onsdag 26 februari 2014

Halv åtta hos Lotta VI

Det känns som om något är på g. Att vi är i startskottet för något. Jag tror det kallas våren, mer känt som årtstiden-då-allt-går-i-turbofart-och-man-hinner-knappt-tänka-efter. Ljuset har kommit tillbaka och jag försöker lyfta blicken.

Men innan vi lägger in den högre växeln, så får vi blicka bakåt lite. Till mitten av december och Lottas halv åtta-middag. Förstår ni att hon köpte en hel kanin som hon styckade själv? (Var god infoga valfritt skämt om Farlig förbindelse)

Lottas meny var uppdelad i Hav - Mark - Himmel.

Hav:
Halstrad pilgrimsmussla, örtolja, fänkålspuré, apelsinkokta morötter och saffransskum. Vegetariskt alternativ med butternutpumpa istället för mussla.


Lyxig känsla, många smaker och fint halstrade musslor - mumselimums.

Mark:
Kaninsadel fylld med bacon, persilja, svamp och kaninlever. Serveras med risotto. Vegetariskt: öppen lasagne med mandel och svamp.



Som sagt, imponerande arbetsinsats. Och kaninsadeln med fyllningen smakade förträffligt. Och risotto - det älskar man ju...

Himmel:
Risalamande, citrusterrin och clementingranité

granité

6 clementiner

terrin
4 st blandade citrusfrukter
1 granatäpple
strösocker
1 dl citrussaft
gelatinblad (1 1/2 blad till 1 dl vätska)

Risalamande

En halv vaniljstång
100 g florsocker
60 gram skalade mandlar, hackade
1/2 portion kall risgrynsgröt
4 dl grädde, vispad

pistagenötter

Gör så här
granité:
Pressa saften från clementinerna. Frys in i en bunke.

terrin:

Skär ut hinnfria citrusfiléer. Ta vara på väskan som blir över och krama ur all vätska ut hinnorna. Lägg vätskan i en kastrull. Värm och smaka av med socker, det ska vara lagom sött... Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter, krama ur dem och smält dem i citrussaften. Lägg citrusfiléerna och granatäpplekärnor i lager i en plastfolieklädd form, häll över den svalnade citrussaften så att den precis täcker. Låt stelna i kylen i några timmar.

risalamande:
Dela vaniljstången, skapa ur fröna och blanda med lite av florsockret så att fröna separeras. Blanda med resten av florsockret, gröten och mandeln. Vänd i grädden.

Skär upp terrinen i snygga skivor så att citruslagren syns, skrapa upp clementinsnö från granitén med en gaffel och servera tillsammans med risalamanden. Hacka lite pistagenötter och strö över risalamanden.


Lite julvibbar, men fräscht och piggt och man ville bara ha mer. Jag är svag för desserter som består av flera komponenter på det här viset. Citrusterrin - grym idé!

Överlag: Mycket mycket gott! Och modigt. Många tummar upp (men drick inte Lottas hemlagrade fäldertequila - den är livsfarlig, jag blev snorfull).

26 kommentarer:

  1. WOW!!! Hur gör man för att få vara med på sådana här kalas (=vad ska jag baka för att bli inbjuden ;))?

    Superlyxmeny som verkar hur god som helst och vilken kock hon verkar vara Lotta. Håll hårt i henne, en vacker dag kan vild kanin vara det enda kött vi kan få tag i och då är det ju bra att känna någon som kan stycka den (för det vet vi ju att får vi inte i oss kött kommer vi att förfalla snabbt och bli fula, åtminstone vi tjejer).

    Tack och bock för tillbakablicken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det säkraste är nog att ta reda på när nästa middag är och helt sonika bara dyka upp! ;)
      Ja Lotta, henne behåller jag. ha ha.

      Radera
  2. Kanin?! Aldrig ätit... Hur smakar det? Smakar det fågel som allt annat "konstigt" kött?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, lite vilt, men ändå milt. Kanske lite fågel ja..

      Radera
  3. Nope aldrig ätit kanin....
    Efterrätten nom nom vilka smaker. Hurra för våren säger jag som älskar ljus, sol och värme! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och du är inte så sugen på att testa nu heller förstår jag ;)

      Radera
  4. Hare har jag ätit (väldigt gott) men inte kanin.Jag var på styckningskurs igår och även att jag nu vet var sadeln sitter så skulle jag aldrig våga stycka fram den själv.

    Hela menyn var ju super! Förrätten mmmmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad häftigt med styckningskurs. Det hade nog varit nyttigt och intressant för oss köttätare!
      Förrätten var mums!

      Radera
  5. Jag har visserligen ätit kanin någon gång, men tyckte inte särskilt om det (fast med vissa recept kan det bli kaningott (vits!), sägs det, och det var säkert Lottas. Frågan är bara till hur många personer en ynka kanin räcker? Menyn är annars imponerande och lyxig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den räckte och blev över till tre iallafall, men det kanske var en jättekanin?

      Radera
  6. Men, vilken middag!!! Kanin har jag nog aldrig tillagat själv även om jag ätit det på restaurang. Lite för kräsmagad för styckningen och sådant tycks bli värre med åren. Kyckling går bra men J:s stora batcher korvkött som mals har jag liite svårt för. Fast nu ska jag ju bli lantbo under en tid framöver så det är kanske dags att tillägna sig lite husmorsfärdigheter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska komplicerat alltihopa, det här med att man gärna äter kött... MEN...
      Man får väl börja som du säger med kycklingen och jobba sig framåt.

      Radera
  7. Tack för dina fina ord hos mig!

    Kanin är jättegott även om jag aldrig styckat en själv. Det är inte riktigt min grej även om jag inte är sentimental när det gäller djur som har haft ett gott liv.

    I Uganda, när jag var där med mina elever, köpte vi två hönor som fick åka båt med oss till en ö. Där bodde vi en natt och på kvällen åt vi hönorna. Jag var dock inte med under själva slakten men en elev hade mycket svårt att äta av köttet. Märkligt hur långt vi har kommit ifrån det där med att det är djur vi äter när vi äter kött. Korv växer på träd och tomater är något man köper i rinnande form i en plastflaska...

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror och hoppas att vi ser än förändring på det nu. Att medveten ökar. Så minskar nog köttätandet också ;)

      Radera
  8. Var du fortfarande full när du skrev inlägget eller :-) Ovanligt många stavfel för att vara dig - ha ha! Inte ett dugg avundsjuk som sagt. Inte alls. Men jävligt snyggt namn hade värdinnan i i alla fall!

    Puss & kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skyller allt på tequilan! (det brukar jag göra)
      Puss puss!

      Radera
  9. Holy crap, vilken meny! Väldigt fint, även om kanin kanske inte riktigt är min, eh, grej. Kul idé att dela upp menyn på det där sättet - jag sätter ett mentalt bokmärke tills nästa gång vi ska ha gäster. Ha en fin helg, kompis! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det konceptet var riktigt lyckat, kanske snor jag det jag med... Kram!

      Radera
  10. Hallå, hur vet man hur man styckar en kanin..? I'm impressed!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Youtube vet allt! Lotta använde den här fransmannen:
      http://www.youtube.com/watch?v=gVp-CExTYMU

      Radera
  11. Jädrar vilken lyxmiddag, rena rama Noma ju! Och stycka en kanin, respekt på det! Ätit kanin har vi gjort, men aldrig själva tillagat.
    Herr M fick in en tallrik med en hel kanin på en restaurang i Bulgarien för en smärre evighet sen, och det kan vi ju säga att det såg allt annat än aptitligt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska hälsa Lotta detta, hon kommer bli odräglig ;)

      Radera
  12. Vilken grym middag! Jag är otroligt imponerad! Alltså bara det att stycka en kanin själv. Allt ser väldigt gott ut.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails