torsdag 23 januari 2014

Varmt välkomnande hem

Efter dygnen i Jukkasjärvi var det knappt man trodde man skulle bli varm igen. Och inte blev det bättre av minusgrader och snålblåst på hemmaplan. För alla vet ju att 3 minusgrader och göteborgsblåst motsvarar i runda slängar 38 torra Norrlandsminusgrader. Då är det bara att plocka fram följande: bokmärket på Pernillas heta linssoppa och den egenodlade Hot Lemon chilin från frysen. Problemet löst.

Det som började som Pernillas thailändska linssoppa
6 port

3 mindre morötter
1 hel mindre purjolök (jodå, det gröna också)
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
olivolja
1 hel chilifrukt (hacka ner den utan att smaka: vardagsedge!)
2 tsk malen koriander
1 stor sötpotatis
1 1/2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl kokosmjölk
2 dl gröna linser
1 röd paprika
saften av 1 hel lime
salt
färsk koriander

Gör så här
Skala och grovriv morötterna. Strimla purjon, finhacka vitlöken och riv ingefäran. Fräs mjukt i olja i en stor gryta. Finhacka chilin och tillsätt tillsammans med malen koriander. Låt stekas med någon minut. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Tillsätt vatten, buljong och kokosmjölk. Låt sötpotatisen koka mjuk, kanske 15 minuter, och vispa sedan kraftigt för att den ska mosas till. Skölj sedan linserna, tillsätt och låt sedan sjuda under lock tills de är tuggbara. De sista minuterna lägger du i finstrimlad paprika. Smaka av med limesaft, salt och hackad koriander.


Blir du inte varm å go av den här soppan bör du överväga att uppsöka läkare. Och smakmässigt är ju lime, koriander, chili en magisk kombo om du frågar mig.

Jag vet att ni vet hur mycket jag vurmar för linssoppan. Därför tänker jag härmed skapa en egen kategori för just linssopporna. Det är väl ändå det minsta jag kan göra för dem?

I helgen ska jag kramas. Tycker mig behöva det efter förra helgen då 740 mil och ungefär 65 grader Celsius skiljde oss åt. Trevlig helg på er!

18 kommentarer:

  1. Burr! Bara att läsa själva namnet Jukkasjärvi får mig att börja frysa. Så bra att du ordna en egen kategori för linssoppor. Det är ju så gott! åt just det med indiska smaksättning idag till lunch. Så gott och en lisa för en frusen kropp och själ. Din soppa ser också jättegod ut så den måste jag förstås prova. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns nästan overkligt att jag överlevde i den kylan, när man fryser här på hemmaplan också.
      Klart linssoppan ska ha en egen kategori!

      Radera
  2. Riktigt smarrig bild på soppan, nästan så det lockar till ett dopp! Så skönt att du blev varm, och säkert stiger temperaturen några grader i helgens omfamningar:)

    Ha en riktigt skön och kramgo helg,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack, fina färger gör mycket för bilden!

      Radera
  3. Jag höll på att frysa rumpan av mig idag när jag väntade på spårvagnen. Väl hemma visade termometern på -1. Jag trodde det var minst -15 ute! Göteborgsvinter alltså... Hade gärna ätit din soppa till middag ikväll!

    SvaraRadera
  4. Vad mysigt det låter! Sånt behöver man om man ska fixa den kalla och mörka säsongen i det här landet. Jag ska också laga linssoppa i helgen. Tänkte försöka återskapa den gudomligt goda jag åt på Slottsträdgården Ulriksdal förra helgen.
    Massa fredagshälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska spana in och laga soppan från din blogg snart!

      Radera
  5. Hu, kan bara tänka mig hur mycket du frös! Men skönt att det finns värmande mat som hjälper på studs. Ha en riktig myshelg med massa kramar. Kram

    SvaraRadera
  6. Brrr, jag hade dött på stubinen! Jag fryser rysligt nu och då är det "bara" -5 grader här....

    Linssoppa älskas i alla varianter... just med kokosmjölk i är så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde jag skulle dö - men det gjorde jag inte :)

      Radera
  7. Låter mysigt att kramas en hel helg! :)

    Håller med om att göteborgskylan är mycket kallare än vad termometern visar. Linssoppa är en bra värmare. Står på veckans meny!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer kramar åt folket!
      Ska bli kul att se vad för linssoppa du gör i veckan.

      Radera
  8. Jag är mäkta impad över er Jukkasjärvi-resa! Jag kan skriva under på att de där smakerna är en bra kombo- några utav de bästa faktiskt! :-)

    SvaraRadera
  9. alltså, -38... jag kan inte ens börja föreställa mig hur det känns. vet att jag och några kompisar gick en promenad på några kilometer en gång när det var -28 ute, men jag kan verkligen inte minnas hur kallt det var... själva känslan liksom. måste varit en väldigt häftig upplevelse iaf, det blir nåt att berätta för barnbarnen!

    SvaraRadera
  10. Haha, fy fan. Man uppskattar inte värmen riktigt förrän man upplevt -38 ;) Då jäklar kan man prata om att frysa häcken av sig, istället för att gnälla om +/- 0 som det oftast är här. Nåväl... Tur det finns linssoppa!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails