torsdag 12 juni 2014

Det bästa har nog inte hänt än

Är det ändå inte en bra tid på året nu? Precis innan sommaren drar igång på riktigt. En kvart i solen under lunchrasten fyller på lyckostapeln i mitt hjärta. Sushi på Ai's uteservering med vänner en helt vanlig vardag. Cykla ut till klipporna en söndagsförmiddag för samtal om livet. De små grejorna.

Eller det stora: som att vara en av de 70 000 som fick uppleva Håkan på Ullevi. Och vinna en 150-grams Noblesse-ask på chokladhjulet på Liseberg.

Innan konserten i lördags hade vi Håkan-picknick i Håkan-väder med Håkan-pepp. Jag bakade ett finfint Håkan-bröd fyllt med Håkan-godsaker. Det blev Håkan-populärt (Ja, jag raljerar lite över mediabevakningen).

Tortano med feta och oliv
1 bröd

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 1/2 msk flingsalt
2 1/2 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g fetaost
1 1/2 dl kalamataoliver
svartpeppar

Gör så här
Smula jästen och lös upp den i vatten. Tillsätt olja, honung och salt. Rör ner durumvetemjöl, och tillsätt sen vetemjölet i omgångar tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Baka ut degen till en rektangel (tryck ut, kavla inte). Smula fetaosten och hacka oliverna grovt, fördela över brödet. Mal över lite svartpeppar. Rulla ihop degen till en rulle, som du sen formar till en krans/bulle.

Lägg på plåt för att jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk till 200 grader. Grädda till provstickan är torr, cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. Recept härifrån. Som sagt: perfekt på picknick, men funkar också som mellanmål eller kanske kvällsmat.


Det slog mig precis att jag jobbar en vecka till, sen har jag lite semester. Galet. Galet bra! Då blir det ett nytt äventyr för ert favoritrussin minsann.

10 kommentarer:

  1. Gött när livet flyter och bjuder på det bästa. Det är man värd. Och vilket gott Håkan bröd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet är inte så jäkla dumt ändå! :)

      Radera
  2. Härligt att du trivs med tillvaron! Jag har galet mycket inplanerat denna månad men allt är kul så jag trivs jag med.

    Ska bli spännande att se vad det blir för äventyr på semestern! Ha en fin helg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt bra och kul kommer gärna på samma gång! Men visst är det härligt?

      Radera
  3. Jag håller med dig. Så här innan "riktiga" sommaren och semestern är det bäst. De små stunderna i solen ger galet mycket energi.
    Ja, det var verkligen Håkans kväll. Om man så var och vildmarkscampade lär ingen missat att Håkan hade värsta konserten och alla var där.
    Tortano är bästa picknickbrödet! Jag gillar bröd med godsaker i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som om det kan bli en Tortanosommar, tänk på alla goa grejer man kan stoppa i!

      Radera
  4. Sommaren är ljuvlig : ) hade gärna hört Håkan, gahh jag har ett frikort på honom ; ) skämtåsido ; ) Mums med brödet ser galet gott ut kram på dig! Sofia

    SvaraRadera
  5. Jag är en av de som inte har fattat Håkan-grejen. Min idol är Håkan Mårtensson i Ystad, hihi! Han gör korv så att man sjunger minst lika bra som Hellström när man har ätit den. Hellström får sjunga hur falskt eller bra som helst - jag tycker att det är kul för andra att de gillar honom. Men jag slipper gärna gå dit. Min kompis har förresten sett Håkan naken, hihi, men det kan vi prata om en annan gång. Kram och glad midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. det var inte förrän förra året jag fick Håkan-feber faktiskt. Men Håkan i Ystad är ingen dum Håkan han heller :)
      Ja den där nakenhistorian vill jag gärna höra!

      Radera

Related Posts with Thumbnails