lördag 7 december 2013

Sven och jag

Lördag förmiddag och jag är hemma. Känns som en evighet sen jag var hemma och hade tid att bara vara. Extra skönt är det i och för sig efter att ha spenderat en extra natt i Tyskland tack vare unge herr Sven. Vad har vi då lärt oss av detta? Jo.

1. Bara för att man på flyget hör: "Vi går ner för landning mot Landvetter" behöver inte det betyda att ni inte fortfarande kan vända tillbaka mot Berlin.

2. Spring allt vad dina hobbit-ben har till biljettdisken för ombokning av din flight som alltså aldrig kom fram. Du vill nämligen inte hamna längst bak i den hundra meter långa kön.

3. Packa alltid ner ett par extra trosor i resväskan, så slipper du vända de du har ut-och-in ("Stay classy" är mitt ledord) när du övernattar i en förort till Berlin.

Hur som helst, hem kom jag, om än 17 timmar försenad. Hemma betyder också frukost på hemmaplan, vilket på senaste tiden (herregud vad jag har bakat bröd!) börjat innebära hembakade frallor. Den här gången med bas på havregrynsgröt.

Grötfrallor
12 st

1 ½ dl havregryn
2 ½ dl vatten
50 g smör
2 ½ dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
12–14 dl vetemjöl
1 ägg
blå vallmofrön
(flingsalt)

Gör så här
Koka ihop havregryn och vatten till en gröt. Rör ner smör i bitar och låt smälta. Tillsätt mjölken, blanda och låt bli fingervarmt.

Smula jästen i en stor bunke och rör ner gröten. Blanda tills jästen är smält. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor och arbeta därefter ner mjölet. Bearbeta degen tills den släpper kanten av bunken.

Låt degen jäsa i bunken i en halvtimme. Baka ut till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön (eller andra frön/kärnor) och salta eventuellt lite. Grädda i 250° i drygt tio minuter. Låt svalna på plåt. Saftiga frallor - perfekta att frysa in!


I eftermiddag bär det av mot ny inkvartering. Varför sova hemma när man kan sova borta liksom?! Nu ska jag packa. Minst två par trosor extra.

16 kommentarer:

  1. Nä fy fasen vilken osis att du skulle drabbas... Men bra lärdomar fick du på köpet i alla fall, ha ha ha :-)

    Vilka snygga brön! Och smakerna som är i tilltalar verkligen. Hm. Får se när jag får tummen ur att baka bröd. Jag vill gärna använda matberedaren för att "knåda" men den är på landet. Kanske ska maila tomten och be om en att ha i stan också...

    Hoppas du får en riktigt trevlig helg. Och nytta av packningen :-)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när du har en suris så är det väl ändå dags?!

      KRAM

      Radera
  2. OH NOOO, det är inget kul att inte få komma hem när man planerat att komma hem, vi vart fast på Tobago 10 dagar extra för ett par år sedan, inte så kul som det låter även om Tobago inte direkt är nåt Rikers Island!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir så knasigt bara, när man inte är inställd på det. Men TIO dagar? Shit...

      Radera
  3. Määäääh, vilken osis. Märkligt att vända när man är framme. Kan de inte bara flyga lågt och låta er hoppa av i farten? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hade kunnat tänka mig att testa jag...!

      Radera
  4. Ajamen, en fallskärm kunde de väl bjuda på och dumpa av dej i luften, hur svårt kan det vara att låta ett russin ta sej ner liksom... Men men, nu har du lärt dej något och det är ju lite positivt i alla fall, se det från den ljusa sidan:)
    Hoppas helgens övernattning blev bättre och att trosorna räckte till denna gången.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var sååå snopet. Vi var ju hemma ju!

      Radera
  5. ajajaj, så nära men så långt borta, MEN... bättre komma hem sent än inte alls!

    vad duktig du är med brödbaket, här är det liksom.. njä, väldigt sällan. så nu tänker jag inte skriva att jag ska bli bättre på det för det blir jag ändå inte.

    kramkram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fått någon form av brödbakssjukdom tror jag. Så här mycket bröd har jag aldrig bakat förr. Vad är det som händer med mig!?

      Radera
  6. Hahaha, extra par trosor är alltid bra att ha i alla lägen ;) Och att vända dom ut och in... :))
    Härliga frallor, jag har också grötfrallor (eller nåja, grötbullar) på bloggen men jag tycker dina ser godare ut, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fattar inte att jag inte testat det innan! Grötfrallor alltså, inte att vända trosorna ut-å-in...

      Radera
  7. Skönt att du kom hem tillslut! Gröt är inget för mig, men dessa frallor lät ju supergoda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt torsk på gröt, så jag var inte så svårflirtad av det här receptet.

      Radera

Related Posts with Thumbnails