torsdag 21 augusti 2014

Gående på trettiotvå

31 år alltså. Och jag blir bara smartare, bättre, starkare och snyggare för varje dag som går. True story!

Lista över saker jag börjat göra regelbundet efter min trettioårsdag:
1. Tandtråda
2. Bädda sängen
3. Måla tånaglarna
(Vad säger ni, vilket kap va? Skynda att haffa.)

Förutom de tre ovan nämnda världsomvälvande punkterna har jag på senaste året också fyllts med känslan av att jag klarar av vad som helst. Och det mina vänner, är en känsla jag kan rekommendera till er alla. Huruvida det innebär att få fart och ordning på det jag lagar och stoppar i mig nu efter sommarlovet - det återstår att se...

Och på tal om det: nu är dags att ta tag i lunchlådorna igen. Alla vet ju att lasagne är den bästa matlådematen. Hence:

Lasagne med portabella, aubergine och hasselnöts- och persiljecreme
6 port

2 dl hasselnötter utan skal
1 liter lätt packad bladpersilja
1 ägg
350 gram ricottaost
salt
svartpeppar

2 mindre auberginer
4 stora portabellasvampar
4 vitlöksklyftor
smör

50 gram smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
150 gram ricotta
salt

färska lasagneplattor
500 gram körsbärstomater

Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader. Sprid ut hasselnötterna på en plåt. Rosta i mitten av ugnen i kanske tio minuter, rör om med jämna mellanrum. Låt svalna och lägg sen i en plastpåse. Sug ut luften och gnid nötterna mot varandra för att få bort innerskalet.

Mixa nötter, persilja, ägg, ricotta till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

Finhacka aubergine och svamp. Stek i rikligt med smör tillsammans med finhackad vitlök tills du har en mosig röra.

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och vispa bort klumpar. Häll på mjölk i omgångar. Låt sjuda några minuter tills såsen tjocknat. Rör ner ricottan och salta.

Varva persiljecreme, auberginemos, béchamelsås med lasagneplattor i en ugnsfast form. Avsluta med béchamel och skivade körsbärstomater. Grädda i 200 grader i drygt 30 minuter. Ta ut och låt vila några minuter.


Originalreceptet kommer från Om jag var din hemmafru, en av de snyggaste och bästa kokböckerna jag äger. Det var en finfin lasagne vill jag lova, snäll men inte desto mindre smakrik.

Nu laddar jag, och även ni hoppas jag, inför Global Picnic i helgen. Tjo!

14 kommentarer:

  1. Haha tandtråd, jävlar vilka vuxenpoäng. Ska jag var ärlig så försöker jag lära mig det där med tandtråd också. Trots att jag är några år äldre än dig så kommer jag bara ihåg tandtråden så där varannan vecka.

    Och ja!!! Lasagne är den bästa lunchlåde-rätten! Den brukar ju smaka så mycket bättre också när den fått stå över natten!

    Ha det bra nu. Trevlig helg:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varannan vecka är inte så illa heller!

      Radera
  2. Tandtråd fick jag lära mig redan efter min tandoperation när jag var typ 18 och bädda sängen blir man lite halvtvungen att lära sig när man bor i en etta, som vi gjorde länge... Men så brukar jag få höra att jag är en tant i och för sig :) Hujedamej. Men lasagne, det är fina grejer det! Blir aldrig gammalt :) Älskar Lotta Lundgren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är en tant i en trettioettårings kropp så du är i gott sällskap :)

      Radera
  3. Men du, tandtråd? Hade hoppats kunna vänta till min 40-årsdag innan jag börjar med. Once you started you know... Plackers däremot, beroendeframkallande. Önskar man kunde få dem med smak, bacon kanske? ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Grattis! Jag vet inte om jag vågar lägga upp en lista med nya olater jag fått för mig efter jag fyllde fyrtio... Bädda sängen kommer jag däremot aldrig att bli tillräckligt vuxen för.
    Ja, nu gäller det att fixa matlådor och komma igång med vardagsrutinerna igen. Efter att haft lyxen att kunnat träna hur mycket som helst under sommaren känns det jobbigt att behöva pressa in ett par pass i veckoschemat. Fast allt har sin charm.
    Det här var ju en minst sagt trevlig lasagne du lagat! Många goda smaker ihop i den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med bädda sängen menar jag egentligen bara att svepa täcket någorlunda rakt över sängen... :) Testa lasagnen!

      Radera
  5. Och vilken lasagne sen då!! Shiit, så god!
    Och så vuxlig du blivit. Inte ens jag som är 31+ är så duktig med tandtråden men bädda sängen gör jag minsann varje dag (plus grabbarnas)

    SvaraRadera
  6. ojoj, det där med att bädda sängen kommer jag nog aldrig lära mig. fast å andra sidan har jag ju ett helt halvår kvar till 30! jag har däremot börjat få problem med att hänga med i tekniken, tror att min dator känner av att jag börjar bli gammal och börjar jävlas med mig med flit... men det där med att känna av att jag klarar vad som helst, det ser jag fram emot! kan änna ta lite lasagne också när vi ändå håller på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ska bara veta vilka visheter som kommer över dig dagen du fyller 30...!

      Radera

Related Posts with Thumbnails