur, inmundigande av Saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde (GOTT!) och sex fantastiska (alltså f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a) sichuanrätter på Surfers.


Grillen gick varm nästan varje kväll och Matilda påminde mig om ett av mina recept som hon bjuder på med jämna mellanrum. Således: en favorit i repris!

Stugans sotade lax

4 port

700 gram laxsida med skinn
2 vitlöksklyftor
2 tsk malen kryddpeppar
2 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk rostad lök
1 tsk torkad timjan
2 tsk chiliflakes
1 tsk mald kanel
1 msk farinsocker
1 msk flingsalt
2 msk rapsolja

Gör så här
Pressa vitlöken och rör ihop med övriga ingredienser (utom laxen då). Mosa inte ihop det, då den rostade löken fortfarande ska vara hel. Vik grillfolie dubbelt och lägg på laxen. Bred kryddröran över hela laxen. Grilla under lock tills laxen är klar, det tar ungefär 15 minuter. Kryddbladningen ska bli nästan svart. Servera med kall gräddfilssås.


Under min vistelse hann jag även fylla 31 år (hurra hurra!) samt stifta bekantskap med två nya människobarn. Det var ett nöje att få torka tvillingspyor (men Matilda, jag kan inte undgå att reflektera över att vi för tio år sedan istället torkade varandras spyor... Well well, tiden går...).

Tack alla inblandade för dagar jag inte kommer att glömma. Jag kommer plocka fram dessa minnen och foton för att värma ett fruset vinterhjärta.

14 kommentarer:

  1. Mums för sotad lax och hurra för Gotland. Det är verkligen ett litet paradis, fast man hör ju inte vad de säger.

    SvaraRadera
  2. Far till gotland imorgon jag! Tack för påminnelsen om saffranspannkakan, måste ju äta det nu. Så jäklans gott.

    Och grattis i efterskott! Hurra, hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar tackar! Såg ut som om du hade det fint på ön!

      Radera
  3. Visst är Gotland härligt! Jag har varit där men inte haft förmånen att få uppleva alla de där "måstena" som du fick tack vare folk på plats. Nästa gång åker du och jag!

    Tack för favoriten i repris, den får bli min premiärfavorit - ska absolut testa den på grillen på landet!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig varit på Gotland faktiskt, skäms på mig! Ser ju ut att vara alldeles underbart ljuvligt! KRAM!

    SvaraRadera
  5. Ja den där ön vill jag också uppleva. Jag har varit där två gånger. En gång i jobb över dagen och en gång hälsade jag på en kompis där under några dagar. Vi hann väl bara med att peta på Raukar, känna av ett Visby lite off season mm. Inser att jag måste åka dit igen och bocka av resten av listan.

    SvaraRadera
  6. Hurra hurra för dina 31! Och hurra för favoriter i repris, bra att bli påmind själv också ibland om rätter andra lagat och uppskattat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och visst behöver man bläddra i sina egna arkiv ibland. Många guldkorn där.

      Radera
  7. Gotland är helt underbart! Det är som att åka utomlands. Lika exotiskt och så fattar man inte vad de säger, ha ha...
    Jag har dock ett mindre trevligt regnigt minne från ön när Berra och jag på motorcykelsemester med tält prickar i det dygn det föll lika mycket regn som det vanligtvis faller på ett helt år på Gotland. Vi kom inte ens ifrån ön. Annars är det ett ljuvligt ställe på jorden.

    SvaraRadera
  8. Ja men det kändes som en utlandssemester!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails