måndag 2 juni 2014

Istället för

Ni vet när jag levde ihop med en vegetarian (vinkevink Michael)? Förutom alla andra fina minnen jag bär med mig från den tiden så har jag även minnet av Gourmetbullar från Hälsans Kök. Jag hat-älskade dem då och gör det fortfarande. Oklart varför/hur.

Det var när jag satte tänderna i dessa umamibomber som jag fick en gourmetbulleassociation. Varken för smaken eller konsistensens skull, men något var det. Goda är de hursomhelst och jag vill rekommendera er att testa. Och jag föredrar faktiskt svamp och quinoa framför rehydrerat sojaprotein, men det kanske bara är jag?

Gourmetbullar - på riktigt
40 st

2 dl okokt quinoa
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
350 gram champinjoner
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
2 dl pankoströbröd
2 ägg
1 1/2 dl finriven parmesanost
salt
svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja

Gör så här
Koka quinoan och låt svalna. Finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i smör tillsammans med tomatpuré. Hacka svampen fint, låt den och timjan steka med i dryga tio minuter. Låt svalna några minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda quinoa och svampröra med ströbröd, ägg och ost. Krydda med salt, peppar och färsk persilja.

Rulla bollar av smeten, ca 1 matsked till varje, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i drygt en kvart.


Alltså! Jättegoda! Och det är något med quinoa som ger ett sånt trevligt tuggmotstånd. Jag åt dessa bullar med en ruccola-kronärtskocks-pastasallad med en kall sås av soltorkade tomater.

Receptet hittade jag hos Vegetarisk måndag - en riktig receptskatt!

FYI så har jag haft magsjuka i helgen. Det var inte kul. Den värsta grejen med det är att jag alltid inbillar jag mig att jag aldrig kommer vilja äta igen, och då får jag panik. Men som alltid, hungern och aptiten kom åter.

Eftersom man ska hålla sig hemma 48 timmar efter sista symptomet håller jag mig borta från jobbet idag. Man skulle kunna säga att det är för mina arbetskamraters skull jag legat och läst böcker i solen hela förmiddagen. Varsågoda!

14 kommentarer:

  1. Magsjuka alltså. Fy fan, det är något av det värsta jag vet. Med sex syskonbarn är risken att man drabbas minst en gång om året överhängande, rrrrrrys! Hoppas du mår bättre nu, kära Russin! KRAM!

    SvaraRadera
  2. Men vilken fin kollega du är! Och absolut är det 48 timmar som gäller, det vet väl varje förskolefröken:)
    VI hittar så många bra vegetariska recept hos dej, Kim, bara så du vet det och detta är inget undantag! Sparas och görs en dag.

    Kramar på sig

    SvaraRadera
  3. Ohå! Såna där tänker jag göra. Låter kanongoda. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  4. Jag klarar mig alltid från vinterkräksjukan (vilket inte enbart är positivt att jobba kvar när avdelningens patienter drabbas...), men är grymt känsligt för dålig mat och blir typ sjuk när alla andra klarar sig. Oavsett virus eller bakterier så är magsjuka värsta som finns.
    Dessa veg-bullar måste jag testa! Låter som de passar min smak.

    SvaraRadera
  5. Men usch och fy! Nu dessutom, så sent på säsongen. Tur att aptiten alltid kommer tillbaka med buller och bång, precis när en tror den är för evigt förlorad.

    SvaraRadera
  6. Man kan ju undra om dessa verkligen slår originalet? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet ett sätt att ta reda på det!

      Radera
  7. Du är så generös på det viset, att du tänker på dina arbetskamraters bästa och offrar dig på hemmafronten ;-) Sorry att jag inte varit inne på ett tag. Behöver nog också en helg (eller ett par veckor) på Vann. Vilket härligt ställe det verkar vara! Vi får styra ihop en träff snart. I Göteborg eller kanske stråla samman i Kalmar hos en viss Remsa som jag känner till där :-)

    Sköt om dig - vi ses snart!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om man hade kunnat checka in där, vi två i en vecka, det hade varit något det! :)

      Radera

Related Posts with Thumbnails