onsdag 29 januari 2014

Listplacering

Kladdkaka
Pannkaka
Pulled pork
Chokladbollar
Scones
Amerikanska pannkakor
Sockerkaka
Västerbottenpaj
Äppelpaj
Kärleksmums

Det här är alltså en lista på de mest googlade recepten i Sverige under 2013. Det glädjer mig på något sätt att folk fortfarande verkar äta en del sötsaker. Men jag misstänker att ration sött vs. salt kanske mer har att göra med att det är svårare att höfta ihop bakverk än maträtter. Vad tror du? Västerbottenostpaj är ju den bästa pajen i världen och Pulled Pork är ju faktiskt vansinnigt gott. Det tillsammans med picklad lök är ju håll-käften-gott om något.

Men vad för matuppfångarverktyg ska man ha till sin dragna gris? Nachos, pitabröd, surdegsbröd, salladsblad, inget alls? Tortillabröd kanske. Och varför inte göra egna? Det var faktiskt sketa-lätt. Och är man två, en som kavlar och en som steker, så går det fortare än du hinner säga "fuktighetsbevarande medel (E422), emulgeringsmedel (E471), förtjockningsmedel (E415)".

Tortillabröd
8 st

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 msk rapsolja
1 1/2 dl ljummet vatten

Gör så här
Blanda vetemjöl med bakpulver och salt. Rör ner olja och vatten. Knåda till en smidig deg och låt den vila i bunken en halvtimme. Dela degen i 8 bitar och kavla ut på mjölat bakbord till stekpannestora bröd, kanske 1 millimeter tjocka.

Stek dem på båda sidor i en torr stekpanna på medelhög värme. Glöm inte att borsta av överblivet mjöl innan, då bränt mjöl smakar illa. Stek inte för länge, då de kan bli för hårda. Lägg de gräddade bröden under en handduk. Ät på momangen eller frys in, jag tror inte de är så roliga dagen efter (men vem fan är det?). Receptet hittade jag hos Sara bakar - tack och bock!


Så nu vet ni hur ni löser fredagsmyset framöver. Hej med er!

18 kommentarer:

  1. Den där handduken alltså... när jag bakade tortillabröd första gången tänkte jag "Vad är det för fånerier med en HANDDUK?!" och vips så fick jag typ papadums istället för mjuka tortillabröd... ett alltför lärorikt misstag. :P

    SvaraRadera
  2. Mhm... Det är inte svårare än så, säger du? Kanske borde testa. Pulled pork var längesen nu, haha, vågar knappt säga det. Risk för att bli lynchad av pulled porkmaffian :)

    SvaraRadera
  3. Klart som fan man kan baka själv. Men jag är inte man. Jag är jag och undviker det :-) Bröden ser jättefina ut och kan jag få Mannen att ingå i bakteamet så kanske det blir lättare. Får väl prova då om det ska vara sånt himla tjat!

    Kul med den där listan! Och jag gillar att kärleksmums är med :-)

    Trevlig helg så här lite i förskott!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Aha, äntligen en förklaring till att det är så mycket sött med på listan!

    SvaraRadera
  5. Pappa (och ibland även jag) brukar göra en slags tunnbröd i stekpannan som vi fyller med allt från hemgjord gyros, falafel, pulled pork, sallader... Jag har bara testat att göra egna tortilla ett par gånger, men bröden vill snabbt bli hårda så fort de kallnade. Kanske ska testa detta receptet.
    Visst är det lättare att höfta med mat än med bakverk. Inte så näpet att höfta till en limpa bröd. Inte för mig i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller nog att göra de riktigt tunna och steka väldigt snabbt.
      Ha ha skulle jag höfta ihop en limpa hade det inte blivit en limpa, det är en sak som är säker.

      Radera
  6. Vi har aldrig gjort egna tortillas. Det är ju faktiskt total skandal. Jag utlovar härmed att det ska testas snarast.

    SvaraRadera
  7. Tortillas är inte svårt men man är ju så förbannat bekväm ibland. Bra initiativ - nu ska det bli av! Basta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är man. Därför är det bra att passa på att skryta när man väl tar i sig i kragen haha.

      Radera
  8. Fina tortillabröd, tycker att det kan vara lite trixigt att få dom riktigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade hjälp av en mästerkavlare så det gick som en dans!

      Radera
  9. Det har inte blivit av att göra egna tortillas, har fått för mig att de kanske inte blir så goda, att de lätt blir kompakta eller torra, men jag tar ditt ord på att det är lätt! Annars föredrar jag långlagad chili som blir typ som pulled beef framfår fläsk-dito, gärna med gräddfil, picklad lök, egengjord rökig tomatsås med rom i och fullt med mango chow (picklad grön mango), fy jäklars vad gott det är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blir ganska torra om man inte äter dem på momangen. Men det gör man ju!
      Långlagad chili står på att göra listan, och mango chow har jag ju sneglat på lääänge hos dig!

      Radera

Related Posts with Thumbnails