tisdag 4 februari 2014

Stängt för inventering

Nu mina vänner, bekanta, ovänner och smygläsare. Nu kan ni spana in delar av reportaget från GP Foodie både här och där. Enjoy! (Stolt och nöjd)

Sen: Ni vet när man får för sig att inventera och städa skafferiet? Inträffar ofta i samband med tråkiga söndagar. Ser man på, tre öppnade rågsiktpåsar. Minst lika många paket linfrön. Två kakor gammal bakchoklad (Släng inte! Kan komma att användas som desperat nödproviant senare under söndagsångestkvällen).

När man trodde att russin inte kunde bli mer skrumpa än vad de är från början - Johodå. Muscovadosocker som man glömt försluta ordentligt så att det är så hårt att du skulle kunna slå ihjäl någon med det. Den där roliga burken som man köpte på sin resa där den smakade alldeles fantastiskt, men när man kommer hem med den så undrar man Vad-är-det-ens?

Vilket är ditt bästa/roligaste/äckligaste/konstigaste skafferifynd? Berätta!

Jag börjar med att beta av rågsikten och linfröna så får vi se vad som händer med resten.

Rågsiktbullar med linfrö
12 frallor

5 dl vatten
50 g smör
50 g jäst
1/2 dl brödsirap
1/2 dl linfrön
1 msk salt
ca 14 dl rågsikt

Gör så här
Värm vatten och smör i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, linfrön och rågsikten i omgångar. Arbeta degen tills den är smidig.

Låt jäsa övertäckt i bunken i 40 minuter. Knåda den och dela upp i tolv delar.Låt frallorna jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda frallorna i drygt 12 minuter, tills de är torra i mitten. Låt svalna på galler under bakduk.


Hade det inte varit för att jag vet att någon annan också kommer äta de här bullarna, hade jag nog till och med slängt i en näve av de däringa torra russinen också.

Att ha hembakta frallor på lut i frysen är något tämligen nytt för mig. Att baka bröd överlag faktiskt. Men det är något väldigt tillfredsställande med att trycka ett lätt finger mot en elastisk deg och se den studsa tillbaka. Att man sen spänstigt cyklar som en iller till jobbet för att man vet vad för frukostfralla som ligger i cykelkorgen är ju en bonus.

36 kommentarer:

  1. Vi har en del flaskor i vårt skafferi som vi inte ens kan lukta oss till vad de innehåller. Vi vet att det är drycker som vi själva har blandat samman och satt, men vad tusan det är och hur gamla dom är har vi inte den blekaste aning om. Men häller ut gör vi inte, rätt vad det är så kanske vi kommer på det:)
    Fast häller det i bullar hoppar vi nog över, då är det bättre att följa ditt recept för det ser ju bra ut.

    Kramar till dej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha plötsligt en dag så kanske det förvandlats till någon fantastiskt! Man vet aldrig ;)

      Radera
  2. Alltså! Jag har en burk kastanjpuré i kylen som jag köpte på Korsika för 2,5 år sedan. Tror inte datumet passerat ännu men vet inte vad jag ska föra av den. Antagligen i en kaka!? Ja, man samlar på sig....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kastanjepuré alltså... Låter intressant, men som du säger: vad gör man med det?

      Radera
  3. Förra vintern städade vi skafferiet orderntligt. Insåg att vi är kass på att äta godis. Det var godis med bäst-före-datum 2004 som åkte ut. O massor annat, senare, godis. Totalt blev det en o en halv ICA-papperskasse (stora modellen) som fylldes och åkte ut i komposten. Pepparkakor från några år tillbaka, skruvmakaroner som vitnat, oöppnade ostbågepåsar med 5-6 år på nacken... Det mesta var verkligen godis som trollen fått hem på div kalas men inte velat äta upp direkt. Allt åkte in på "godishyllan" i skafferiet.

    SvaraRadera
  4. Vad mycket roligt man kan hitta när man rensar, burkar med diverse innehåll har en viss förmåga att samlas i kylen typ öppnad tacosås....som man sen inte använder på ett tag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den där hyllan i kylen hade behövt sig en genomgång också. Kanske helgens projekt?

      Radera
  5. Jag vågar inte ens göra en inventering haha!

    SvaraRadera
  6. Fniss, känner igen mig med skafferiet! Vi kommer väl bli tvungna att gå igenom vårt i samband med flytten. Får se vad som dyker upp...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just därför är det bra att flytta då och då :)

      Radera
  7. Alltså. Om du bara visste vad vi hittade i våra lådor senast förra veckan. Och vi har ju inte bott här så länge, så jag måste alltså ha packat ner skiten i förra lägenheten och tagit med det hit. GAAAH!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland vill man skylla på någon annan. Går dåligt när man bor själv ha ha.

      Radera
  8. Jag tänker inte berätta vad som fanns i min pappas skåp när vi städade ur hans lägenhet. Däremot kan jag säga att det är mycket som kan växa i en morotspåse, faktiskt saker som man mest sett på film (aliens) och så. I egna skafferiet har det mest varit skalbaggefynd och det kan jag leva med, haha!

    Finfint reportage i GP. Jag länkar till dig från min blogg i dag! Kram!

    SvaraRadera
  9. Så himla roligt att du är med i tidningen!! Riktigt bra skrivet dessutom och superfina bilder. Du SKA vara stolt!! :)

    Och grymt att du dessutom städar skafferiet! Go Russinet!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Jag gjorde flädervinäger i somras och hittade den där flaskan långt bak i skafferiet för lite sen... Shiiiieeet vad det stack i näsan när jag öppnade den - blev nästan full bara av ångorna... Hoppsansa!

    Grattis (kan man väl säga?) igen till det fina reportaget i GP - superkul! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha shit. Krigföringsmaterial?

      Tack snälla du.

      Radera
  11. vad snygg du var i GP rå! tänkte nästan ta med tidningen till öppna förskolan och skryta för alla om att jag känner dig!

    jag borde verkligen rensa vårat skafferi, men det tar emot lite... och kylen! den ska vi inte ens tala om. den där hyllan där man ställer alla glasburkar med syltad lök och hoisin-sås och sånt. är lite rädd för vad som står längst bak på den hyllan faktiskt... lika bra att låta sakerna stå kvar där de står så det inte kommer nåt läskigt framkrypande för att vi förstört dens bo...

    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tihi. Tack!!

      Kylen vågar jag inte heller mig på... Men det är väl snart oundvikligt.

      Radera
  12. Vi kör kyl- och frysrensning varje vecka men trots det har vi en sedan tre år tillbaka öppnad bruk inlagda rödbetor som aldrig kommer nån vart. Mycket sparsamt och gnetigt med mat som aldrig tar slut :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha det där känner jag igen. Rödbetor och smörgåsgurka.

      Radera
  13. Grattis till ett fint reportage! Så fin och härliga recept och fina bilder, absolut något att vara stolt över!

    Angående skafferiet har jag en flaska persikovinäger som var så god när jag provade den i affären, men väl hemma med flaskan i skafferiet hittar jag inget bra användningsområde... Men den får nog vara kvar ett tag till, vinäger håller väl länge?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Linda!
      Persikovinäger säger du? Det påminner mig om att jag har en hallonvinäger någonstans....

      Radera
  14. Det ska du tro att jag har läst om dig :-) Supertrevligt reportage, bra skrivet och fina bilder. Tycker att de "fångade" dig bra!

    Det är ganska spännande att göra sådana där rensningar men det känns alltid lika dumt att behöva slänga sånt som har blivit alldeles för gammalt för att kunna använda. Jag har nog inte stött på så mycket konstigt men torra kryddor som man inte använder så ofta kan hinna bli flera år gamla.

    Och så blir jag påmind igen om det där med att baka. Jag äter en macka på jobbet varje morgon, men skulle lätt hellre ta med min egna hembakade! I am on a mission :-)

    Trevlig helg och kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lotta! Trevlig att höra :)
      Kryddor ja, hur länge håller de egentligen? När är det dags att slänga?

      Nu när du lagat fisk kanske bröd är det nya?
      KRAM

      Radera
  15. yes vad du är bra : ) hembakat is the shit : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  16. Efter att ha haft först invasion av mjölbaggar och sedan motts (tror jag de hette) så löste sig den inventeringen själv. Så kan det gå när man är duktig och köper ekologiskt. Nu har jag i stort sett allt i burkar.
    Men jag gav nyligen bort diverse matgryner, så som mathavre, matvete och kamutvete. Ingen av oss i familjen äter det med någon större njutning så ett par kollegor fick något nytt att testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland krävs det någon speciellt för att man ska komma igång... synd att det råkade vara ohyra.

      Radera
  17. Förlåt förlåt!!! Glömde skriva hur fint reportaget om dig var! Riktigt fint! Kramar.

    SvaraRadera
  18. Härligt kära Russinet, go go go! Så kul att se dig i GP och stort grattis fina du, kramar i massor!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och grattis till DITT fina reportage!

      Radera

Related Posts with Thumbnails